Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Obiective turistice

Obiective turistice

Ratings: (0)|Views: 643 |Likes:
Published by Ioana Popa
Timisoara
Timisoara

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Ioana Popa on Jun 03, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/06/2012

pdf

text

original

 
Hotel Continental
– Bulevardul Revoluţiei Nr 3Are o suprafaţă de 1500 mp şi 164 de camere. Se află la 10 km de aeroport şi la câtevaminute distanţă de principalele atracţii turistice.Hotelul este unicul din Timişoara ce dispune de echipament special pentru afaceri şiconferinţe.
Cazarma Transilvaniei
A fost construită în anul 1719 de către Contele Florimund de Mercy şi avea o lungimede 483 metri şi era cea mai lungă clădire din Europa acelor vremuri.Cazarma avea înspre actuala piaţă un imens turn de observaţie.Între anii 1961 – 1965 cazarma afost complet demolată. Cazarma a fost construită pelocul unde vechile şanţuri ale cetăţii.În curtea cazărmii, pe unde trecea Bega, se afla portul Timişoarei ,până în sec XVIII.
Poşta Mare
– Bulevardul Revoluţiei din 1989 Nr 2Curentul arhitectural este cel secession geometrizat, a fost construită în anul 1911. 
Palatul Administrativ – Palatul Prefecturii
– Blv Revoluţiei din 1989Clădirea în care astăzo se află Prefectura a fost construit în anul 1754, servind casediu pentru guvernatorii Banatului.Aici a locuit pt câteva zile împăratul Iosif al II – lea şi Francisc Iosif I în anul 1872.Între anii 1779 şi 1848 este sediul Prefecturii ; între 1849 şi 1860 este sediulVoivodinei ; de la 1861 până în prezent este sediul Prefecturii.În anul 1939 – 1940 a fost sediul Rezidenţei Regale.Stilul arhitectonic original a fost cel baroc.
Bastionul Cetăţii
Între anii 1723 – 1765, după cucerirea cetăţii Timişoarei de către armata imperialăaustriacă, a început construcţia celei de-a 2 cetăţi a Timişoarei.Pentru a apăra cetatea s – a construit un nou rând de fosrtificaţii de tip Vauban, careavea următoarele bastioane şi porţi : Bastionul Carol , Bastionul Francisc , BastionulTheresia , Bastionul Iosif , Bastionul Hamilton, Bastionul Castelul, Bastionul Mercy,Bastionul Eugeniu, Bastionul Elisabeth, Poarta Viena, Poarta Petrovaradin, PoartaTransilvania.În ziua de azi a mai rămas doar Bastionul Maria Theresia.
Bastionul Maria Theresia
a fost construit între anii 1730 – 1735 şi este cea mai mare bucată de zid păstrată din vechea Cetate a Timişoarei. Astăzi este folosit ca pasaj şimomentan se află în reconstrucţie ; până nu demult aici se aflau spaţii comerciale,restaurante, baruri, o discotecă şi o librărie, dar şi 2 expoziţii permanente aleMuzeului Banatului dar şi Secţia de Etnografie a Muzeului Satului.
Fântâna punctelor cardinaleBiserica Evanghelică
A fost construită în anul 1830 şi sfinţiită în anul 1939. Biserica a fost cosntruită în stilclasic. Aceasta este singura biserică evanghelică din oraş. Turnul bisericii a fostconstruit în anul 1901 iar în 1903 au fostmontate în el 3 clopote.1
 
