Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
32Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
JENAYAH KANAK-KANAK

JENAYAH KANAK-KANAK

Ratings:
(0)
|Views: 3,282|Likes:
Published by Nurul Elleena

More info:

Published by: Nurul Elleena on Jun 28, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/02/2014

pdf

text

original

 
JENAYAH KANAK-KANAK
RANGKA KARANGAN :Pendahuluan : 1. Definisi jenayah kanak-kanak2. Contoh jenayah kanak-kanak ialah penderaan, jenayah rogol, memperdagangkankanak-kanak.3. Sebagai rakyat dan juga manusia yang prihatin serta bertanggungjawab, kitahendaklah mencari resolusi untuk mengurangkan kadar jenayah kanak-kanak di negarakita ini.Isi 1 : 1. Sebab-sebab jenayah ini berlaku2. contoh :a) masalah psikologi yang dialami sejak kecil mungkin menjadi punca kepada merekauntuk mendera kanak-kanak.b) kurang didikan agama menyebabkan mereka pendek akal serta berkelakuan sepertihaiwan.c)emosi yang tidak stabil seperti terdapat masalah di tempat kerja dan melepaskanmasalah tersebut kepada anak-anak mereka.3. seharusnya berfikiran lebih panjang serta belajar cara untuk mengawal emosi agartidak melepaskan kepada anak-anakIsi 2 : 1. Akibat yang bakal terjadi kepada kanak-kanak jika jenayah ini berterusan.2. contoh :a) penderaan di rumah boleh mengakibatkan kanak-kanak tersebut menjadi seorangyang agresif dan menjadi kaki buli di sekolah.b) kanak-kanak yang dirogol akan menjadi trauma terhadap kejadian yang menimpaterhadap diri mereka.3. masyarakat sekeliling harus mengambil berat tentang kejadian yang berlaku dikawasan mereka dan segera melaporkan kepada pihak yang bertanggungjawab untukmengambil tindakan yang sewajarnya.
 
 Isi 3 : 1. Langkah-langkah mengatasi jenayah ini.2. contoh :i) diri sendiri :a) menahan hawa nafsu bagi mengelakkan perkara-perkara yang tidak diingini berlakub) menghadiri kursus motivasi diri bagi meningkatkan kefahaman dalam diri bahawaanak yang dikurniakan bukanlah tempat untuk melepaskan perasaan amarah.c) mempunyai rasa belas kasihan terhadap kanak-kanak dan memikirkan kesakitan yangdialami kepada kanak-kanak tersebut jika terus dianiyai.ii) ibu bapa :a)
 
Memberi didikan agama yang sempurna kepada anak-anak mereka agar merekadewasa kelak, mereka tidak akan melakukan kekejaman terhadap anak-anakmerekab)
 
Elakkan daripada mengajar anak-anak mereka dengan melakukan keganasan sertamengeluarkan kata-kata yang tidak baik terhadap mereka.iii) masyarakat :a)
 
Seharusnya menanamkan perasaan prihatin dan bertangunggjawab apabila melihatsesuatu yang mencurigakan disekeliling mereka.b)
 
Segera melaporkan kepada pihak yang berkuasa agar anak yang menjadi mangsa itudapat diselamatkan dengan cepat.c)
 
Bantu mangsa semampu usaha agar mangsa tersebut merasa bahawa masih jugaada yang masih menyayangi mereka.3. Dengan cara ini, masalah jenayah terhadap kanak-kanak ini dapat dibendungdaripada terus berleluasa.Penutup : 1. Masalah jenayah kanak-kanak ini dapat dibendung jika semua pihak bersatu danmengambil end ah tentang masalah yang berlaku di persekitaran kita.
 
2. Harapan agar banyak mata akan terbuka dan sedar bahawa dunia masa kimi semakingila.sekiranya kita tidak mengambil langkah untuk mengatasinya, masalah ini akanberlarutan sehingga merosakkan generasi kita pada masa yang akan datang.

Activity (32)

You've already reviewed this. Edit your review.
Jue Leyha liked this
1 hundred reads
1 thousand reads
Syarifah Norfarizan liked this
Keller PUrple liked this
Noai Anoy liked this
Noai Anoy liked this
Nivane Omprakasarao liked this
Noor Faridah Berahim Berahim liked this
Jordan Law liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->