Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
8Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ_ΣΕΝΑΡΙΟ_4η ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ_ΣΕΝΑΡΙΟ_4η ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ

Ratings:
(0)
|Views: 780|Likes:
Published by revekka6867

More info:

Published by: revekka6867 on Jun 25, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/22/2013

pdf

text

original

 
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΡΕΒΕΚΚΑ ΠΕ70«Η 4
η
Σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους»Εκπαιδευτικό Σενάριο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ1.1. Τίτλος διδακτικού σεναρίου
«Η 4
η
Σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τουςΦράγκους»
1.2. Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές
Το σενάριο διαπραγματεύεται γνωστικές περιοχές του μαθήματος τηςΙστορίας.
1.3. Τάξεις στις οποίες μπορεί να απευθύνεται
Απευθύνεται και θα εφαρμοστεί σε μαθητές της Πέμπτης (Ε) δημοτικού.
1.4 Συμβατότητα με το Α.Π.Σ. και το Δ.Ε.Π.Π.Σ.
Το θέμα είναι απολύτως συμβατό με το Α.Π.Σ. και το Δ.Ε.Π.Π.Σ, εφόσον «Ητέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τουςΦράγκους» αποτελεί κεφάλαιο της ΣΤ΄ ενότητας: «Το Βυζάντιο παρακμάζεικαι υποκύπτει σε κατακτητές» στο βιβλίο Ιστορίας της Ε΄ τάξης και οι στόχοιπου τίθενται άπτονται πλήρως του αναλυτικού προγράμματος της Ιστορίας.Το σενάριο θα υποστηρίξει τη μαθησιακή διαδικασία με την παιδαγωγικήαξιοποίηση των ΤΠΕ:
το λογισμικό "Ιστορικός Άτλαντας Centennia"
λογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης
1.5. Οργάνωση της διδασκαλίας & απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή
Οργάνωση της διδασκαλίας 
Η διδασκαλία της ενότητας θα υλοποιηθεί στο δεύτερο τμήμα της Ε τάξης τουσχολείου, το οποίο αποτελείται από 16 μαθητές. Οι μαθητές θα εργαστούν σεομάδες των δύο ατόμων και ανάλογα με το φύλλο εργασίας θα επεξεργάζονταιτο ίδιο θέμα ή θα γίνεται καταμερισμός των εργασιών.
 Απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή
Θα χρησιμοποιηθεί το εργαστήριο υπολογιστών του σχολείου το οποίο είναιπλήρως εξοπλισμένο με ικανό αριθμό υπολογιστών, εκτυπωτή, σαρωτή,βιντεοπροβολέα (video projector), απαραίτητος για να παρουσιαστεί μέροςτης δουλειάς των παιδιών στην τάξη. Επίσης διατίθεται μόνιμη ADSLσύνδεση στο διαδίκτυο.
1
 
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΡΕΒΕΚΚΑ ΠΕ70«Η 4
η
Σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους»Εκπαιδευτικό Σενάριο
Ως προς το λογισμικό, στα μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπεινα είναι εγκατεστημένα το λογισμικό "Ιστορικός Άτλαντας Centennia" και τολογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης “Mapmyself”. Το σενάριο θαπραγματοποιηθεί τις ώρες της Ιστορίας και της Ευέλικτης Ζώνης.
Γνωστικά Προαπαιτούμενα 
Οι μαθητές γνωρίζουν ήδη για τις διαταραγμένες σχέσεις ανάμεσα στοΒυζάντιο και τη Δυτική Εκκλησία, η οποία τάχθηκε με το μέρος τωνεικονολατρών. Γνωρίζουν επίσης για τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα πουαντιμετωπίζει η βυζαντινή αυτοκρατορία και τους εχθρούς που την απειλούν.Στοιχειώδεις γνώσεις χρήσης του Η/Υ είναι χρήσιμες.
1.6 Διδακτικοί Στόχοι
Α. Ως προς το γνωστικό αντικείμενο
Να γνωρίσουν οι μαθητές τους λόγους που οδήγησαν τουςσταυροφόρους στην πολιορκία και την άλωση της Κωνσταντινούπολης
Να κατανοήσουν και να κρίνουν τις ενέργειες των Φράγκων και τιςσυνέπειες της άλωσηςΒ. Ως προς τη χρήση των νέων τεχνολογιών
Να οπτικοποιήσουν τις σχέσεις ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και ταγεγονότα της τέταρτης σταυροφορίας και της άλωσης τηςΚωνσταντινούπολης επιδεικνύοντας έτσι την κατανόηση των σχέσεων.
Να αναπαραστήσουν τη νέα γνώση με τη δημιουργία εννοιολογικώνδομών.
Να συλλέξουν στοιχεία από το διαδραστικό χάρτη Centennia για τημεταβολή των συνόρων μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης απότους Φράγκους.
Γ. Ως προς τη μαθησιακή διαδικασία
να μπορούν να παρατηρούν, να μελετούν και να συμπεραίνουν
να καλλιεργήσουν την αναλυτική και συνθετική ικανότητα
2
 
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΡΕΒΕΚΚΑ ΠΕ70«Η 4
η
Σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους»Εκπαιδευτικό Σενάριο
να κινητοποιήσουν τη δημιουργική τους σκέψη, την κριτική τους ικανότητα καιτη φαντασίανα αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας, ομαδικότητας και συνεργασίαςπροκειμένου να επιτύχουν τους προτεινόμενους στόχουςνα διασκεδάσουν και να βιώσουν συναισθήματα χαράςνα κατανοήσουν ιστορικές έννοιες
1.7 Εκτιμώμενη διάρκεια
Υπολογίζεται ότι απαιτούνται πέντε (5) διδακτικές ώρες.
2. Διδακτική προσέγγισηΘεωρητική προσέγγιση
Το σενάριο στηρίζεται σε αρχές της εποικοδομιστικής προσέγγισης και στιςκοινωνικοπολιτισμικές θεωρήσεις του Vygotsky και των απογόνων του, όπουδίνεται έμφαση στις μαθησιακή διαδικασία, στην αλληλεπίδραση τωνεμπλεκόμενων μερών καθώς και στο κοινωνικοπολιτισμικό περιβάλλον πουλαμβάνει χώρα. Ακολουθείται ένα μοντέλο καθoδηγούμενης διερεύνησης-ανακάλυψης με έμφαση στη κριτική και στοχαστική σκέψη, στη συμμετοχικήκαι συνεργατική μάθηση, στη δημιουργική έκφραση. Οι μαθητές εργάζονται σεομάδες με δραστηριότητες αξιοποιώντας το παιδαγωγικό περιβάλλον τωνΤΠΕ στην εκπαίδευση.
Μεθοδολογική προσέγγιση
Οι μαθητές θα δουλέψουν σε μικρές ομάδες των 2 ατόμων. Η εργασία σεομάδες αποτελεί την ιδανικότερη εφαρμογή γιατί συνδυάζει τηναλληλεπίδραση με την τεχνολογία των υπολογιστών καθώς καιομαδοσυνεργατικές διαδικασίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τηναποτελεσματική διαπραγμάτευση της γνώσης και της μάθησης. Τα φύλλαεργασίας δίνονται σε κάθε μαθητή ξεχωριστά, δουλεύονται όμως από όλη τηνομάδαΟ ρόλος του δασκάλου όσο οι μαθητές δουλεύουν σε ομάδες είναιυποστηρικτικός, καθοδηγητικός, εμψυχωτικός, δίνει σαφείς οδηγίες όταν αυτόείναι απαραίτητο, ενημερώνει τους μαθητές για το χρόνο που έχουν στη
3

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->