Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
22Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Set 1 Solar Sejarah

Set 1 Solar Sejarah

Ratings:
(0)
|Views: 489|Likes:
Published by karthik
karthik
karthik

More info:

Published by: karthik on Jun 08, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/03/2012

pdf

text

original

 
Program Solar JPN Perak , PMR 20101Antara sumber yang diperolehi melalui kaedah arkeologi ialahIIIIIIIVFosilArtifak JurnalManuskripABCDI dan III dan IVII dan IIIIII dan IV2Senarai berikut merupakan peralatan yang digunakan oleh manusia pada Zaman Prasejarah.
Alat penetak 
Alat repihan
Kapak genggamApakah zaman tersebut ?ABCDPaleolitik Mesolitik  Neolitik Logam3Senarai merujuk kerajaan awal di Asia Tenggara.
Kerajaan Funan
Kerajaan Angkor Apakah persamaan kerajaan-kerajaan tersebut ?ABCDMemiliki kemahiran membina kapalMenjalankan aktiviti pertanianMempunyai pelabuhan yang lengkapMenerima kedatangan pedagang asing4Dialog berikut mungkin berlaku pada akhir abad ke-14 di Melaka.Pengikut : Tuanku, pada pendapat patik tempat ini tidak sesuai dijadikan negeri.!Parameswara : Tidak, beta mesti mendirikan kerajaan baru di sini. Tempat inipasti jadi pusat perdagangan penting.!Apakah ciri kepemimpinan yang dapat dikaitkan dengan tindakan Parameswa tersebut ?ABCBersyukur BerwawasanBertoleransi
1
 
Program Solar JPN Perak , PMR 2010DBertanggungjawab5Rajah menunjukkan ancaman yang dihadapi oleh Melaka. Melaka Bagaimanakah Parameswara menangani ancaman tersebut ?ABCDBernaung di bawah kerajaan ChinaBekerjasama dengan SrivijayaBertindak menyerang kuasa ituBerusaha mengukuhkan pertahanan6Petikan berikut menggambarkan situasi di Melaka pada abad ke-15.” Maka segala dagang atas anging dan bawah angin sekaliannyadatang ke Melaka; terlalu ramai bandar Melaka pada zaman itu.” 
 Sejarah Melayu
Apakah yang ingin digambarkan berdasarkan petikan tersebut ?ABCDKedamaian MelakaKeindahan MelakaKesibukan berpestaKemajuan perdagangan7Senarai berikut merujuk cara penyebaran agama Islam di Melaka.
Perkahwinan
Perdagangan
Peranan SultanApakah kesan perkembangan agama Islam tersebut ?ABCDKewujudan sistem sosialKemunculan sastera rakyatKematangan hubungan luar Kewujudan institusi kesultanan8Rajah berikut merujuk peranan Tun Perak dalam pemerintahan Kesultanan Melayu Melaka.Ketua hakimTun PerakKetua turus angkatan perangXApakah X ?
2
SiamMajapahit
 
Program Solar JPN Perak , PMR 2010ABCDKetua dutaKetua polisPenasihat rajaPenguasa pelabuhan9Rajah berikut menerangkan faktor kejayaan Portugis menawan Melaka.Kewibawaan pemimpinPortugis Bantuan dari luar X Apakah X ?ABCDBantuan dari SiamKelengkapan perangBantuan dari JawaKerjasama pembesar 10Apakah tindakan kerajaan Johor apabila menghadapi ancaman daripada kuasa-kuasa luar padaabad ke-16 ?ABCDMeminta bantuan ChinaMembina kubu pertahananMemindahkan pusat pentadbiranMelengkapkan peralatan perang11Mengapakah kuasa-kuasa luar berikut mengancam negeri Perak ?
Siam
Acheh
BelandaABCDkedudukan strategik Kesuburan tanah-tanihKekayaan hasil bumiKeengganan membayar cukai12Senarai berikut merupakan antara alat muzik dalam nobat.
Gong
 Nafiri
SemambuApakah kepentingan nobat kepada raja Melayu ?
3

Activity (22)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
ruben13 liked this
se2911715501 liked this
azmibs69 liked this
moonxxzz liked this
Dhulasi Rani Ravy liked this
Nur Firdaus Mat Isa liked this
muadh20087645 liked this
thc8477 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->