Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
KARAKTERISTIKE OMOTACA ZGRAD1

KARAKTERISTIKE OMOTACA ZGRAD1

Ratings:

4.86

(1)
|Views: 2,940|Likes:
Published by sentic

More info:

Published by: sentic on Jun 04, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/05/2012

pdf

text

original

 
KARAKTERISTIKE OMOTACA ZGRADE
Termoizolacioni materijali u građevinarstvu
Različiti materijali različitom brzinom provode toplotu tako da svaki građevinski materijal ima svoj
koeficijent toplotne provodljivosti 
, označen slovom λ (lambda) i vrlo često odštampan nadeklaraciji materijala.Koeficijent toplotne provodljivosti označava koliko toplote za 1 sekund prođe kroz 1 m
2
materijala debljine 1 m pri temperaturnoj razlici od 1 stepena. Jedinica u kojoj se ova vrednostizražava je W/mK.Poznavanje definicije koeficijenta λ nije neophodno, samo zapamtite da što je on manji to jematerijal bolji toplotni izolator i obrnuto. Toplotna provodljivost materijala zavisi od njegove vrste igustine, tako će od dva istovrsna materijala veći koeficijent toplotne provodljivosti imati materijalveće gustine, a samim tim će bolje provoditi toplotu. Prosečni koeficijenti λ za najprimenjivanijegrađevinske materijale su dati u sledećoj tabeli. Brojevi u zagradama označavaju debljinu sloja oddatog materijala koji je po termoizolacionoj moći ekvivalentan sloju prosečnog termoizolacionoggrađevinskog materijala (λ=0,04 W/mK) debljine 1 cm.
MaterijalProsečni koeficijent toplotne provodljivosti
Beton2,04 W/mK (51 cm)Cementni malter 1,40 W/mK (35 cm)Keramika1,07 W/mK (27 cm)Produžni malter 0,87 W/mK (22 cm)Beton sa lakim agregatom0,58 W/mK (14 cm)Gips0,58 W/mK (14 cm)Šuplja opeka i blokovi0,57 W/mK (14 cm)Gas-betoni i penobetoni0,30 W/mK (7 cm)Drvo0,18 W/mK (4 cm)Mineralne vune0,04 W/mK (1 cm)Proizvodi od polistirena0,038 W/mK (0,9 cm)Poliuretani0,035 W/mK (0,9 cm)
Materijali za toplotnu izolaciju imaju mnogo niže vrednosti koeficijenata toplotne provodljivosti odostalih materijala i njihovim ugrađivanjem u pregradu se značajno smanjuje prolazak toplote kroznju.Svi termoizolacioni materijali funkcionišu tako što u sebi sadrže mnogo malih mehurićazarobljenog vazduha. Upravo je taj vazduh ono što se suprotstavlja prolasku toplote krozmaterijal. U nekoliko sledećih paragrafa data su svojstva materijala za toplotnu izolaciju kojemožete pronaći na našem tržištu.
Ekspandirani polistiren
je mnogo poznatiji po svojim komercijalnim imenima - stiropor, EPS i dr.Ovaj materijal se sastoji od granula ispunjenih vazduhom. Bele je boje, ne upija vodu, teškopropušta vodenu paru što otežava pojavu vlage u njemu. Zbog ovih osobina i lakoće ugradnje,ovaj materijal je dugi niz godina bio najprimenjivaniji za toplotnu zaštitu objekata.
 
