P. 1
Publicitate Si Protectia Consumatorului

Publicitate Si Protectia Consumatorului

Ratings: (0)|Views: 1,761|Likes:
Published by EmiliaBradea
Această lucrare evidențiază legătura strânsă dintre campaniile publicitare și consumator. În paginile care urmează am pus accent pe publicitatea înșelătoare, cea care atentează la intimitatea consumatorului.
Din multitudinea de reclame și promoții care ne inconjoară e important să putem să facem distincție între ceea ce este o campanie de publicitate reușită, cu un mesaj corect, onest care nu încearcă să creeze așteptări exagerate când, de fapt, prezintă un produs sau serviciu fără valoare.

Lucrarea este împărțită în 3 capitole: Publicitate și protecția consumatorului, Standardizarea și legiferarea publicității în sprijinul protecției consumatorului și respectiv Publicitate și societate.
Această lucrare evidențiază legătura strânsă dintre campaniile publicitare și consumator. În paginile care urmează am pus accent pe publicitatea înșelătoare, cea care atentează la intimitatea consumatorului.
Din multitudinea de reclame și promoții care ne inconjoară e important să putem să facem distincție între ceea ce este o campanie de publicitate reușită, cu un mesaj corect, onest care nu încearcă să creeze așteptări exagerate când, de fapt, prezintă un produs sau serviciu fără valoare.

Lucrarea este împărțită în 3 capitole: Publicitate și protecția consumatorului, Standardizarea și legiferarea publicității în sprijinul protecției consumatorului și respectiv Publicitate și societate.

More info:

Published by: EmiliaBradea on Jun 05, 2010
Copyright:Traditional Copyright: All rights reserved

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF or read online from Scribd
See more
See less

08/15/2013

pdf

 
 
2009 
Universitatea din Oradea,Facultatea de ȘtiințeEconomice,Specializarea: Marketing 
Coordonator lucrare
:Prof. Univ. Dr. Ada MirelaTomescu
 Absolventă
:Bradea Emilia Maria 
[PUBLICITATEA ȘI PROTECȚIACONSUMATORULUI] 
[Lucrare de licență
]
 
2
Cuprins
Introducere ............................................................................................. 3Capitolul 1. Publicitate și protecția consumatorului ............................. 51.1 Publicitatea de la origini până în ziua de azi ................................ 51.2. Reflexii negative despre publicitate: adecvare și veridicitate ...... 71.3. Nevoia de a proteja consumatorul ................................................ 8Capitolul 2. Standardizarea și legiferarea publicității în sprijinul protecției consumatorului .................................................................... 112.1. Organizații implicate în reglementarea publicității .................... 112.2. Legislația în sprijinul consumatorului ........................................ 172.2.1. Legi și reguli în crearea reclamelor ......................................... 182.2.2. Reglementări interne ale industriei de publicitate ................... 182.3. Tipuri de publicitate neregulamentară ........................................ 202.3.1. Publicitatea înșelătoare ............................................................ 202.3.2. Publicitatea comparativă .......................................................... 222.3.3. Publicitatea subliminală ........................................................... 232.4. Publicitatea pentru copii ............................................................. 252.5. Publicitatea ascunsă și plasarea de produs ................................. 27Capitolul 3. Publicitate și societate ...................................................... 293.1. Impactul publicității asupra societății ......................................... 293.2. Campanii publicitare interzise .................................................... 31Concluzii .............................................................................................. 34Bibliografie .......................................................................................... 35ANEXA 1 ............................................................................................. 37ANEXA 2 ............................................................................................. 38
 
