Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Proiect de Lectie Tema 1

Proiect de Lectie Tema 1

Ratings: (0)|Views: 40|Likes:
Published by Bogdan Bubu

More info:

Published by: Bogdan Bubu on Jun 16, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/20/2011

pdf

text

original

 
PROIECT DE LECTIE
Data:Clasa:
a VII- a
Aria curriculara:
Om si societate
Disciplina:
Cultura civica
Unitatea de invatare
:
Omul - fiinta sociala
Tema
:
 Evolutii si tendinte in organizarea grupurilor socialeTipuri de relatii inter si intra grupale
Tipul lectiei
: predare –invatare
Obiectiv- cadru
:Dezvoltarea capacitatilor de a dialoga si de a coopera in conditiile acceptarii pluralismului si valorizarii pozitive a diferentelor.
Obiective de referinta
:1.1 Să utilizeze corect şi adecvat limbajul de specialitate în diferite contexte-activităţi de lămurire a înţelesului cuvintelor .3.1 Să utilizeze deprinderi şi competenţe de dialog, de dezbatere publică a unei probleme, de negociere, de rezolvare de conflicte- conversaţie dirijată, dezbatere pe oanumită temă în legătură cu un subiect controversat.
3.2
Să aprecieze diferite perspective de gândire şi de acţiune- exerciţii care solicităexprimarea părerilor, a convingerilor, a sentimentelor personale.
Obiective operationale:
La sfarsitul lectiei toti elevii vor fi capabili:
 – 
Sa gaseasca elementele specifice vechilor practici in ceea ce priveste organizareasi conducerea institutiilor societatii; obiectivul este atins daca surprind elementelestructurii piramidale.
 – 
Sa argumenteze necesitatea noilor abordari ale managementului organizational;obiectivul este atins daca gasesc macar un argument in favoarea managementuluide tip retea.
 – 
Sa identifice in evenimente si ipostaze din realitate tipurile de relatii intra si inter grupale; obiectivul este atins daca identifica cel putin tipurile principale de relatii.
 – 
Sa exemplifice cu situatii din experienta personala tipurile de relatii invatate;obiectivul este atins daca exemplele sunt adecvate.
Metode didactice:
conversatia, explicatia, observatia, studiul de caz, exercitiul, invatarea prin descoperire, problematizarea,
Mijloace didactice:
fise de evaluare, imagini care sa ilustreze tipologiagrupurilor, fotografii personale cu grupurile din care fac parte elevii.
 
Desfasurarea lectiei:
Momente-le lectieiOb.deref.Activitati de invataredurataResurseEvalua-reMomentorgani-zatoric1.Activareainformatii-lor nece-sare temei2.Anuntareatemei si aimportanteiacesteia3.Invatarea propriu-zisa3.13.2Asigur in clasa un climat potrivit desfasurariilectiei.Anuntarea temei se va face printr-o discutie legatade evolutii si tendinte in organizarea grupurilor sociale.“In opinia voastra, ar fi de dorit ca modelulorganizarii militare sa fie imprumutat si de altetipuri de organizatii si grupuri sociale, cum ar fi:scoala, familia, biserica, partidele politice?Cum vi se pare faptul ca intr-o organizatieoarecare se cere membrilor sai sa fie “soldatidevotati” si sa-si subordoneze personalitatea innumele “binelui colectiv” ?Anunt titlul, care se scrie pe tabla si in caiete.a)Evolutii si tendinte in organizarea grupurilor sociale:= Discutie despre vechile practici in ceea ce priveste organizarea si conducerea bisericii,armatei, partidelor politice, a marilor si micilor companii.Se va scrie in caiete si la tabla:
Vreme de secole organizarea si conducerea societatii s-au realizat dupa o structura piramidala ( ierarhii, gradatii, uniforme si alteaccesorii ).
= Discutie referitoare la noile abordari aleconducerii, acelea de tip retea, cu o comunicaredescentralizata.Se va scrie in caiete si la tabla:
 In zilele noastre, organizatiile performante promoveaza valori ca: lipsa de formalitate,egalitatea in relatiile dintre oameni sicomunicarea laterala, diagonala si de jos in sus.Este de dorit ca decizia asupra unei probleme sa fie luata de cei implicati in respectiva problema.
Exercitii: La ce disciplina de studiu de anul acestava simtiti mai liberi in a va manifesta talentele ?Care profesor va respecta mai mult aptitudinile si3’5’30’Activita-tefrontalaActivita-tefrontalaActivita-tefrontalaformativaFormativa
 
4.Evaluarea5.Incheierealectiei3.21.13.23.11.1va accepta limitele fiecaruia in parte? Ati avutvreodata impresia ca rezultatele voastre sunt maispectaculoase in conditiile mai sus mentionate? b)Tipuri de relatii intra si intergrupale= Conversatie despre relatiile in cadrul grupului cuaccent pe apelul la experienta personala. Se vor exprima opinii in legatura cu situatiile alese deelevi pentru prezentare. Se va concluziona, notand pe caiete si la tabla:
 Atat in interiorul grupului cat si intre diferitele grupuri sociale pot aparea relatii de colaborare, solidaritate, competitie sau conflict.
Elevii vor scrie pe caiete definitii pentru fiecare tipde relatie.Exercitii: Dati exemple concrete de competitiiloiale si neloiale si precizati care sunt consecintelecelor din urma.Cum reactionati cand cineva din grup vaagreseaza? (il ignorati, deveniti si mai agresivi,apelati la ajutorul altor colegi, il reclamati parintilor sau profesorilor, incercati sa-l calmatiaratandu-i ca greseste)Elevii vor rezolva un test care cuprinde exercitiiasemanatoare celor rezolvate in lectie.
1. Să presupunem că parintii tai isi doresc sa tetransfere la alta scoala, nemultumiti de rezultateletale la invatatura. Cum ar trebui să colaborati pentru a gasi cea mai buna solutie?Considerinormal sa ai si tu o parere in aceasta problema?2. Un coleg care are multa incredere in tine vinela scoala si iti sopteste la ureche ca a consumat alcool inainte de a veni la ore. Cum reactionezi?3. Colega de banca te priveste insinuant si iti spune ca ii lipsesc bani din geanta. Cum vei proceda?4. Cu ce persoana sau grup cu care interactionezide obicei ti-ar placea sa comunici mai bine? Propune o solutie pentru imbunatatirea situatiei.
Aprecierea activitatiiExplicarea sarcinilor pentru acasa10’2’Imaginicu ti- puri degrupuriFotogra-fii aleelevilor cufamilia,cucolegii,cu prieteniisau cugrupulreligios.Fise deevaluareActivita-teindepen-dentasumati-va

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
florionm liked this
malinova liked this
malinova liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->