Nedostaci su mu zapaljivost i slaba čvrstoća na pritisak, tako da ga ne treba upotrebljavati tamogde će biti opterećen nekakvim teretom ili gde postoji povećani rizik od izbijanja požara.Na tržištu se prodaje u tablama ravno isečenih ivica dimenzija 100 x 50 cm, i stepenasto isečenihivica (falcovane table) dimenzija 101,5 x 55 cm. Debljina tabli iznosi 1,2,3...20 cm i više.
Ekstrudirani polistiren
ili XPS, stirodur, tvrdo presovani stiropor i sl. je materijal potermoizolacionim svojstvima vrlo sličan prethodnom materijalu, s tim što je potpunoparonepropusan i može da podnese veliko opterećenje (po podacima proizvođača i 70 tona pokvadratnom metru).Najčešće se upotrebljava za izolaciju podova, zidova i međuspratnih konstrukcija u zemlji, ravnihkrovova, i tamo gde se želi izbeći pojava vlage unutar pregrade.Prodaje se u tablama dimenzija 125 x 60 cm, debljine 2,3...20 cm i više, sa ravno ili stepenastoisečenim ivicama. Spada u materijale koji mogu da gore.
Ekspandirani polistiren sa ugljenikom
ima iste osobine kao i običan ekspandirani polistiren, izuzevšto je zbog dodatka ugljenika sive boje i za oko 20% bolji termoizolator od njega. Ovo je relativnonov materijal koji se sve više upotrebljava za termoizolaciju objekata.
Mineralna vuna
se sastoji od vlakana presovanih u ploče standardnih dimenzija 100 x 60 cm,debljine od 2 do 20 centimetara. Pored termoizolacionih, ovaj materijal poseduje i dobra svojstvaizolacije od zvuka. Potpuno je paropropustan (otpor koji pruža prolasku vodene pare kroz sebe jenajmanji mogući), može se reciklirati, otporan je na vlagu i nezapaljiv, pa se, između ostalog,koritsti tamo gde je povećana opasnost od požara.Ploče mineralne vune se proizvode u različitim gustinama prema njihovoj nameni, od 30 do 200kg/m
3
. Ploče gustine 30 kg/m
3
su namenjene za zvučnu izolaciju, gustine 60-75 kg/m
3
za izolacijupotkrovlja ispod kosih krovova. Za izolaciju zidova koriste se ploče gustine 100 kg/m
3
i više, zapodove od 150 kg/m
3
, dok ploče gustine 200 kg/m
3
svoju primenu nalaze kao termoizolacionislojevi u ravnim krovovima.
Poliuretan
je tvrd penast materijal za termoizolaciju. Žute je boje, unutrašnja struktura mu veomanalikuje strukturi sunđera. Poput proizvoda od polistirena, prodaje se u tablama. Poliuretan seuglavnom koristi za izolaciju komora hladnjača zbog osobine da je posebno dobar termoizolator na veoma niskim temperaturama. Ređe se upotrebljava u objektima za stanovanje.
Kombinovani materijali 
su kombinacije nekog materijala za termoizolaciju i drugog koji ispravljanjegove nedostatke. To su najčešće kombinacije termoizolatora i folije koja se ponaša kao parnabrana ili termoizolatora sa obe strane obloženog drvenom strugotinom (tarolit ploče) kako bi sena njega lakše naneli lepkovi i malteri.
Termoizolacioni malter
nisu pravi termoizolacioni materijali. Iako poseduju određenutermoizolacionu moć, ne mogu biti zamena za izrazite termoizolatore, već samo doprinosesmanjenju provodljivosti toplote tamo gde su ugrađeni. Proizvode se od perlita - šupljikavogmineralnog šljunka, pa se nazivaju i perlitni malteri.
Keramičke vune
se odlikuju izuzetnom otpornošću na visoke temperature i upotrebljavaju se zaizolaciju kotlova i peći. Retko se upotrebljavaju u objektima za stanovanje.O detaljnim svojstvima materijala za toplotnu termoizolaciju je najbolje informisati se kod njihovihproizvođača.Proračun termoizolacije se sastoji iz sledećih delova:1. Prvi deo je određivanje minimalne debljine termoizolacionog materijala koji će smanjiti toplotnuprovodljivost pregrade u koju je ugrađen, do toplotne provodljivosti propisane standardom.2. Drugi deo je analiza difuzije vodene pare kroz pregradu kako bi se osiguralo da neće doći do

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Miodrag Lakovic liked this
milisava liked this
matotek liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->