Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
8Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
αρβελερ

αρβελερ

Ratings: (0)|Views: 1,422 |Likes:
Published by Bobokaki
μικρή περίληψη του Β' τόμου της αρβελέρ για την ΕΠΟ10
μικρή περίληψη του Β' τόμου της αρβελέρ για την ΕΠΟ10

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Bobokaki on Jun 16, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/08/2013

pdf

text

original

 
Maurice Aymard,
1492: Η Ευρώπη και ο κόσμος 
Η χρονολογία 1492 σηματοδοτεί για τους Ευρωπαίους την ανακάλυψη του«Νέου Κόσμου».
Η νέα ήπειρος σε διάστημα 25 ετών, επρόκειτο να καταληφθεί από τουςευρωπαίους, να υποταχθεί, να λεηλατηθεί, να γίνει αντικείμενοεκμετάλλευσης και κατόπιν να προσηλυτιστεί.
σημαντικότερη η δράσητων Ισπανών, που κατάφεραν να καταλύσουν τις αυτοκρατορίες των Ίνκαςστο Περού και των Αζτέκων στο Μεξικό.
Η ανακάλυψη του Νέου Κόσμου εντάσσεται στο πλαίσιο μίας μακράςδεκαετίας αποστολών, οι οποίες διεύρυναν τις ως τότε γνωστές θαλάσσιεςοδούς των Ευρωπαίων.
Η δημιουργία χαρτών συμβάλλει στην καταγραφή των νέων περιοχών και στην ενοποίηση των γεωγραφικών μερών της γης, που οδηγεί και σε άλλεςενοποιήσεις, όπως τη φυτική: διάφορα νέα φυτά και σπόροι κυκλοφορούνστην Ευρώπη, ενοποίηση της πανίδας: εισαγωγή του αλόγου στην Αμερική,οικονομική ενοποίηση: εξαπλώνεται μία πρώτη κεφαλαιοκρατία, που θα είναι για καιρό εμπορευματική.
Η Ευρώπη, μέσω της εύκολης κατάκτησης, καταδεικνύει την τεχνική κυρίωςανωτερότητά της στους πολιτισμούς της Αμερικανικής ηπείρου, οι οποίοι ανκαι λαμπροί, ήταν ευάλωτοι εξαιτίας της απομόνωσής τους.
 Όμως, η Ευρώπη, παρά τις κατακτήσεις, παραμένει εξαρτημένη από τοναρχαίο κόσμο, πολιτισμικά και ιστορικά. Όντας πλήρης κόσμος, δηλαδή πυκνοκατοικημένη, η Ευρώπη έχει αναπτύξει σε πολύμεγάλο βαθμό τη γεωργία και την κτηνοτροφία, γεγονός που τη βοήθησε να φτάσει σε υψηλό σημείο πολιτισμού. Ο πολιτισμός της στηρίχθηκε σε σημαντικό βαθμό σταδιάφορα αστικά δίκτυα, τα οποία χωρίζονται Α. στις τοπικές πόλεις, που επιτρέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και προϊόντων και Β. στα διεθνή δίκτυα, στα οποία σειρές πόλεων είναι αλληλοσυνδεόμενες μεμεγάλους θαλάσσιους ή στεριανούς δρόμους, που επικοινωνούν πέρα από τα πολιτικάσύνορα.
1
 
Στους δύο τύπους αστικών δικτύων αντιστοιχούν δύο μεγάλοι μετασχηματισμοί, οένας πολιτικός και ο άλλος οικονομικός, που συνόδευσαν τη δημιουργία τους:Α. Ο 1
ος
μετασχηματισμός συγκροτεί γύρω από έναν ορισμένο αριθμό κέντρωνσταθερά πολιτικά σύνολα, ταυτισμένα με μία εδαφική επικράτεια και έναν πληθυσμό,βασισμένα σε μία κοινωνική ιεραρχία που παγιώνει τη θέση και τα δικαιώματα τουκαθενός. Παράδειγμα είναι η μοναρχία, στην οποία ο μονάρχης έχει το δικαίωμα ναεπιβάλλει φορολογία, να μονοπωλεί το δικαίωμα του πολέμου και της ειρήνης και ναδιατηρεί μία περίπλοκη γραφειοκρατία υπαλλήλων, οι οποίοι ενσαρκώνουν τηναπρόσωπη διάσταση και τη διάρκεια του κράτους.Β. Ο 2
ος
μετασχηματισμός αφορά στον αυξανόμενο εκχρηματισμό της οικονομίας και προκαλείται συγχρόνως από τις φορολογικές απαιτήσεις των μοναρχών και τοεμπόριο μικρών ή μεγάλων αποστάσεων.
Εκτός από το χρήμα, η θρησκεία και η γραφή ήταν επίσης μέσα επικοινωνίαςκαι συναλλαγών που διέθεταν τόσο ισχυρή δύναμη, ώστε να ταχρησιμοποιήσουν οι Ευρωπαίοι στην κατάκτηση του Νέου Κόσμου.
Sanjay Subrahmanyam,
Τα στάδια κατάκτησης των θαλασσών
Από τα τέλη του 15
ου
αιώνα και προς το 16
ο
, η Ευρώπη βιώνει την ανάπτυξη τηςπολιτικής οργάνωσης, της κοινωνικής τάξης και της βιοτεχνίας, παράλληλα με τοθρησκευτικό και πολιτικό αναβρασμό που προκύπτει από τη Μεταρρύθμιση και τηνΑντι-μεταρρύθμιση.Σημαντική είναι όμως και η αλλαγή της φύσης των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρώπηκαι τον υπόλοιπο κόσμο: ανάπτυξη εμπορίου, εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων,εξάπλωση της κεφαλαιοκρατίας από τη Δυτική Ευρώπη.Ο θάνατος του Ταμερλάνου το 1405 είχε οδηγήσει στην κατάρρευση τηςαυτοκρατορίας των Μογγόλων Ούννων και στην ευκαιρία των Ευρωπαίων ναεξερευνήσουν την Ασία με μεγαλύτερη ελευθερία.Φαίνεται πως τα κίνητρα των Ισπανών και Πορτογάλων κατακτητών ήταν κυρίωςθρησκευτικά, επειδή θεωρούσαν ότι είναι επείγουσα η κατάκτηση της Ιερουσαλήμκαι η ίδρυση του Βασιλείου του Θεού επί της γης. Η ευρωπαϊκή επέκταση, επομένως,δε φαίνεται να είναι ορθολογική διεργασία, θεμελιωμένη στην επιστημονική πρόοδο.Επιπλέον, είναι γνωστό ότι ο Κολόμβος δεν είχε μεγάλες γνώσεις κοσμογραφίας.
2
 
