Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
23Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
POSLATTT (JEBENA URUG,,,, )20000 (1)

POSLATTT (JEBENA URUG,,,, )20000 (1)

Ratings: (0)|Views: 4,288|Likes:
Published by nedis

More info:

Published by: nedis on Jul 02, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/03/2013

pdf

text

original

 
1.RENEMACIONI BALON
je najjednostavniji aparat koji se koristi za vještackodisanje u uslovima hitne medicinske pomoci. To je gumeni balon sa maskom koja secvrsto priljubi na usta i nos, a stiskanjem balona reanimator ubacuje vazduh u plucapovrijedenog. Uslijed elasticnosti grudni koš sam ispušta vazduh, koji zahvaljujuciventilnom mehanizmu izmedu maske i balona ne ide nazad u balon nego izlazinapolje.
2.IMOBILIZACIJA PODLAKTICE KRAMEROVOM SINOM -
Podlaktica se imobilišeCramerovom šinom koja ide od vrhova prstiju do iznad lakta, sa flektiranom rukomu laktu, sa šakom polusavijenom i napola savijenim prstima, s' tim što se u šakustavi zavoj ili se savije Cramerova šina da ispuni polusavijenu šaku i prste. Ruka jesavijena u laktu za 90 stepeni, a oko vrata se stavlja zavoj ili marama da pridržavaruku.
3.URUGENTA MEDI. POMOC ONESVJESTENJA-
Pacijent se smiješta da leži salicem okrenutim gore. Osoba, koja je pala treba da ostane na podu. Podignu sesamo donji ekstremiteti za oko 10-15 sekundi. Svu odjecu, koja pacijenta stežetreba olabaviti, a zatim kontrolisati puls i krvni pritisak, takode treba istegnuti vratonesvještenog, podici mu bradu, da bi se sprijecilo zapadanje jezika. Ipak, podražajreceptora na periferiji hladnom vodom dovodi do naglog i brzog udaha cime mozakdobiva dosta kiseonika. kada onesviješteni dode sebi, njegovo ustajanje i podizanjemora ici polako, inace ce opet izgubiti svijest.
4. ESMARHOVA POVESKA
Esmarhova poveska je gumena ili platnena traka široka5 cm. U prvoj pomoci se upotrebljava samo za zaustavljanje velikih krvarenja.Poveska se nikada ne smije stavljati na golu kožu, da ne bi došlo do njenogoštecenja, vec preko nekoliko kružnih ovoja zavojne trake ili nenaboranog platna.Povesku treba stegnuti toliko da prestane krvarenje iz rane. To je veoma bolno, amože doci i do oštecenja mišica, nerava, šoka. Zbog toga se Esmarhova poveskasmatra za jedno od najopasnijih pomagala u medicini i ne smije stajati duže od 2sata.
5.SREDSTVA ZA STANDARDNU IMOBILIZACIJU
- Sredstva za standardnuimobilizaciju se upotrebljavaju u uslovima hitne medicinske pomoci. U standardnasredstva za imobilizaciju spadaju: Cramerova, Thomasova, Diterichsova ipneumatska udlaga. Bez ovih sredstava hitna medicinska pomoc ne smije biti.
6.PRIVREMENA HEMOSTAZA –TAMPONADA RANE-
U određenimsituacijama dubokih rana koje krvarekorisno je primijeniti tamponadu rane kada ce se u ranu koja krvari ubaciti dovoljanbroj tampona (sa tačno zabiljaženim brojem) a zatim preko rane apliciratikompresivni zavoj.
7.MADZENOV ZAVOJ
 