3
Introducere
E dimineață devreme. Te trezești cu ochii incețoșați de somn și te îndrepți către baie.Te speli pe față cu loțiunea de curățare a feței L’Oreal („pentru ca Meriți”), te speli pe dinți cuSensodyne (pentru dinți sensibili), iar pentru duș folosești Dove (cu o 1/4 cremă hidratantă).Îți aranjezi părul cu puțin fixativ Dry Weather Taft de la Schwarzkopf (și coafura rezistă..). Nu uiți de deodorantul Rexona (cu 0% alcool, care nu lasă urme) și de parfumul CK One (Weare One) . Te urci în mașina ta Citroen C2 și înainte să pornești îți potrivești pe ochi, ochelariide soare Polaroid. Până ajungi la primul semafor, ai trecut deja pe lângă cel puțin 4 magazine,3 panouri publicitare și 5 afișe. La semafor e roșu. Trebuie să oprești și să accepți fluturașul pe care îl primești pe geamul deschis al mașinii. E pentru aer condiționat de la Philips (Let’smake things better). Da, te ajută să îți dai seama cât e de cald afară, deși e doar ora 8. Ai ajunsla birou și te așteaptă cu siguranță o Coca-Cola rece ca gheață și un Nescafe de la....Amigo șiești ca nou!A trecut doar o oră dintr-o zi obișnuită de lucru, fără să fi ajuns încă la birou și deja aifolosit mai multe produse care se insinuează în viața ta fără să realizezi: direct sau prinimagini pe care le surprinzi cu coada ochiului, prin sunete pe care abia le percepi și prinmeasje care ajung la tine pe toate căile.Anumite produse s-au transformat de-a lungul timpului în imagini a unei întregi gamede produse – spunem nescafe, cu toate că probabil bem Amigo, spunem Rigips, cu toate că amcumpărtat o placă de gips-carton marca Lafarge sau spunem că am xeroxat o pagină, cu toatecă noi am...copiat acea pagină. Pentru că aceste produse au beneficiat de campanii publicitareintense și suținute, de-a lungul unor perioade lungi de timp.Pe de altă parte, consumatorul reține mesajele care i se potrivesc, cele care se leagă deanumite momente din viața lui. Cei mai mulți consumatori au rămas cu sloganul Enjoy al luiCoca-Cola, cu toate că au mai existat numeroase altele sau Let´s make things better, cu toatecă Philps nu mai are de 5 ani acest slogan, fiind înlocuit cu Sense and Simplicity.Această lucrare evidențiază legătura strânsă dintre campaniile publicitare șiconsumator. În paginile care urmează am pus accent pe publicitatea înșelătoare, cea careatentează la intimitatea consumatorului.Am ales această temă întrucât consider că este din ce în ce mai important să avemeducația necesară ca și consumatori, să putem să recunoaștem tipurile de publicitateînșelătoare și să ne ferim de ea atunci când apare în preajma noastră. Din multitudinea dereclame și promoții care ne inconjoară e important să putem să facem distincție între ceea ceeste o campanie de publicitate reușită, cu un mesaj corect, onest care nu încearcă să promităluna și stelele când de fapt prezintă un produs sau serviciu fără valoare.Lucrarea este împărțită în 3 capitole:
 Publicitate și protecția consumatorului
,
Standardizarea și legiferarea publicității în sprijinul protecției consumatorului
și respectiv
  Publicitate și societate.
Primul capitol,
 Publicitate și protecția consumatorului,
creează cadrul general pentrudesfășurarea prezentei lucrări, prin stabilirea reperelor temporale și spațiale în care au luatnaștere preocupările pentru crearea unei reglementări și legiferări a publicității și a protecțieiconsumatorului. În mod specific, în subcapitolul 1.1
 Publicitatea de la origini până în ziua deazi
, e prezentat un scurt istoric al publicității; în subcapitolul 1.2.
 Reflexii negative despre publicitate: adecvare și veridicitate
e tratată problema delicată a găsirii unei definițiiadecvate, nepărtinitoare și obiective a publicității; în subcapitolul 1.3.
 Nevoia de a proteja

Activity (27)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
butterclau liked this
Anca Lucia M liked this
Anca Lucia M liked this
Nicoleta Miron liked this
Ade Deea liked this
Lacatus Bianca liked this
Alin Tatariga liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->