Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Program Bumi Hijau

Program Bumi Hijau

Ratings:
(0)
|Views: 601|Likes:
Published by AyuNor

More info:

Published by: AyuNor on Jul 06, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/17/2013

pdf

text

original

 
Program Bumi Hijau ini adalah salah satu langkah terbaik bagi mengurangkan kos perbelanjaankeluarga yang meningkat dikala dunia dan negara dilanda krisis kenaikan harga minyak dankekurangan bekalan makanan dunia. Ini juga menggalakkan rakyat bercucuk tanam danberternak bagi mengeluarkan sendiri bahan makanan harian.Program yang murni ini dirangka bagi mengujudkan kesedaran dan minat rakyat kepadapertanian. Kita berharap juga supaya keutamaan kepada makanan segar, berkhasiat danselamat menjadi asas dalam penyediaan masyarakat yang berkualiti.
 
Kepada penduduk Bandar dan taman perumahaan serta rumah-rumah pangsa mahu punsekolah kita boleh menggunakan kaedah ³KITCHEN GARDEN´ atau ³´ iaitu tanaman sayurandalam pasu, polibeg dan bekas-bekas dari bahan terbuang.
 
Salah satu lagi pendekatan yang menarik pada program Bumi Hijau ini adalah pengwujudanµKebun Komuniti¶, di mana tanah-tanah kosong milik kerajaan, majlis tempatan, swasta danrumah ibadat ditanam secara berkumpulan dan diuruskan oleh satu badan pengurusan sepertiJawatankuasa Rukun Tetangga.
 
Pendekatan seperti ini akan dapat mengeratkan hubungan dan perpaduan di kalangan penghuni-penghuni taman melalui kerja-kerja gotong-royong serta penukaran dan perkongsian hasiltanaman yang segar 
 
Kita juga akan perluaskan kempen ini di kem-kem tentera, kuaters kakitangan Kerajaan, sekolah-sekolah dan Institusi Pengajian Tinggi (IPT) yang terdapat di negeri ini
 
Program ini bukan saja akan membuatkan kita mendapat hasil tapi dapat mencorak halamanrumah supaya lebih cantik dan menarik melalui kombinasi tanaman bunga dan sayuran sertaulaman
 
Komponen ternakan juga tidak ketinggalan iaitu menternak ayam kampung, itik, dan puyuh,manakala aktiviti menternak ikan keli dan ikan talapia dalam tangki Poly Ethelene juga turutdiperkenalkan.
 Disamping itu Pihak Berkuasa Tempatan juga diminta menukar separuh daripada bungahiasan di tepi jalan dan ditengah jalan yang ditukarkan setipa 3 minggu sekali kepadasayur-sayuran.
Saya berharap masyarakat di negeri ini menanam sayuran di sekeliling rumah danmenjadikannya satu budaya yang berkekalan supaya keluarga dapat memperolehi bekalan yangsegar, selain mengurangkan kos perbelanjaan dapur.
 1.
 
Kempen ini patut mendapat sokongan rakyat sebagai satu usaha mengurangkan beban kenaikan harga barang pada masa ini.Bagi yang mampu mungkin tidak terasa sangat dengan kenaikan harga danteruskan membeli sayuran di pasar bagi membantu peniaga dan penanam sayur.Tetapi bagi yang tidak ada kemampuan seruan kerajaan ini amat kena pada masa.Menanam sebatang dua pokok cili, kangkung, bayam, terong dan sebagainyatidaklah susah sangat. Hasilnya bukan sahaja boleh digunakan untuk keluarga, bahkan boleh dihulurkan kepada jiran sebelah. Jika jiran-jiran juga menanam
 
sayuran dari jenis-jenis berlainan, kita bolehlah mengamalkan µbarter trade¶sesama jiran. Persahabatan kian erat, badan sihat dan wang jimat!!!
Saran jaya Kempen Bumi Hijau
Harian Metro, 28 Jun 2007
 
