Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
17Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Politikat Fiskale

Politikat Fiskale

Ratings: (0)|Views: 2,310|Likes:
Published by causi
Causi Adnan
Causi Adnan

More info:

Published by: causi on May 28, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/18/2015

pdf

text

original

 
Politikat Fiskale
2010
 UNIVERSITETI“LUIGJ GURAKUQI”FAKULTETIEKONOMIK DEGA FINANCE-KONTABILITET
Detyrë Kursi
Politikat Fiskale 
Punoi: Adnan Caushi
 
Politikat Fiskale
2010
1Hyrja2 Argumenti i Trajtuar
 2.1 Objektivat e politikës fiskale2.2 Objektivat kryesorë të qeverisë aktuale në fushën e financave2.3 Instrumentet dhe efektet e politikës fiskale2.4 Veprimi i politikës fiskale në shtimin ekonomik 2.5 Veprimi i politikës fiskale në punësim dhe nivelin e cmimeve2.6 Veprimi i politikës fiskale në rishpërndarjen e të ardhurës dhe pasurisë2.7 Efektet e tjera të aplikimit të instrumenteve të politikës fiskale
3 Konkluzione4 Referenca
 
POLITIKAT FISKALE
 
Politikat Fiskale
2010
1.
Hyrja
 Në ekonomi, politika fiskale është përdorimi i shpenzimeve të qeverisë dhe mbledhja e tëardhurave për të ndikuar në ekonomi.
 
Politika fiskale mund të jetë në kontrast me llojet e tjerakryesore të politikës ekonomike, politika monetare
1
, e cila përpiqet për të stabilizuar ekonominëduke kontrolluar normat e interesit dhe furnizimin e parave. Dy instrumenteve kryesore  politikës fiskale janë:
1.
Shpenzimet e qeverisë dhe
2.
Tatimet. N
 
dryshimet në nivelin dhe përbërjen e taksave dhe shpenzimeve qeveritare mund të ndikojnë nëndryshoret e mëposhtme në ekonomi:
a.
Kërkesën agregate dhe niveli i aktivitetit ekonomik;
b.
Modeli i alokimit të burimeve;
c.
Shpërndarjen e të ardhurave.
 
Shpenzimet dhe taksat e shtetit ndikojnë drejtpërdrejtë në performansat e përgjithshmeekonomike meqë ato përbëjnë një pjesë të madhe të aktivitetit në ekonominë kombëtare. Politikafiskale bashkë me politikën monetare janë dy komponentë themelore të politikës ekonomikeshtetërore cilat shfrytëzohen për qëllime makroekonomike: influencimin e produktit  përgjithshëm vendor, nivelin e punësimit, të ardhurën dhe nivelin e çmimeve.Politika fiskale lidhet me veprimet e qeverisë në ndryshimin e kompozicionit të të hyrave dheshpenzimeve publike, me qëllim menaxhimit kërkesës agregate për mbajtur rritje qëndrueshme ekonomike me punësim relativisht të lartë, pa gjenerim të inflacionit, pa rritje të borxhit publik dhe me bilanc të kënaqshëm të pagesave.
1
(Politika monetare është menaxhimi i furnizimit të vendit me të holla për të arritur qëllimet ekonomike nga një bankë qendrore ose bordi i monedhës)

Activity (17)

You've already reviewed this. Edit your review.
AndiToçi liked this
1 hundred reads
1 thousand reads
Juli Julii liked this
Ni No liked this
Reqke Reqo liked this
Elisabeta Betta liked this
Belina Çoba liked this
Elisabeta Betta liked this
Ditjoni Matjani liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->