Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
37Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
BAB 1-Mas Kahwin

BAB 1-Mas Kahwin

Ratings:
(0)
|Views: 7,699|Likes:
Published by ryudoyuki

More info:

Categories:Types, Research
Published by: ryudoyuki on Jun 20, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/10/2013

pdf

text

original

 
11.0
PENDAHULUAN
Perkahwinan adalah suatu ikatan yang terbentuk antara lelaki dan perempuan yang berlandaskan syariat Islam dan mengikut garis panduan yang telah ditetapkan dalamIslam. Perkahwinan juga merupakan suatu ikatan yang teguh dan terjalin di antaralelaki dan perempuan melalui lafaz akad nikah yang sah bagi menjalani sebuahkehidupan berumah tangga iaitu sebagai suami isteri. Perkahwinan disyariatkan dalamIslam adalah bertujuan untuk melahirkan dan mengembangkan zuriat manusia dengancara yang halal sebagai satu penyambung keturunan dan mendapatkan kesejahteraanhidup di dunia juga di akhirat kelak.Rafidah (2007) berpendapat bahawa perkahwinan adalah asas utama kepada pembinaan keluarga. Oleh sebab itulah Islam amat mengambil berat soal-soal yang berkaitan dengan perkahwinan dan memberikan tunjuk ajar dalam menjalanikehidupan berkeluarga. Para sahabat juga turut mengamalkan perkahwinan tetapikebanyakan dalam kalangan mereka berkahwin lebih daripada seorang wanita.Justeru, kajian yang akan dijalankan adalah untuk megupas dengan lebihmendalam tentang konsep mas kahwin menurut syariat Islam. Mas kahwin merupakansuatu aspek yang sangat penting dan wajib diketahui oleh setiap individu khususnya bagi pasangan yang bakal mendirikan rumahtangga. Pemberian maskahwin yangmenjadi lambang keihklasan dan kasih suci dari seorang suami akan membantumengecapi kebahagiaan hidup berkeluarga yang berkekalan, mendapat rahmat dankeredhaan Allah s.w.t serta mengelakkan berlakunya perceraian rumah tangga.
2.0TUJUAN KAJIAN
 
2
Kajian ini adalah bertujuan untuk mengupas dengan lebih mendalam tentang perihal berkaitan mas kahwin dalam syariat Islam. Selain dari itu, penulis ingin mendedahkankepada masyarakat pentingnya mengetahui konsep mas kahwin dalam perkahwinan bagi menjaga kemaslahatan kedua-dua belah pihak iaitu suami dan isteri.
3.0 SKOP KAJIAN
Kajian ini lebih memfokuskan konsep mahar mas kahwin menurut syariat Islam. Disamping itu, kajian ini juga bertujuan untuk mendedahkan kepada masyarakat Islamkhususnya, bahawa Islam tidak pernah mensyariatkan kadar minima dan maksima bagi pemberian mas kahwin untuk sesuatu perkahwinan. Segala maklumat yang berkaitan dengan dapatan kajian adalah diperolehi dengan membuat resensi perpustakaan sahaja.
4.0
KAEDAH KAJIAN
Dalam kajian yang telah dilakukan ini, penulis menggunanakan kaedah kajiankeperpustakaan yang bertujuan untuk mendapatkan maklumat yang berkaitan berdasarkan kepada kajian-kajian yang lepas. Kaedah keperpustakaan atau resensi perpustakaan amat penting dalam sesuatu kajian kerana untuk mengetahui hasilkajian-kajian yang lepas. Kajian- kajian yang lepas ini adalah berbentuk buku, ulasankarya, data mentah, menuskrip dan lain-lain yang diambil sama ada daripada majalah, jurnal, makalah ataupun bahan penulisan ilmiah yang lain.
5.0 HASIL KAJIAN
 
3
5.1Pengenalan
Agama Islam amat mementingkan kesejahteraan dan kesyumulan hidup setiapumatnya. Kaum wanita umpamanya amat dihargai dan diperhatikan kedudukan dankemuliannya dalam masyarakat. Hal ini terbukti dengan melihat sendiri pemberiandan penetapan hak dalam agama Islam yang bertujuan untuk menjaga kemaslahatankaum wanita. Antara hak-hak wanita ialah seperti yang akan difokuskan dalam kajianini iaitu pemberian mas kahwin dalam perkahwinan. Pemberian mahar kepada kaumwanita merupakan suatu perkara yang wajib ditunaikan oleh kaum adam yangmenginginkan isteri dalam kehidupannya. Justeru, pemberian mahar tidak bolehdipandang remeh oleh kaum adam waima tiada penetapan kadar yang spesifik dalamagama Islam.
5.2 Dapatan kajian5.2.1 Definisi Mas Kahwin
Mas kahwin atau mahar adalah berasal daripada perkataan bahasa Arab iaitu
al- sadaq, al-saduqah, al-nihlah, al-ajr, al-faridah
dan
al-aqd
 
 ).
Manakala, menurut istilah syara’, mahar ialah merupakan satu pemberian yangwajib diberikan oleh seorang suami kepada isterinya dengan sebab pernikahan(Mustafa & Ali Asy-Syarbaji, 2005).Menurut Akta Tafsiran undang-Undang Wilayah Persekutuan (1984) menjelaskan bahawa mas kahwin ialah suatu pembayaran yang wajib dibayar di bawah hukum

Activity (37)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
siti nor bahijah liked this
Yuyu Lili liked this
Ijad Xaxa VI liked this
Leen Linda liked this
Amir Najmi liked this
Mujahidah Rindu liked this
Najlaa Kzz liked this
Busyuk Cyg liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->