Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Karl Popper-Otvoreno Drustvo i Njegovi Neprijatelji

Karl Popper-Otvoreno Drustvo i Njegovi Neprijatelji

Ratings: (0)|Views: 12|Likes:
Published by danguba69
Open Source
Open Source

More info:

Published by: danguba69 on Jun 07, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/07/2010

pdf

text

original

 
KARL R. POPPER 
OTVORENO DRUŠTVO
I
NJEGOVI NEPRIJATELJI
TOM I
ČAR PLATONA 
 
"Vidjet ćemo... da su Ereuhoncikrotki i strpljivi ljudi, koje jelako vući za nos i koji spremnoprinose zdrav razum na oltar logike,kada se među njima pojavi filozof koji ih zanese...uvjerivši ih da njihove postojećeinstitucije nisu zasnovane nanajstrožim načelima moralnosti."
Semjuel Batler 
"U svom životu poznavao sam velike ljude i, po svojojprocjeni, surađivao s njima; i još nikada nisam vidio nijedanplan koji nije bio poboljšan primjedbama onih znatno manjeupućenih u poslove od osobe koja ih je vodila."
Edmund Berk 
7
 
PREDGOVOR PRVOM IZDANJU
Ukoliko su u ovoj knjizi izgovorene oštre riječi o nekimnajznačajnijim intelektualnim vođama čovječanstva, moja nam jera, nadam se, nije bila da ih omalovažim. To potiče prije iz moguvjerenja da, ako hoćemo da naša civilizacija opstane, moramoprekinuti s navikom da se pokoravamo velikim ljudima. Velikiljudi mogu učiniti velike greške; i, kao što knjiga pokušavapokazati, neki od najvećih vođa prošlosti podržali su vječitinapad na slobodu i razum. Njihov upliv, suviše rijetko osporavan,nastavlja obmanjivati one od čije odbrane ovisi civilizacija idijeliti ih. Ta odgovornost za tragičnu i, moguće, fatalnu diobupostaje naša, ako oklijevamo otvoreno kritizirati ono što je,očigledno, dio našeg intelektualnog nasljeđa. Upravo odbijanjemda dio tog nasljeđa podvrgnemo kritici, mi možemo doprinijetinjegovom potpunom uništenju.Knjiga je kritički uvod u filozofiju politike i historije, i ispitivanje nekih načela društvene rekonstrukcije. Njen cilj i načinpristupa su naznačeni u Uvodu. Čak i kada se osvrće na prošlost,njeni problemi su problemi našeg vremena; pokušao sam ihizložiti što jednostavnije, u nadi da ću učiniti jasnijim stvari kojese tiču svih nas.
9

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->