Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
14Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
SECRETELE ÎNVINGĂTORILOR (VI)

SECRETELE ÎNVINGĂTORILOR (VI)

Ratings: (0)|Views: 113 |Likes:
Published by Codreanu Petru

More info:

Categories:Types, Speeches
Published by: Codreanu Petru on May 25, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/10/2013

pdf

text

original

 
SECRETELE ÎNVINGĂTORILOR (VI)
 Motto: „Corăbiile se simt în siguranţă în port, dar ele au fost construite pentru a ieşi în largul oceanelor.” 
Principiul nr. 6: Ia şi fă!
În anii 60-70 piaţa încălţămintei pentru sport era dominată total de către compania „Adidas”. Nici un concurent serios nu se vedea la orizont.În acest timp câţiva tineri au fondat o companie de producere a încălţămintei sportive, caretrebuia să concureze cu marele gigant. Ei au făcut acest lucru în pofida criticii din parteafamiliilor lor. Organizarea procesului de producere era legat de mari greutăţi, iar rezistenţa opusăde către membrii familiilor agrava situaţia şi mai mult.Odată, aceşti tineri s-au adunat şi au început să discute ce ar trebui să întreprindă pentru a rezistaatacurilor. Au discutat mult în contradictoriu, dar n-au găsit nici o soluţie.În final unul dintre ei a spus: „Tot ce discutăm aici nu are nici o importanţă. Trebuie, pur şisimplu, doar să facem”. Ceilalţi au înţeles imediat ce a vrut să spună. Nu trebuie să asculţi cespun alţii, trebuie să acţionezi.Aceste cuvinte i-au entuziasmat atât de mult pe tinerii proprietari, încât ei au decis ca acestea săfie deviza companiei. Ei au comandat tricouri cu inscripţia: „Ia şi fă!”, pe care le îmbrăcau lalucru.Cred că ai înţeles despre ce companie este vorba. Doar în câţiva ani, „Nike” a depăşit „Adidas”-ul şi a devenit unul dintre cei mai mari producători de încălţăminte sportivă din lume. Dar şi azi,colaboratorii companiei poartă tricouri cu inscripţia „Ia şi fă!” („Just do it!”).În lume există foarte mulţi oameni, care trăiesc şi muncesc sub nivelul posibilităţilor, pentru cănu au învăţat să acţioneze sau „ştiu” cum se face aceasta, dar nu depun nici un efort. Socrate afixat următorul criteriu: „Eu îl consider leneş pe cel, care este capabil de mai mult”.Cunoştinţele sunt doar o forţă potenţială. Ele capătă putere adevărată doar atunci când nimerescîn mâinile celui care ştie cum să le folosească. Cel mai mare talent al învingătorilor esteaptitudinea de a găsi motivare pentru propriile acţiuni.Mulţi oameni suferă de „sindromul cascadei”. Ei sar în râul vieţii fără a-şi fixa direcţia şi suntduşi de curs. Aceştia se simt neajutoraţi şi nu întreprind nimic. Şi într-o bună zi, descoperă că până la cascadă mai sunt doar câţiva metri. Atunci ei se trezesc, dar căderea este inevitabilă.Cu cât mai devreme începem să acţionăm, cu atât mai frumoasă va fi viaţa noastră. Toatesecretele învingătorilor nu au nici rost, dacă nu sunt transpuse în practică. Este mai tentant să tescalzi într-o apă liniştită, dar viaţa trece fără nici un folos.Mulţi oameni ştiu ce vor, dar nu ştiu cine vor să fie şi ce ar trebui să facă pentru aceasta.
Cele mai frecvente scuze
Întreabă-te din când în când:1. Se întâmplă să amâni permanent pentru mai târziu anumite lucruri, fiindu-ţi frică că ai puteagreşi? Îţi este frică să nu te faci de ruşine?2. Există anumite lucruri pe care nu le faci, din motivul că încă n-a sosit „momentul potrivit”?3. Ţi se pare că pentru anumite lucruri ai nevoie de o pregătire adăugătoare? De cunoştinţesuplimentare, experienţă, susţinere?4. Consideri că şansa bună vine doar o dată în viaţă şi nu trebuie grăbit acest moment, deoarece„încă nu eşti pregătit”?5. Vrei să schimbi anumite circumstanţe înainte de a te apuca de lucru?6. Consideri că visele tale nu sunt reale? Analizează şi vezi dacă răspunsurile la aceste întrebări nu sunt doar nişte scuze, care au menireade a argumenta inactivitatea ta. În realitate, aşa şi este. Dar tu ştii: cel mai potrivit moment pentru a acţiona este acum.
 