Lom ključne kosti se imobilise Madzenovim zavojem. Ova traka se stavlja na obaramena, iza vrata i pričvrsti na leđima tako da ramena budu povučena unazad.Zavoj ne smije žuljati. Na mjestima gdje bi moglo žuljati stavlja se jastučić od vateuvijene gazom. Madzenovi uprtači se mogu improvizovati trouglim maramama. Usavijenu trouglu maramu stavi se vata, 2 maramice se omotaju oko ramenapovrijeđenog, a trećom maramom prve 2 se zategnu na leđima.
8.. EndOtrahealni tubus: opis i indikacije za upotrebu
Endotrahealnom intubacijom se osigurava prohodnost disnog puta i omogucava provodjenjeoksigenacije i ventilacije bolesnika. Tubus se postavlja direktno u traheju nakon cega senaduva baloncic. Primjenjuje se kad je potrebno osigurati i zastititi dišne puteve (povrede,bolesti, intoksikacije koje prijete opstrukcijom disnog puta ili aspiracijom), za provodjenjetoalete dišnih puteve ili kada je potrebna umijetna ventilacija. Za izvodjenje endotrahealneintubacije potrebno je poznavati tehniku, imati iskustvo i posjedovati : Laringoskop saodgovarajucim spatulama, endotrahealni tubus, zicu vodilicu, spricu i magiliove hvataljke.
9. Obezbjeđenje prohodnosti disajnih puteva
Ukoliko postoji zacepljenje disajnih puteva dolazi do prekida disajnih pokreta i javlja seplavicasta boja koze. Potrebno je vrat i grudni kos osloboditi od svih prepreka i pritisaka(kravata, uska odjeca). Isprazniti prstom usta i zdrijelo od svega onoga sto moza da ih zapusi(dio proteze, povraceni sadrzaj, zemlja). Najcesci uzrok opstrukcije disnog puta kodbesvjesnih osoba je zapadanje jezika uslijed popustanja tonusa muskulature. Zabacivanjemglave i podizanje donje celjusti, podizemo bazu jezika i donju celjust koji opstuiraju disni put. Jednu ruku stavimo na celo bolesnika i njome vrsimo zabacivanje glave dok drugom uhvatimodonju celjust i povlacimo gore. Podizanje donje celjusti s obje ruke vrsimo tako da paleve objeruke stavimo na mandibulu, dok preostalim prstima hvatamo oba ugla mandibule. Donjuceljust istovremeno podizemo i guramo prema naprijed kako bi donji zubi dosli ispred gornjih..
10.POLOZAJ ONESVJESCENOG KA TRANSPORTU-
Onesvješćeni se transportuje u položajuna boku koji omogućava izlazak sekreta ili povraćenih masa napolje, a sprečava zapadanje jezika.Onesvješćeni se može transportovati i ležeći na leđima ako zahtjevaju reanimaciju srca ili disanja zavrijeme transporta
11.OPEKOTINSKI ZAVOJ
U uslovima hitne med pomoci treba prekontrolisati vec postavljeni opekotinskizavoj.Ako je ispravno apliciran ne treba ga skidati .Postoji i posebni upijajuci prvizavoj za opekotine u uslovima ranih etapa pomoci.Ukoliko opekotina nije ranijeprevijana zavoj u uslovima hitne med pomoci mora liciti na apsorpcioni zavoj zaopekotine.Prije svega izvodi se sterilnim materijalom. Na opekotinu se stavljasterilna gaza(vazelinska) preko nje slojevi gaze , zatim sloj vate i konacno zavoj kojice sve to fiksirati.Danas postoje i specijalni opekotinski zavoji
 
12.IMOBILIZACIJA I TRANSPORT POVRIJEDJENOG SA KICMOM-
. Imobilizacija: Kičmatreba da stoji ravno da se nigdje ne savija, a pod slabinski i vratni dio postavlja se smotanmeki materijal da bi odrzao fiziološki oblik kičme. Transport: Kod podizanja povrijeđenog moraju sudjelovati četiri osobe. Jedan povrijđenogdrži za glavu, lagano je vukući prema sebi, dok drugi mu drži noge i takođe lagano ih vučesebi. Druge dvije osobe svoje ruke stavljaju pod bolesnikovu kičmu na jednakim razmacima.Zatim svi zajedno, na komandu, podižu bolesnika i spuštaju ga na tvrdu podlogu
13
.
.URUG.MED POMOC KOD HEMISKIH POVREDA -
Nastoji se što brže razblažiti ilineutralizirati uneseno hemijsko sredstvo. Kod trovanja kiselim materijama daje se mlijeko, akod trovanja bazičnim materijalom daje se blagi rastvor neke kiseline
14. KOMPRESIVNI ZAVOJ
- Kompresivni zavoj sluzi kako bi određenim pritiskom na ranu,zaustavio krvarenje. Kompresivni zavoje ne smije biti previše stegnut (ne smije sprijecitiprotok krvi u području niže od zavoja). Stoga nakon postavljanja kompresivnog zavoja morase provjeriti puls i boja ekstremiteta niže od kompresivnog zavoja. Kompresivni zavoj nikadase ne postavlja u području vrata.
15.
 
PRINCIPI IMOBILIZACIJE
 
Osnovni zadatak imobilizacije je učiniti nepokretnim prelomljeni ekstremitet,smanjiti time bolove povrijeđenom. Smanjiti mogućnost krvarenja i iskrvarenja teonemogućiti komplikacije do kojih može doći ukoliko se manipuliše prelomljenimdjelom kosti, kao sto je mogućnost oštećenja krvnog suda i živca. Imobilizacija je uuslovima urgentne medicinske pomoći uvjek privremena. Osnovni principimobilizacije treba odgovoriti na pitanja: gdje, kada, kako, čime?Na pitanje gdje ? odgovor je : na svakom mjestu. Ekstremitet se imobiliše na mjestugdje se nesreća dogodila. Jedini izuzetak je ako mjesto nesreće predstavlja direktnuopasnost.Na pitanje kada? Odgovor je : odmah ili što ranije. Prvi kontakt sa unesrećenim, akose posumnja na prelom, treba da znači izvođenje pravilne imobilizacije priručnim ilistandardnim sredstvima.
16.
 
URGENTNA MEDICINSKA OBRADA RANE
 
1. Skinuti odjecu i obucu2.Ocistiti okolinu rane dezinfekcijskim sredstvom (70%alkohol, Rivanol, Jodidnatinktura). Ranu ne ispirati.3.Na ranu staviti sterilnu gazu ili prvi zavoj (sterilini zavoj sa jednim nepokretnim jastucicem pokriti ulaznu ranu, a drugim nepokretnim jastucicem izlaznu ranu -kodprostrelnih rana).4.Ako rana krvari postaviti kompresivni zavoj.5.Ekstremitet imobilzirati i drzati u povisenom polozaju.

Activity (23)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Azra Zaza Selman liked this
Azra Zaza Selman liked this
Elvis Ascic liked this
Leila Domanagic liked this
Dragana Vasic liked this
dambluana liked this
inela007 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->