Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Autism

Autism

Ratings: (0)|Views: 59|Likes:
Published by Dragomir Ana

More info:

Published by: Dragomir Ana on May 25, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/06/2012

pdf

text

original

 
Autism
Definirea termenului
Autismul face parte din categoria vastă a polihandicapurilor, în care includem: surdo-cecitatea, sindroamele deficienţei mintale (sindromul Down, oligofrenia fenilpiruvică, idioţiaamaurotică, gargoilismul, hipertelorismul, sindromul Turner, cretinismul endemic ş.a.)Termenul de autism (autos (gr.) - însuşi) a fost introdus la începutul secolului al XX-lea, de
Bleuer,
care îl defineşte ca pe o „detaşare de la realitate, însoţită de o predominare avieţii interioare”. Leo Kanner caracterizează autistul ca fiind „retras, mulţumit de sine însuşi”.În 1940 acesta organizează activităţi logopedice cu o grupă de 11 copii autişti, iar în 1943reuşeşte să diferenţieze autismul – sindrom comportamental (în toate sferele: acţional, verbal,afectiv, cognitiv etc.) prin trăsăturile sale specifice, de psihoză, schizofrenie sau handicapmintal.Tulburarea se manifestă în prima copilărie, între 1,6 şi 3 ani. Nu poate fi diagnosticată lanaştere pentru că semnele (tiparele comportamentale pe baza cărora se face diagnosticarea)nu apar sau nu pot fi uşor identificate înainte de 18 luni. În ultimii ani cercetătorii recunosctot mai mult faptul că se pot observa anumiţi “precursori” ai acestor tipare comportamentaleîn etape de dezvoltare ale copilului mult mai timpurii, numărul de instrumente care încearcăsă detecteze autismul la vîrste mai mici de 18 luni fiind şi el în creştere.Uneori există o perioadă de dezvoltare aparent normală, după care copilul se izolează şi pierde din abilităţile dobîndite. Poate fi vorba de o pierdere a utilizării cuvintelor folosit decopil le-a pînă atunci, de pierderea contactului vizual, a interesului pentru joc sau deretragere socială. În mod obişnuit , autismul este diagnosticat mai devreme mai ales dacăeste acompaniat de retard mental şi este mai puţin diagnosticat printre copiii şi adolescenţiicu o inteligenţă medie sau superioară mediei.
Diagnosticare
În diagnoza autismului pot fi făcute confuzii şi substituiri cu alte sindroame care, larândul lor sunt prea puţin delimitate în teorie şi practică, dar au unele trăsături asemănătoaresau comune cu autismul. De exemplu, „psihoză infantilă”, „encefalopatie infantilă”, „tulburări
 
emoţionale grave”, „schizofrenie infantilă”, „oligofrenie” se referă la fenomene care nucaracterizează în totalitate starea corectă de autism, ca entitate distinctă.
 Lorna Wing 
afirmă că autismul prezintă un comportament ce poate fi definit cel mai bine.După
 DSM III 
, criteriile de disgnostic pentru autismul de tip Kanner sunt:1.Debut înaintea vârstei de 30 luni.2.Lipsa de răspuns la stimulările lumii înconjurătoare.3.Deficit marcant în dezvoltarea limbajului.4.Davorbirea este prezen, patternul de vorbire este particular, cu ecolalieimediată şi întârziată, limbaj metaforic şi inversiunea pronumelor.5.Răspunsuri bizare la aspecte ale mediului înconjurător: rezistenţa la schimbare,interes pentru diverse obiecte.6.Absenţa ideilor delirante, a halucinaţiilor, absenţa pierderii asociaţiilor, absenţacoerenţei, ca în schizofrenie.
Diagnosticul diferenţial se face cu :
a)
Întârzierea mintală
de diferite grade, deoarece copilul autist poate păreaîntârziat. Copilul oligofren are însă un deficit mental global şi omogen,răspunde la stimulările sociale, examinatorul reuşind să înţeleagă lumea luiîngustă; conversaţia este imatură, limitată la simplu şi concret; îi lipseştedetaşarea afectivă specifică autistului. b)
Deficienţa de auz
, pentru că prin răspuns la stimuli sonori, poate ficonsiderat surd. Examenul audiometric la copilul autist este uneoriimposibil. Observia relefaptul deficientul de auz caută compenseze lipsa auzului, urmărind cu atenţie interlocutorul, cu carestabileşte un limbaj gestual. Pe de altă parte, ecolalia, jocul şi interesul pentru unele sunete ne dovedesc că autistul aude.c)
Afazia motorie de dezvoltare
în care limbajul nu este dezvoltat înainte de4 ani. În acest caz, copilul are un contact psihic bun, o afectivitate normală,un limbaj receptiv corespuntor, imită şi foloseşte gestul pentrucomunicare. Nu are un deficit senzorial concomitent.d)
Sindroamele cerebrale degenerative,
care evoluează cu deficit mintal. Înaceste cazuri, evoluţia psihică este caracterizată de un regres progresiv în
 
toate, sau numai în unele arii de dezvoltare şi de apariţie a unor semneneurologice.e)
Sechelele traumelor psihologice prelungite,
legate de separareasugarului de mama sa sau de o carenţă afectivă, în caz de spitalizare prelungită, plasarea în creşe. Lipsa antrenamentului afectiv îl face pe copilapatic şi treptat întârziat în dezvoltarea psihică. Reinserarea precoce acopilului într-un mediu afectuos şi stimulator permite dispariasimptomelor şi o evoluţie favorabilă ulterioară.
Trăsături caracteristice ale copilului autist
Leo Kanner evidenţiază o serie de trăsături caracteristice, printre care , cele maiimportante ar fi:-incapacitatea de a adopta o poziţie normală în timp ce este luat în braţe.Dacă debutul bolii este precoce, spre luna a 4-a – a 8-a, se remarcă lipsamişcărilor anticipatorii atunci când sunt luaţi în braţe, precum şi lipsazâmbetului ca răspuns la zâmbetul mamei;-o exacerbare a memorii mecanice;-o incapacitate de comunicare verbală;-incapacitatea utilizării conceptelor abstracte;-teamă şi emoţii exagerate, nejustificate: lipsit de ataşament faţă de părinţi,el este legat de un obiect oarecare; pericolele reale nu-i provoacă frică, înschimb, se sperie de stimuli obişnuiţi: foşnetul frunzelor, ropotul ploii;-incapacitatea imaginativă în activiţi ludice. Jocul, activitatea cea maiimportantă a acestei vârste, prezintă câteva particularităţi: este marcat de uncaracter stereotip, copilul folosind obiecte puţin complicate, ca: sfoară,hârtie, nisip, apă, butoane, robinete. Jocul colectiv este evitat.-producerea întârziată a unor manifestări ecolalice.-crearea impresiei de dezvoltare fizică şi intelectuală normală.-izolarea şi retragerea în sine.-incapacitatea de a percepe pericolul real.-apariţia şi dezvoltarea unor comportamente cu caracter ritual (activităţi dealimentare, de îmbrăcat etc.).-exacerbarea unor mişcări şi repetarea îndelungată a acestora.

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
psihologulbv liked this
IleanaOprea liked this
hannah liked this
cikirica liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->