 Όταν το 1580, ο Φίλιππος Β’ συνένωσε τα στέμματα της Ισπανίας και τηςΠορτογαλίας, είχαν συμβεί μεγάλης έκτασης οικονομικές αναστατώσεις. Το εμπόριομε την Ασία και την Αμερική είχε φέρει στον ευρωπαϊκό χώρο νέα προϊόντα μεσημαντικές ποσότητες. Έτσι, ο Νέος Κόσμος και η Ασία ενσωματώθηκαν στουςκόλπους ενός συστήματος ανταλλαγών που χρησίμευε ως βάση για ένα ολόκληροδίκτυο κυκλοφορίας ανθρώπων και ιδεών.Πρέπει να τονιστεί ο ρόλος της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ο οποίος είχε υποβαθμιστεί σε σχέση με αυτό της Ολλανδίας και της Αγγλίας.Η υπερπόντια επέκταση και οι κατακτήσεις χρησίμευσαν ως υπόβαθρο για ναδημιουργηθεί ο μύθος της ανωτερότητας της Ευρώπης. Έτσι οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν μία συλλογική ταυτότητα, αλλά και να εκλεπτύνουν την εθνικήτους ταυτότητα.
Maarten Prak,
 Μία νέα πολιτική τάξη πραγμάτων
Τα γεγονότα που οδήγησαν στη Γαλλική Επανάσταση σηματοδότησαν το τέλος της νεότερης εποχής: κυρίως 3 συνισταμένες, δηλαδή η σπουδαιότητα των διεθνώνσχέσεων, η διαίρεση στους κόλπους της ελίτ και ο ρόλος του λαού, οδήγησαν τουςιστορικούς να φτάσουν στο συμπέρασμα ότι το νεότερο κράτος εμφανίστηκε μέσααπό μία διαδοχή δοκιμών και σφαλμάτων και υπό της ανάγκης για επιβίωση στουςκόλπους του έντονου ανταγωνισμού.Στη νεότερη εποχή, αποδίδεται προνομιακός ρόλος στις διεθνείς σχέσεις και στηδημιουργία του κράτους, καθώς γύρω στο 1500 υπήρχε ένας τεράστιος αριθμόςκρατών στην Ευρώπη, που κυμαινόταν από 80 ως 500, ενώ ως το 19
ο
αιώνα, οαριθμός τους είχε μειωθεί μόλις στα 20 με 100.Στο 16
ο
αιώνα ήταν άμεση ανάγκη οι νέες περιοχές που είχαν ανακαλυφθεί και προσαρτηθεί στα ευρωπαϊκά κράτη να διοικούνται από νόμιμη κυβέρνηση.Επομένως, οι αυτοκρατορίες και τα βασίλεια έπρεπε να βασιλεύονται με πυγμή.Στο βιβλίο του «Ο ηγεμόνας», ο Νικολό Μακιαβέλλι αφιερώνει ορισμένα κεφάλαιαστις «νέες ηγεμονίες» που αποκτήθηκαν με τη δύναμη της πυγμής και διακρίνει 3τρόπους για να διατηρηθούν:1. καταστρέφοντάς τες2. εγκαθιστώντας μόνιμο πληθυσμό εκεί και 
3

Activity (8)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
bz2 liked this
Dimitris Kourmpetis added this note
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Bobokaki liked this
Eli Karagianni added this note
Thanks!
lpandazidesn liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->