Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
13Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
hasil-kajian

hasil-kajian

Ratings: (0)|Views: 1,143|Likes:
Published by syafiq0812

More info:

Published by: syafiq0812 on Jun 10, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/09/2013

pdf

text

original

 
HASIL KAJIAN
 
HARI RAYA AIDILFITRI
1. PERAYAAN TRADISI: HARI RAYA AIDILFITRI
Nama hari Raya Aidilfitri berasala daripada bahasa Arab iaiatu Ayd al-Fitr.Namalain bagi Hari Raya Aidilfitri ialah Hari Raya Puasa, Hari Raya Fitra atau Hari Lebaran.Ia juga dinamakan Feast of the Breaking of the Fast, Eid, Idul Fitri, Lebaran( Indonesia),Shemai Eid( Bangladesh), Ramazan Bayrami( Turki)Pihak atau kaum yang terlibat dengan perayaan ini ialah seluruh Umat Islam diseluruh dunia.Di Malaysia kaum utama yang menyambut perayaan Aidilfitri ialah kaumMelayu yang beragama Islam.Tarikh atau tempoh masa perayaan ini ialah selama sebulan.Perayaan ini bermulaselepas berakhirnya bulan ramadhan atau bulan puasa.Hari raya bermula melalui dua caraiaitu melalui rukyah( melihat anak bulan) ataupun secara hisap( kiraan). Sekiranyamelalui rukya, Apabila anak bulan kelihatan, ini menandakan bermulanya bulan syawal,iaitu bulan kesepuluh dalam Takwim Hijrah Islam. Di Malaysia, anak bulan akandiperhatikan oleh pegawai bertugas pada sebelah petang hingga magrib di beberapatempat yang strategik.Tujuan perayaan ini ialah sebagai tanda kemenangan umat islam setalah dapatmengerjakan ibadat puasa dalam bulan Ramadhan dengan sempurna.Kemenangan itu bukan sahaja kemenangan kerana berjaya menahan atau mengawal nafsu makan danminum selama sebulan pada siang hari sepanjang bulan Ramadhan tetapi kejayaanmenghalang diri daripada melakukan perkara yang dilarang oleh Allah, di manasekiranya dilakukan akan membatalkan puasa.Kalimat “FITRI” itu yang bermaksud fitra iaitu dengan kemenangan manusia balik kepada fitra yang asal.Fitra asal ini sebenarnya suatu permulaan kejadian manusiayang sememangnya bersih dari noda dan dosa.
 
Sejarah/Asal-usul perayaan
SEJARAH hari raya dalam Islam bermula apabila Rasulullah berhijrah keMadinah. Baginda mendapati ada dua hari raya yang disambut oleh bangsa Arab padamasa itu. Apabila Rasulullah bertanya kepada mereka apakah dua hari raya itu, merekasegera menjawab bahawa dua hari raya yang mereka sambut itu adalah perayaan yangdiwarisi secara turun temurun daripada datuk nenek mereka.Lalu Rasulullah menyatakan kepada orang Arab Madinah bahawa Islammenggantikan dua hari raya yang kamu raikan itu dengan dua hari yang lebih bermaknaiaitu
Hari Raya korban atau Aidiladha
dan
Hari Raya Aidilfitri
Konsep hari raya dalam Islam jelas menunjukkan bahawa ia adalah perayaankeagamaan. Ini bermakna jika ia disambut di atas landasan agama, maka hari raya yangdiraikan itu adalah satu ibadat.
Aidilfitri disambut sebagai suatu kemenangan bagi orang yang dapat mengerjakanibadat puasa Ramadan dengan sempurna.
Kemenangan itu bukan saja menang kerana berjaya mengawal nafsu makan danminum selama sebulan pada siang hari sepanjang Ramadan, malah kejayaan menghalangdiri daripada melakukan perkara dilarang, di mana jika dilakukan akan terbatal puasanya.Kerana itu Allah menganugerahkan satu hari untuk kita sama-sama meraikan kejayaandaripada kemenangan itu.Kalimat ‘fitri’ sendiri bermaksud fitrah iaitu dengan kejayaan manusia balik kepada fitrah yang asal. Fitrah asal ini sebenarnya suatu permulaan kejadian manusiayang sememangnya bersih daripada dosa dan noda.

Activity (13)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Zaa Hashim liked this
Dinah Daniel liked this
Shar Vindd Rd liked this
Li Wen Tan liked this
Kidx ...... liked this
daqan84 liked this
syafiq0812 liked this
Faisal Manap liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->