Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
24Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
4 TUBERCULOZA OSTEOARTICULAR€  Ä’¢

4 TUBERCULOZA OSTEOARTICULAR€  Ä’¢

Ratings: (0)|Views: 2,505|Likes:
Published by lleticia87

More info:

Published by: lleticia87 on Jun 05, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2014

pdf

text

original

 
 
 TUBERCULOZA TUBERCULOZAOSTEOARTICULARĂOSTEOARTICULARĂ
Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni”Arseni”Catedra de Ortopedie-TraumatologieCatedra de Ortopedie-TraumatologieŞef catedră: Prof. Dr. Florian PurghelŞef catedră: Prof. Dr. Florian Purghel
 
 
TUBERCULOZA OSTEOARTICULARĂTUBERCULOZA OSTEOARTICULARĂ
 Tuberculoza este şi astăzi considerată cea mai importantă Tuberculoza este şi astăzi considerată cea mai importantăboală transmisibilă, interesând prioritar populaţia adultăboală transmisibilă, interesând prioritar populaţia adultăproductivă. Nediagnosticată la timp şi netratată correctproductivă. Nediagnosticată la timp şi netratată correctdetermină sechele grave ale aparatului locomotor, cudetermină sechele grave ale aparatului locomotor, curepercusiuni sociale considerabile.repercusiuni sociale considerabile.
Anual se înregistrează în lume peste 10 milioane cazuriAnual se înregistrează în lume peste 10 milioane cazurinoi de tuberculoză.noi de tuberculoză.În România, incidenţa globală este deÎn România, incidenţa globală este de102,6 la 100.000 locuitori (în 1995). Incidenţa la copii este de102,6 la 100.000 locuitori (în 1995). Incidenţa la copii este de21 la 100.000 locuitori.21 la 100.000 locuitori.
 Tuberculoza extrarespiratorie deţine un procent de 15% Tuberculoza extrarespiratorie deţine un procent de 15%din totalul cazurilor de tuberculoză, iar tuberculozadin totalul cazurilor de tuberculoză, iar tuberculozaosteoarticulară (TOA) ocupă locul al doilea cu 1,1 % dupăosteoarticulară (TOA) ocupă locul al doilea cu 1,1 % dupătuberculoza sistemului ganglionar periferic (1,5 %), adică untuberculoza sistemului ganglionar periferic (1,5 %), adică unprocent de 9 % din totalitatea cazurilor de tuberculozăprocent de 9 % din totalitatea cazurilor de tuberculozăextrarespiratorie.extrarespiratorie.
 
 
TUBERCULOZA OSTEOARTICULARĂTUBERCULOZA OSTEOARTICULARĂ
Istoria naturală a TOAIstoria naturală a TOA
 TOA este o boală infecţioasă cauzată de cele mai multe TOA este o boală infecţioasă cauzată de cele mai multeori, dar nu întotdeauna, deori, dar nu întotdeauna, de
Mycobacterium tuberculosis.Mycobacterium tuberculosis.
 TOA este întotdeauna secundară unei primoinfecţii TOA este întotdeauna secundară unei primoinfecţiipulmonare, care diseminează pe cale vasculară la os sau lapulmonare, care diseminează pe cale vasculară la os sau laţesutul sinovial. Această dezvoltare este evidentă la copil,ţesutul sinovial. Această dezvoltare este evidentă la copil,unde leziunea osteoarticulară este întotdeaunaunde leziunea osteoarticulară este întotdeaunasubsecventă leziunii primare pulmonare.subsecventă leziunii primare pulmonare.La adult există mai multe posibilităţi :La adult există mai multe posibilităţi :
diseminarea dintr-o leziune primară pulmonară recentădiseminarea dintr-o leziune primară pulmonară recentă
diseminarea dintr-o leziune pulmonară veche, din copilăriediseminarea dintr-o leziune pulmonară veche, din copilărie
diseminare în urma unei noi infecţii exogene (situaţia ceadiseminare în urma unei noi infecţii exogene (situaţia ceamai rară)mai rară)

Activity (24)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Teona Oana liked this
Florina Nitescu liked this
Florina Nitescu liked this
Emil Hanganu liked this
ioana_mazuru8926 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->