Casa cu axa de fier
Identificare adresei după numărul de casă a apărut în Timişoara în sec XVIII. Înaintecasele trebuiau să aibă o particularitate, după care să fie recunoscute. Astefl au apărutcasele cu emblemă.Casa cu axa de fier are fixată în nişa de la colţ o axă de fier, în lungime de 2,5 metri,datând din sec XVIII. Legenda spune că este osia carului de luptă cu care Eugeniu deSavoya a intrat în anul 1716 în Timişoara în fruntea armatei austriece şi i – a alungat pe turci.
Palatul Dicasterial
– Eugeniu de Savoya Nr 2A fost cosntruit între anii 1855 – 1860 şi a fost proiectat iniţial ca reşedinţă aguvernatorului Banatului.Palatul are 404 camere : 273 birouri , 34 de camere pentru servitori, 34 de bucătării,65 celarii, 27 de magazii.Clădirea a fost ridicată în stil renascentist, imitând Palatul Medici din Florenţa.Astăzi Palatul adăposteşte sediul Judecătoriei Timişoara, tribunalul Timiş şi al Curţiide Apel Timişoara.
Domul romano – catolic
– Piaţa UniriiA fost zidit între anii 1736 – 1773 , în stil baroc, pe baza planurilor arhitectului vienezEmanuel Fischer. În luptele cu turcii din anul 1788 a servit drept magazie militară.Biserica are 9 altare şi planul unei cruci. Cripta catedralei adăposteşte osemintele maimultor episcopi ai diecezei Cenadului.Icoana Sf Gheorghe de pe altarul principal datează din 1754 şi este opera pictoruluivienez Mihail Unterberger. Edificiul are hramul Sfântului Gheorghe.Cele 9 altare sunt decorate în stil baroc şi rococo ; orga este în stil Ludovic al XVI – lea , copie a celebrei orgi din biserica Saint Suplice din Paris.
La cei 7 prinţi electori
– Piaţa UniriiHotel şi restaurant încă din sec XVIII. Avea 36 de camere. În prezent în clădire se aflăLiceul Lenau.A fost construită în anul 1752, aparţinea lui Leopold Keyser , maistru brutar.Stilul arhitectural iniţial a fost cel baroc vienez dar în a fost refăcut în stilul anilor 1900, cel secesion.
Casa cu lei – 
Piaţa UniriiPrima casă a fost construită în anul 1758. Stilul arhitectural iniţial a fost cel barocvienez, casa a fost refăcută în 1900 în stil secession. Tot din 1900 datează şi leii caredau denumirea clădirii.Este fost reşedinţă a Principelui Eugeniu de Savoya.
Statuia ciumei – Monumentul Sfintei Treimi
Statuia se află în Piaţa Unirii şi este concepută în stil baroc. Statuia Sf Treimireprezintă figura Fecioarei Maria, a Sf Ioan Nepomuc patronul catolicilor din Banat,Sf Sebastian cu săgeţi în piept şi Sf Rochus cu rană la picior.Statuia a fost ridicată de către De Jean de Hannsen cetăţean al Timişoarei, de originefranceză.Piatra fundamentală a statuii se aşează în 21 noiembrie 1740. Pe soclul monumentuluiSf Treimi se văd aspecte din timpul ciumei : un nour greu care stă deasupra oraşului,2
 
o mamă care imploră cerul cu braţele ridicate din care îi scapă copilul mort, un tatăcare moare etc.Monumentul este confecţionat din gresie, fiind creat la Viena şi adus la Timişoara pecalea apei.
Fântâna cu apă minerală
Forajul fântânii a fost realizat de Seidl Gyula în anul 1890, care au realizat un foraj de406 metri adâncime. La început a fost un foraj artezian, apa curgea liber, la oraactuală se pompează. Şi aspectul fântânii s-a schimbat de mai multe ori, de la colibă şi până la aspectul actual.Apa este termominerală, are 24,5 grade C, bicarbonată, sodică, slab carbogazoasă,hipotonică şi hipotermală.
Palatul Guvernatorilor – Palatul Baroc
Situat în partea de sud a Pieţei Unirii, palatul baroc este reprezentativ pentru artalaică. Clădirea îngloba iniţial oficiul minier, existent în 1733 şi casieria militară.Între 1779 şi 1848 edificiul devine Casa Comitatului, apoi sediul guvernatorilor Banatului şi Voivodinei.Construit în stil baroc, în acea epocă a avut renumele unuia dintre cele maireprezentative monumente din Banat.În acest palat au fost găzduite de – a lungul timpului personalităţi de seamă ce auvizitat Timişoara : împăratul Iosif al II – lea în 1767, regele şi împăratul Franz Iosef în1872, regele Ferdinand I şi regina Maria în 1923.Din anul 1984 găzduieşte Muzeul de Artă.
Catedrala Ortodoxă Sârbă
A fost construită între anii 1744 – 1748, restaurată şi complectată cu cele 2 turnuri la1a 1791. Pictura iconostasului e opera mareului pictor bănăţean Constantin Daniel.Biserica a fost restaurată în mai multe rânduri, ultima dată între anii 1993 – 1997,când a fost renovată în întregime. Zidurile ei străjuiesc mormintele a 7 episcopiortodocşi sârbi şi a mai multor ctitori ai comunităţii sârbe.
Palatul Episcopal Sârb
Edificul a fost construit între anii 1745 – 1747 în stil baroc, iar faţada a fosttransformată cu elemente de arhitectură sârbă între 1905 – 1906.Palatul adăposteşte o Colecţie muzeistică de artă bisericească care a fost deschisă pubilcului în anul 1967.
Cazarma Vienei – Cazarma U sau Cazarma Franz Iosef 
În anul 1752 s-a construit Cazarma Vienei, cu parter şi un
 
etaj, cu contur inchis petoate cele patru laturi. Fatada in stil baroc austriac era indreptata spre Piata Marasti.Clădirea a fost grav deteriorată în urma asediului din anul 1849.După 1849 s-a reconstruit o nouă cazarmă cu trei niveluri (parter şi două etaje), cu plan în forma de U deschis spre nord, spre Piata Mărăşti
.
În 1859 - se numea CazarmaFranz-Joseph.
 
În 1923 - Scoala Militara de Artilerie.
 
La mijlocul sec. al XX-leaadapostea depozite.Precum se observă, această cazarmă era poziţionată la marginea cetăţii. De fapt, chiar în faţa ei se afla Poarta Vienei – de aici şi numele primei cazarme construite aici.3

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
mariacaniuca1521 liked this
mariacaniuca1521 liked this
Me_just_Me liked this
rbradatan liked this
Nicoleta Marcu liked this
kati_benko liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->