Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
14Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Peristiwa Israk Mikraj Nabi Muhammad S

Peristiwa Israk Mikraj Nabi Muhammad S

Ratings:
(0)
|Views: 298|Likes:
Published by alimusta50001

More info:

Categories:Types, Research, History
Published by: alimusta50001 on Jun 21, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/27/2011

pdf

text

original

 
Peristiwa Israk Mikraj Nabi Muhammad S.A.W. ± 27 Rejab 
Difailkan di bawah:Uncategorized² jalanakhirat @ 5:41 pm
Peristiwa Israk Mikraj Nabi Muhammad S.A.W. ± 27 Rejab
 
1. Sebelum Israk dan Mikraj
 
Rasulullah S. A. W. mengalami pembedahan dada / perut, dilakukan oleh malaikat Jibraildan Mika¶il. Hati Baginda S. A. W.. dicuci dengan air zamzam, dibuang ketul hitam(µalaqah) iaitu tempat syaitan membisikkan waswasnya. Kemudian dituangkan hikmat,ilmu, dan iman. ke dalam dada Rasulullah S. A. W. Setelah itu, dadanya dijahit dandimeterikan dengan ³khatimin nubuwwah´. Selesai pembedahan, didatangkan binatangbernama Buraq untuk ditunggangi oleh Rasulullah dalam perjalanan luar biasa yangdinamakan ³Israk´ itu.
 
2. Semasa Israk (Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masjidil-Aqsa):
 
Sepanjang perjalanan (israk) itu Rasulullah S. A. W. diiringi (ditemani) oleh malaikatJibrail dan Israfil. Tiba di tempat-tempat tertentu (tempat-tempat yang mulia danbersejarah), Rasulullah telah diarah oleh Jibrail supaya berhenti dan bersembahyangsebanyak dua rakaat. Antara tempat-tempat berkenaan ialah:
 
i. Negeri Thaibah (Madinah), tempat di mana Rasulullah akan melakukan hijrah. ii. BukitTursina, iaitu tempat Nabi Musa A. S. menerima wahyu daripada Allah; iii. Baitul-Laham(tempat Nabi µIsa A. S. dilahirkan);
 
Dalam perjalanan itu juga baginda Rasulullah S. A. W. menghadapi gangguan jin µAfritdengan api jamung dan dapat menyasikan peristiwa-peristiwa simbolik yang amat ajaib.Antaranya :
 
- Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka. apabila dituai,hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlakuberulang-ulang. Rasulullah S. A. W. dibertahu oleh Jibrail : Itulah kaum yang berjihad³Fisabilillah´ yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkansehingga gandaan yang lebih banyak.
 
- Tempat yang berbau harum. Rasulullah S. A. W. diberitahu oleh Jibrail : Itulah baukubur Mayitah (tukang sisir rambut anak Fir¶aun) bersama suaminya dan anak-anak-nya(termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh olehFir¶aun kerana tetapt teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir¶aun sebagaiTuhan).
 
- Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap kali dipecahkan,kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula. Demikian dilakukan berkali-kali.
 
Jibrail memberitahu Rasulullah: Itulah orang-orang yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang).
 
- Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur) dengansecebis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka makan bara api dan batudari neraka Jahannam. Kata Jibrail : Itulah orang-orang yang tidak mengeluarkan zakatharta mereka.
 
- Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk sedangkandaging masak ada di sisi mereka. Kata Jibrail: Itulah lelaki dan perempuan yangmelakukan zina sedangkan lelaki dan perempuan itu masing-masing mempunyai isteri /suami.
 
- Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata Jibrail: Itulahorang yang makan riba`.
 
- Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tapi ditambahlagi kayu yang lain. Kata Jibrail: Itulah orang tak dapat menunaikan amanah tetapi masihmenerima amanah yang lain.
 
- Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besiberkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. KataJibrail: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya.
 
- Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. KataJibrail: Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkanmaruah (mencela, menghinakan) orang.
 
- Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat dimasukinyasemula lubang itu. Kata Jibrail: Itulah orang yang bercakap besar (Takabbur). Kemudianmenyesal, tapi sudah terlambat.
 
- Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan. Rasulullahtidak memperdulikannya. Kata Jibrail: Itulah dunia. Jika Rasulullah memberi perhatiankepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripada akhirat.
 
- Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti.Rasulullah S. A. W. tidak menghiraukannya. Kata Jibrail: Itulah orang yang mensesiakanumurnya sampai ke tua.
 
- Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu. KataJibrail: Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat.
 
 
Setibanya di masjid Al-Aqsa, Rasulullah turun dari Buraq. Kemudian masuk ke dalammasjid dan mengimamkan sembahyang dua rakaat dengan segala anbia` dan mursalinmenjadi makmum.
 
Rasulullah S. A. W. terasa dahaga, lalu dibawa Jibrail dua bejana yang berisi arak dansusu. Rasulullah memilih susu lalu diminumnya. Kata Jibrail: Baginda membuat pilhanyang betul. Jika arak itu dipilih, nescaya ramai umat baginda akan menjadi sesat.
 
3. Semasa Mikraj (Naik ke Hadhratul-Qudus Menemui Allah):
 
Didatangkan Mikraj (tangga) yang indah dari syurga. Rasulullah S. A. W. dan Jibrail naik ke atas tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia (pintu Hafzhah).
 
1. Langit Pertama: Rasulullah S. A. W. dan Jibrail masuk ke langit pertama, laluberjumpa dengan Nabi Adam A. S. Kemudian dapat melihat orang-orang yang makanriba` dan harta anak yatim dan melihat orang berzina yang rupa dan kelakuan merekasangat huduh dan buruk. Penzina lelaki bergantung pada susu penzina perempuan.
 
11. Langit Kedua: Nabi S. A. W. dan Jibrail naik tangga langit yang kedua, lalu masuk danbertemu dengan Nabi µIsa A. S. dan Nabi Yahya A. S.
 
111. Langit Ketiga: Naik langit ketiga. Bertemu dengan Nabi Yusuf A. S.1v. Langit Keempat: Naik tangga langit keempat. Bertemu dengan Nabi Idris A. S.
 
v. Langit Kelima: Naik tangga langit kelima. Bertemu dengan Nabi Harun A. S. yangdikelilingi oleh kaumnya Bani Israil.
 
v1. Langit Keenam: Naik tangga langit keenam. Bertemu dengan Nabi-Nabi. Seterusnyadengan Nabi Musa A. S. Rasulullah mengangkat kepala (disuruh oleh Jibrail) lalu dapatmelihat umat baginda sendiri yang ramai, termasuk 70,000 orang yang masuk syurgatanpa hisab.
 
v11. Langit Ketujuh: Naik tangga langit ketujuh dan masuk langit ketujuh lalu bertemudengan Nabi Ibrahim Khalilullah yang sedang bersandar di Baitul-Ma¶mur dihadapi olehbeberapa kaumnya. Kepada Rasulullah S. A. W., Nabi Ibrahim A. S. bersabda, ³Engkauakan berjumapa dengan Allah pada malam ini. Umatmu adalah akhir umat dan terlaludha¶if, maka berdoalah untuk umatmu. Suruhlah umatmu menanam tanaman syurga iaitulah HAULA WALA QUWWATA ILLA BILLAH´. Mengikut riwayat lain, Nabi Irahim A.S. bersabda, ³Sampaikan salamku kepada umatmu dan beritahu mereka, syurga itu baik tanahnya, tawar airnya dan tanamannya ialah lima kalimah, iaitu: SUBHANALLAH,WAL-HAMDULILLAH, WA lah ILAHA ILLALLAH ALLAHU AKBAR dan WA lahHAULA WA lah QUWWATA ILLA BILLAHIL- µALIYYIL-¶AZHIM. Bagi orang yangmembaca setiap kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalam syurga´. Setelahmelihat beberpa peristiwa! lain yang ajaib. Rasulullah dan Jibrail masuk ke dalam Baitul-Makmur dan bersembahyang (Baitul-Makmur ini betul-betul di atas Baitullah di Mekah).
 

Activity (14)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
perkasawira20204705 liked this
wafiy_24 liked this
budak liked this
niknoer liked this
paksu_im3466 liked this
Nmmz Munn liked this
myirkas66sbd liked this
Wan Nurhidayah liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->