Multe probleme şi bariere vor dispărea de la sine în momentul când vei începe să acţionezi.Reţete ideale nu există, precum nu există perfecţiune absolută. Este imposibil de a găsimomentul ideal pentru start. De aceea, învingătorii acţionează imediat.Toate lucrurile măreţe au avut un început mic. Totul se construieşte pe greşelile de la start.Greşelile sunt temelia deciziilor corecte ulterioare şi a personalităţii noastre. Greşelile sunt utile.E mai bine să începi a acţiona făcând greşeli, decât să tărăgănezi din frica de a nu face greşeli. Niciodată nu vei fi pregătit pentru fapte măreţe. Doar acţionând, putem învăţa multe lucruri noi.Cea mai bună modalitate de a te pregăti pentru acţiuni este să acţionezi.În pofida acestor principii, auzim: „Atunci când voi avea mai multă energie, voi începe să facsport”. NU este adevărat! Energia va veni doar atunci când vei face sport. „Atunci când voi avea bani mă voi gândi la propria afacere”. Iar NU este adevărat! Doar propria afacere îţi aducesuficienţi bani şi nu statutul de angajat.
Recompensa se dă pentru muncă
Într-o încăpere stăteau două pluguri. Unul era ruginit rău, iar celălalt lucea ca nou. Plugul ruginitse uită cu invidie la vecinul său şi-l întrebă: „De ce eşti atât de frumos, iar eu atât de urât? Nueste corect. Cer egalitate”. Plugul care strălucea i-a răspuns: „Toată frumuseţea mea esteconsecinţa muncii”.Astăzi toţi vorbesc despre dreptate socială. În acest domeniu este mult de lucru. Dar nu estecazul ca dreptatea socială să devină o speculă. Nu trebuie de admis ca o parte a societăţii sătrândăvească, iar cealaltă să o întreţină. Cel care parazitează pe spinarea altuia devine tot maislab şi mai slab.Pentru toţi cei care sunt apţi de muncă trebuie să existe următorul criteriu: egalitatea în consumcorespunde cu egalitatea în muncă. În caz contrar aceasta nu va fi egalitate ci egalitarism.Egalitarismul, în ultimă instanţă, „bate” în cei care duc tot greul societăţii, în cei care muncesc.Şi mai grav, el „bate” şi în cei care au nevoie serios de susţinere.
Secretele învingătorilor
Experienţa pe care se bazează secretele învingătorilor are mii de ani. Învingătorii tuturor timpurilor au trăit şi au activat în conformitate cu aceste secrete. Dar nici unul dintre ei nu le-aasimilat total. De ce? În primul rând, ne dezvoltăm şi ne confruntăm cu probleme tot maicomplicate. În al doilea rând, cu cât mai mult suntem preocupaţi de secretele învingătorilor, cuatât mai multe domenii noi descoperim. De aceea, atunci când cineva afirmă că „ar cunoaşteaceste lucruri de mult timp”, nu este nimic altceva decât aroganţă şi înfumurare.
Un singur criteriu
Mulţi oameni sunt consideraţi leneşi pe nedrept. Ei, pur şi simplu, nu au nici un scop spre care săse îndrepte. De ce să alerg mai repede dacă nu cunosc direcţia? Nu uita, există doar un singur criteriu după care poţi stabili seriozitatea tendinţelor tale. Acesteasunt acţiunile. Dacă ai depistat că îţi lipseşte acţiunea, atunci trebuie să afli care este cauza.Întreabă-te: de ce vrei să atingi acest scop? De ce ai nevoie neapărat de succes? Nu te grăbi cu răspunsul. Doar factorul stimulatoriu, care-l face pe om să se mişte înainte, nueste răspunsul la întrebarea ce ar trebui să întreprindă, ci la de ce ar trebui să facă aceasta. Celcare a găsit răspunsul la întrebarea de ce, va găsi neapărat şi răspunsul la întrebarea ce. Nu permite nimănui să te oprească din drumul tău. Nu asculta vocile de tipul: „Este imposibil. Nu vei reuşi niciodată”. Mai bine întreabă-te: „Cât de autoritară este pentru mine persoana care arostit cuvântul „imposibil”? Unul consideră că problema poate fi rezolvată, altul afirmă că nu.Ambii au dreptate, deoarece unul acţionează, iar celălalt nu. Toate valorile lumii au fost create decătre cei care au acţionat. De către cei care au făcut ceva. Învingătorii ştiu că factoruldeterminant este acţiunea. Ia şi fă!
Bună dimineaţa!Şi tu poţi fi un învingător!

Activity (14)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Dida Leaua liked this
mac_macmoni liked this
schloss liked this
Kyzu Blue liked this
miiucu liked this
Bianu Eduard liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->