Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Tokoh Fiqh Dalam Dunia Islam

Tokoh Fiqh Dalam Dunia Islam

Ratings:
(0)
|Views: 532|Likes:
hal Ibnu Hazm dan Imam Hanifah
hal Ibnu Hazm dan Imam Hanifah

More info:

Published by: Norashikin binti Abu Bakar on May 25, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/01/2013

pdf

text

original

 
PHM with UUMPENGANTAR SYARIAH
Norashikin binti Abu Bakar ( PHM 10020219) 790727-04-5154
TOKOH FIQH DALAM DUNIA ISLAM .
Pengertian tokoh :1 lagak atau gaya seseorang: ~nya spt orang kaya tetapi hutangnya keliling pinggang. 2 orang ygterkemuka atau orang kenamaan dlm sesuatu bidang: Dia ialah salah seorang ~ dlm bidangkarang-mengarang. 3 rupa atau keadaan yg kelihatan pd zahirnya: ~ badan sifat atau keadaan badan. bertokoh 1 bergaya; tampan: Dia itu ~ juga orangnya. 2 berupa; berbentuk. ketokohankeadaan atau sifat (sbg) tokoh: Dia terpilih menjadi pengawas kerana mempunyai ~ sbg pemimpin.Pengertian Fiqh :Dari segi ةغل ia membawa kepada maksud kefahaman mutlak serta kepintaran ataupuntujuan atau maksud bicara seseorang .Pada عرش pula merupakan ibarat tentang sekumpulan hokum syariah yang menjelaskantentang sifat yang terbentuk atau lahir daripada manusia.Semua hukum syarak wajib diikuti serta beriltizam dengannya.Jika ia dingkari ianya dikira sebagai sebagai penderhakaan .Pengertian Islam :ةغل (bahasa) yang diambil dari kata م ْ َس َ iaitu selamat,sejahtera,aman dan harmoni. Dari sudut عرش berdasarkan ilmu Tauhid yang pertama adalah menyerahkan diri,mentauhidkan danmenyakini sepenuh hati ,melaksanakan perintah dan mengelakkan diri dari larangan Allahswt,yang kedua pula merujuk kepada agama ciptaan Allah yang syumul dan lengkap dan ia sebagaiAd-Deen (ني د) iaitu the ways of life (gaya hidup) .Maka rumusannya :Orang mempunyai gaya alim akan usul dan ulum yang menyelesaikan sesuatu hukumfiqh atau cara akan ilmu ibadat berdasarkan syariah Islam.
 
Modul 4 : Pengantar Syariah.
 
Muka Surat25
 
PHM with UUMPENGANTAR SYARIAH
Norashikin binti Abu Bakar ( PHM 10020219) 790727-04-5154
PENDAHULUAN
Tokoh-tokoh Fiqh didalam buku Tokoh-tokoh besar Islam sepanjang zaman ada menyenaraikanseramai 16 orang ahli fiqh ini termasuklah akan empat imam yang masyhur namanya dan paling popular dikalangan umat Islam kini. Mereka ini banyak membantu atau bertangunggjawab bagimenyelesaikan sesuatu masalah hukum yang melibatkan dalam ilm fiqh dan masih diguna pakaisehingga kini serta menjadi sebagai rujukkan serta bahan hujah bagi seuatu masalah fiqh. Senarainama tokoh fiqh itu adalah seperti :Empat Imam Mazhab :1.Imam Abu Hanifah ( Mazhab Hanafi )2.Imam Malik ( Mazhab Maliki )3.Imam asy Syafie ( Mazhab Syafie )4.Imam Ahmad ( Mazhab Hambali )Para ahli fiqh yang lain :1)Al-Laits bin Saad .2)Ibnu Hazm.3)Abu Hamid Al-Ghazali.4)Ibnul Jauzi.5)Ibnu Qudamah.6)Al-Izz bin Abdisalam.7)Ibnu Taimiyah.8)Ibnul Qayyim.9)Sufyan Ats-Tsauri.10)Abu Yusuf.
Modul 4 : Pengantar Syariah.
 
Muka Surat25
 
PHM with UUMPENGANTAR SYARIAH
Norashikin binti Abu Bakar ( PHM 10020219) 790727-04-5154
11)Qadi Iyadh.12)Muhammad Abu Zahrah.Seramai enam belas orang ahli fiqh didalam dunia Islam seketika dahulu empat darinya adalahempat imam mazhab dan dua belas darinya adalah ahli fiqh . Mereka cukup hebat dalammembincangkan semua akan hal-hal fiqh selain itu hal yang berkaitan aqidah serta akan akhlak-akhlak yang perlu di amalkan sebagai seorang muslim . Selain itu mereka mempunyai sesuatukemahiran dalam sesuatu perkara . Mereka ada di kalangan orang susah dan ,sederhana danmewah. Mereka inilah yang sanggup melakukan apa sahaja demi mencari Ilmu Islamtermasuklah Ilmu Fiqh mereka biasanya akan :i.Belajar dari nas-nas al-Quran dan as-Sunnahii.Mengembara merata tempat mencari ilmu fiqh
iii.
Mengkaji setiap Ijtihad para Khulafa
ar-Rasyidin dan sahabat yang lain.iv.Menghadiri sebarang majlis Ilmu dan kelas-kelas Ilmu Islam.v.Sentiasa zuhud untuk mencapai tahap-tahap didalam ibadat mereka kepada Allah .Mereka cukup berhati-hati dan waspada didalam mengeluarkan satu penyelesaian masalah fiqhini dan mereka juga ada mengeluarkan satu-satu fatwa akan sesuatu hukum masalah didalam fiqh berdasarkan Al-Quran dan Al-Hadith serta pandangan para Khulafa’ ar-Rasyidin dan sahabatyang lain.Didalam tokoh fiqh ada dua tokoh yang terbilang pada pandangan saya mereka itu adalah :1.Imam Hanifah .2.Ibnu Hazm.
Modul 4 : Pengantar Syariah.
 
Muka Surat25

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
tommyhaa liked this
Khoiruddin Nasution liked this
InsiyaAhdaSabila liked this
pretender liked this
Siti Norhidayah liked this
nnm0502 liked this
085274443175 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->