Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
My Space Facebook

My Space Facebook

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 1,967|Likes:
Published by mtorbica
Odlična prezentacija Danice Radovanović
Odlična prezentacija Danice Radovanović

More info:

Published by: mtorbica on Jun 14, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/03/2010

pdf

text

original

 
Društveno onlajn umrežavanje
My Space, Facebook, LinkedIn
Danica RadovanovićDanica Radovanović
ŠkolaŠkolanovihnovihmedijamedija,,Škola Web novinarstvaŠkola Web novinarstvaUdruUdružženje novinara Srbijeenje novinara SrbijeRaising VoicesRaising VoicesMaMa j j20082008
 
2
Šta je sns?Šta je sns?
Društveni sajtovi za umrežavanje (social network sites) koriste softver zakreiranje društvenih mreža onih korisnika koji dele interesovanja i aktivnostiili pak onih koji su zainteresovani u istraživanju i aktivnostima drugihkorisnika.Sajt za društveno umrežavanje ("social network site" ) je kategorija veb sajtovasa:1) profilima,2) komentarima,3) javno artikulisanom mrežom, koji se prikazuje u odnosu na profil.Ova definicija uključuje sve sajtove o kojima govorimo kao o sajtovima zadruštveno umrežavanje: MySpace, Facebook, Friendster, Cyworld, Mixi,Orkut, etc.
 
3
konceptkoncept
* Sajtovi gde postoji komunikacija računar-korisnik dozvoljava učesnicima da* Sajtovi gde postoji komunikacija računar-korisnik dozvoljava učesnicima daartikulišu i javno iskažu svoje veze, odnose sa drugim učesnicima uartikulišu i javno iskažu svoje veze, odnose sa drugim učesnicima usistemu, koji omogućava posmatračima da pretražuju po mreži.sistemu, koji omogućava posmatračima da pretražuju po mreži.
ProfilProfil(lično ime ili nik)(lično ime ili nik)
, informa, informacija o osobi (npr, pol, starost, mesto,cija o osobi (npr, pol, starost, mesto,interesovanja, itd.). Profili imaju jedinstvene URL-ove kojima se direktnointeresovanja, itd.). Profili imaju jedinstvene URL-ove kojima se direktnomože pristupiti.može pristupiti. 
Javno artikulisana mrežaJavno artikulisana mreža..
Učesnici mogu da listaju ostale profile kaoUčesnici mogu da listaju ostale profile kao‘prijatelji’ ili ‘kontakti’. Ovako artikulisana društvena mreža se prikazuje na‘prijatelji’ ili ‘kontakti’. Ovako artikulisana društvena mreža se prikazuje napojedinačnim profilima tako da svi korisnici mogu da je vide (čvor mrežapojedinačnim profilima tako da svi korisnici mogu da je vide (čvor mrežakroz prijatelja prijatelja).kroz prijatelja prijatelja).
Javni komentariJavni komentari..
Učesnici mogu da ostave komentare (ili svedočenja,Učesnici mogu da ostave komentare (ili svedočenja,testimonials, poruke, itd.) na profilima svojih kontakata, ali oni takođetestimonials, poruke, itd.) na profilima svojih kontakata, ali oni takođemogu da nestanu vremenom ili ako se uklone. Zbog ovih komentara,mogu da nestanu vremenom ili ako se uklone. Zbog ovih komentara,profili su kombinacija samo izražavanja pojedinca kao i šta drugi govore,profili su kombinacija samo izražavanja pojedinca kao i šta drugi govore,misle o tom pojedincu.misle o tom pojedincu.

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->