Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
102Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Masalah Tingkah Laku Murid Prasekolah

Masalah Tingkah Laku Murid Prasekolah

Ratings:
(0)
|Views: 3,293|Likes:
Published by zulkiply yaakob

More info:

Published by: zulkiply yaakob on Jun 22, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/14/2013

pdf

text

original

 
MASALAH TINGKAH LAKU MURID PRASEKOLAHOleh Hj Zulkiply bin Hj Yaakob IPG Kampus THOEn Muhammad bin Sulaiman IPG Kampus RMTINGKAH LAKU NEGATIF:
a)
Tingkah laku hiperaktif 
– keadaan murid yang tidak boleh dudukdiam, bergerak ke sana kemari tanpa tujuan, dan sukar dikawal.b)
Tingkah laku bimbang
– murid yang berkeadaan tidak tenteramatau kurang senang atautakut disebabkan kepercayaan bahaawa sesuatu yang tidakdiingini akan berlakuc)
Tingkah laku bergantung
– murid yang bergantung secaraberlebihan kepada orang lainseperti ibu / bapa, guru, rakan sebaya daan tidak dapat berdikariatau membuat keputusansendiri.d)
Tingkah laku pengunduran diri
– keadaan murid yang menarikdiri daripada sesuatu situasiatau aktiviti kerana rasa rendah diri ,rasa tidak selamat ,rasaterancam, kurang kemahiran, ataumalu.e)
Tingkah laku permusuhan nyata
– murid yang menampilkanpelakuan fizikal atau lisan yangbertujuan untuk menyakiti atau melukai hati seseorang.f)
Tingkah laku murung
– keadaan murid yang amat sedih , diamtak mahu bercakap dan pasif sebab masalah keluarga atau kurang penerimaan atau gagalmemperoleh sesuatug)
Tingkah laku pengasingan diri
– keadaan murid yang rasarendah diri , tidak mahu bergaul,suka menyendiri kerana kurang mahir berkomunikasi/interpersonalh)
Tingkah laku merosakkan
– keadaan murid yang menunjukkantingkah laku agresif untukmelihat orang lain mengalami kesusahan atau menderita ataaumerasa seronok orang lainmendapat malang seperti merosakan sesuatu alatan atau benda ,mematahkan, menconteng
1
 
dan lain-lain.i )
Tingkah laku mengganggu
– pelakuan yang melampau yangmengganggu ketenteramanorang lain atau pengajaran seperti membuat bising, pergerakanyang tak perlu, mengganggurakan, menolak-nolak, bertumbuk dan lain-lain.
MODEL-MODEL PENGURUSAN TINGKAH LAKU
 a) Model disiplin asertif ( Assertive Discipline Model)b) Model Glaserc) Model Ginottd)
 
Model Driekurs
a)Model disiplin tegas ( Assertive Discipline Model)
-
diperkenalkan oleh Lee Canter (1976)
-
sistem yang
 
peraturan bilik darjah
 
yang dibentuk oleh guru dandiamalkan dalam bilik darjah.
-
Perkara-perkara yang melanggar peraturan bilik darjah juganyatakan
-
 Jika murid melanggar peraturan namanya akan dicatat sama adadi papan kapur, di klip board atau buku catatan. Murid yangnamanya dicatat lebih daripada sekali akan di hantar ke bilikGuru Besar atau atau ibu/bapanya dipanggil berjumpa guru.
-
Canter percaya sistem disiplin tegas membolehkan gurumenguruskan bilik darjah dengan lebih berkesan.
-
Canter mendasari sistem disiplin tegasnya dengan tanggapanbahawa murid hendak mengganggu guru dan mengelak belajaratau supaya guru tidak mengajar.
-
Guru yang percaya murid mempunyai keinginan berbeza untukbelajar menyatakan tanggapan itu tidak wajar. Satu masalah lagidengan disiplin tegas ialah menganggap murid boleh melakukansesuatu mengikut disiplin.
-
Guru yang berpengalaman menganggap murid boleh belajarbahawa sesetengah tingkah laku boleh diterima di sekolah dansebahagiannya tidak.
-
Guru yang percaya bahawa murid mempunyai keinginan kuatuntuk belajar beranggapan bahawa tanggapan ini tidak wajar.
2
 
Mereka tahu bahawa belajar biasanya mengambil masa, perlubimbingan, dan ulangan pengalaman.
-
Sistem disiplin tegas beranggapan apabila murid diberi tahuperaturan dan menghukum mereka yang melanggarnya akanmengelakkan pelakuan yang tidak diingini. Pendekatan ini akanmengawal tingkah laku murid pada waktu itu, tetapi murid tidaktahu mengapa sesuatu pelakuan itu tidak diterima ataupunadakah mereka belajar untuk menyesuaikan diri pada situasiyang lain.
-
Sistem pengurusan tingkah laku yang menguatkuasakanperaturan oleh golongan dewasa yang berautoriti tidak akanmembantu murid belajar bertanggungjawab.
-
Walau bagaimanapun sistem ini mengajar murid untukmematuhi peraturan yang diamalkan melalui kuasa yang tegas.Ada masanya orang dewasa perlu tegas dandan menuntut kepatuhan semerta. Misalnya, untuk mengelakkankecederaan atau semasa kecemasan seperti kebakaran. Orangdewasa perlu mengawal disiplin sehingga murid memahamirasionalnya mereka perlu mengawal tingkah laku dalam keadaandemikian.
-
Walau bagaimanapun , mengawal tingkah laku murid dengankuasa dan menuntut kepatuhan semerta tidak semestinyasebagai cara pengurusan tingkah laku.
-
Pada pandangan Gartrell (1987a) menegaskan disiplin tegasakan merosakkan konsep kendiri murid dan menjadikan guru
‘pengurus teknikal’ 
. Malahan ia menyebabkan murid tidak dapatmemastikan tingkah laku yang sesuai dan tidak membina rasatanggungjawab dalam diri mereka.
-
Model disiplin tegas gagal memastikan sebab berlakunya tingkahlaku mengganggu. Sistem ini diaplikasikan tanpa mengambilkirakurikulum, susun atur bilik darjah atau jadual waktu. Sistemdisiplin perlu mengambil kira semua faktor dan individu yangterlibat dalam situasi pengajaran.
-
 Jones dan Jones(1990) melaporkan sesetengah sekolah yangmengamalkan program disiplin tegas selama ini telah tidak lagimengamalkannya sebab:- ramai guru kecewa kerana murid bermasalah kurang berkaitdengan prosedur itu- murid yang tidak memerlukan kaedah disiplin tegas merasa aibatau bimbang- guru yang sering melaungkan “duduk!”, “diam!” “keluar!”semasa di bilik darjah adalahgagal memenuhi keperluan asas dan akademik murid- guru lebih banyak menggunakan disiplin tegas untukmengelakkan tingkah lakumengganggu daripada menilai kaedah pengajarannya
3

Activity (102)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
jp sia liked this
maslinamorat liked this
alieyshah liked this
alieyshah liked this
Nordiha Radzuwan liked this
Anisah Bakar liked this
youying89 liked this
Xue Ping liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->