SEREMBAN: Kempen Bumi Hijau yang bermatlamatmenggalakkan rakyat membabitkan diri dalam sektor pertanian dan industri asas tani walaupun secara kecil-kecilan mungkin tidak dapat dicapai seandainya pegawai diagensi berkaitan tidak memberikan komitmen tinggimenjayakannya.Sehubungan itu, kerajaan negeri mahu semua agensipertanian dan industri asas tani memainkan peranan proaktif dalam menjayakan kempen berkenaan.Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Taninegeri, Datuk Razak Mansor, berkata tanpa komitmen tinggi,kempen berkenaan tidak akan berjaya.³Saya berharap kempen ini terus dilaksanakan dan tidak hanyasekadar hangat-hangat tahi ayam. Jabatan dan agensi kerajaanyang berkaitan perlu memainkan peranan aktif denganmenyediakan benih, baja, ikan hiasan dan ternakan secukupnyaserta khidmat nasihat.
 
³Saya menyeru semua pihak menerima baik kempen ini termasukguru dan pelajar dengan menghijaukan kawasan sekeliling sekolahdengan sayuran selain mempelajari teknologi pertanian,´ katanya.Beliau berkata demikian ketika berucap melancarkan Kempen BumiHijau bagi komuniti sekolah peringkat daerah Seremban, di SekolahMenengah Kebangsaan Mambau, semalam.
 
PENGENALAN
 
Pelaksanaan Kempen Bumi Hijau (Amalan Bercucuk Tanam) telahdipersetujui oleh Jemaah Menteri dalam mesyuaratnya pada 19Oktober 2005 dan dirasmikan di peringkat Kebangsaan oleh Y.A.BPerdana Menteri Malaysia pada 3 Mac 2006. Matlamat utama program ini ialah untuk menggalakkan rakyat bercucuk tanam bagimengeluarkan sendiri bahan makanan harian seperti sayur-sayuran,ulam-ulaman dan buah-buahan.Kempen ini akan dapat mewujudkan kesedaran dan minat rakyat terhadap pertanian terutama dikalangan penduduk-penduduk taman perumahan di bandar. Kempen ini juga diharap dapat mewujudkan kesedaranterhadap makanan segar, berkhasiat dan selamat dimakan disamping persekitaran perumahan yang cantik dan menarik.
 
KONSEP PELAKSANAAN
 
Kempen Bumi Hijau terdiri daripada 3 komponen iaitu Tanaman, Ternakan dan Akuakultur. Di Putrajaya, pelaksanaan konsep komponen Tanaman dan Akuakultur diterapkan.
 
 
 
Pameran sempena Majlis Pelancaran Kempen Bumi HijauPeringkat Kebangsaan , 3 Mac 2006.Sumber Jabatan Pertanian Malaysia
 
Pokok kadok dan kunyit merupakan contoh tanaman yangboleh ditanam di dalam pasu
 
Kempen ini menggalakkan amalan bercucuk tanamtanaman makanan berkonsepkan laman dapur atauµedible landscape¶, secara menanam tanaman bersesuaian dengan ruang sedia ada dan memenuhikeperluan keluarga. Ia menekankan konsep pengeluaran makanan untuk kegunaan sendiri sahaja.Kempen ini ditujukan kepada semua rakyat dengansasaran utama adalah penduduk taman perumahan, penghuni rumah pangsa dan murid-murid sekolah.Anak-anak pokok pula ditanam di dalam bekas mudahalih seperti pasu, polibeg dan seumpamanya atau diatas tanah. Jenis tanaman yang dipilih terdiri daripadasayur-sayuran, daun dan buah, herba dan ulam-ulamanyang boleh dituai secara berterusan.Bagi komponen akuakultur, pemeliharaan dalam takungan sepertikanvas adalah disarankan.
Pemeliharaan ikan di dalam kanvasSumber: Jabatan Perikanan Malaysia
 
Manakala kaedah ternakan yang sesuai adalah ternakan ayamkampung dan burung puyuh secara pemeliharaan tertutup dalamkurungan.

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
pgsr liked this
Julia Akmar Mansor liked this
cdahaha liked this
naswee36009 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->