Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sceneta de Pasti Catolic

Sceneta de Pasti Catolic

Ratings:
(0)
|Views: 635|Likes:
Published by Dana

More info:

Published by: Dana on Jul 11, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/01/2014

pdf

text

original

 
Scenetă de PaştiActul I
1.Intrarea lui Isus în Ierusalim2.Cina cea de Tai
Oricine poate fi de folos pentru Isus Cristos. Şi Marta şi Maria şi un litru de parfum şichiar un … măgăruş.Cu puţine zile înainte de sărbătoarea Paştelor, Isus şi ucenicii lui s-au apropiat de Ierusalim şi au poposit în Betania, la Marta, Maria şi Lazăr. Au luat împreună masa şi niciunul nu bănuia că Domnul Isus va fi smuls curând din mijlocul lor. A doua zi, au pornit spre Ierusalim şi când erau aproape de cetate, Isus le-a zis la doidintre ucenicii Săi : „Duceţi-vă în satul dinaintea noastră. Acolo veţi găsi un măgăruş;aduceţi-l la mine.” Aceste lucruri s-au întâmplat ca să se împlinească ce fusese vestit cu sute de ani maiînainte de proorocul Zaharia: „Spuneţi fiicei Sionului: Iată împăratul tău vine la tine călare pe un măgăruş, mânzul unei măgăriţe. Ucenicii s-au dus şi au făcut cum le spusese Isus. Auaşezat hainele lor pe măgăruş şi l-au aşezat pe Isus deasupra. Isus intră în Ierusalim călare pe un măgar. La intrarea lui în Ierusalim mulţimea îl întâmpină cu flori şi ramuri înverzite, aşternând pe drum înaintea lui haine şi covoraşe.Văzând că popularitatea lui Isus creşte şi că situaţia le-a scăpat de sub control farizeii caută  soluţii pentru a-l elimina.
(Isus intră în Ierusalim pe un măgar iar mulţimea îl primeşte cu frunze de palmier.Mulţimea este aşezată de o parte şi de alta a drumului pe care trece Isus, Ei vor ţine florileîn aşa fel încât să formeze un tunel , iar pe jos se vor arunca haine şi covoraşe, după ceIsus trece de mulţime rândurile se rup şi mulţimea vine în spatele lui, în momentul în careIsus întră pe poartă mulţimea se va împrăştia şi se va îndrepta spre sinedriu, în curteasinedriului, unde se vor încălzi la foc şi se vor distra, momentan în linişte.)
Mulţimea:
Ossana! Ossana! Bine este cuvântat cel ce vine în numele Domnului, împăratullui Israel.
 Povestitor: Grupul ucenicilor tresaltă de bucurie. Nici odată nu mai avusese Isus oasemenea primire în Ierusalim.
(Farizeii mor de ciudă că nu reuşesc să oprească lumea)( Când Isus intră pe poartă mulţimea se va retrage uşor şi pe căi diferite spre Sinedriu,unde se aşează în jurul focului şi încep să petreacă, momentan în linişte.)
 Povestitorul:
 
Mai târziu Isus şi apostolii se retrag în încăperea pe care ei au pregătit-odin timp pentru cina paştelui.(urmează replicile din timpul cinei) -Cenacol- Inimi tulburate,inimi întristate, inimi încercate. (rar) Domnul Isus ştia că în curând va fi părăsit de toţi şilăsat singur ca să se împlinească lucrarea de mântuire a omenirii.
(Ajuns în Cenacol Isus ia un ştergar şi-l pune pe cap apoi ia un vas cu apă şi începe săspele picioarele apostolilor, spălarea este dusă până la capăt. După spălarea ucenicilor vasul cu apă este pus la locul lui, cina continuă.)
 Petru:
Doamne tu să-mi speli mie picioarele?
 Isus:
Ce fac eu acum tu nu înţelegi, dar vei înţelege mai târziu.1
 
 Petru:
Nu-mi vei spăla picioarele în veci.
 Isus:
De nu le voi spăla nu vei avea parte cu mine.
 Petru:
Doamne nu numai picioarele ci şi mâinile şi capul.
 Isus:
Cine este spălat nu trebuie să-şi spele decât picioarele şi este curat. Şi voi sunteţicuraţi, dar nu toţi.( După ce a dus vasul la locul lui Isus se aşează la masă şi spune:)
 Isus:
Adevăr, adevăr vă zic vouă, unul din voi mă va vinde.(Se creează forfotă. Apostolii spun replici de genul „ Oare cine este? Cine o fi acela?” înacest timp ei se uită unii la ceilalţi întrebându-se cine poate fi.)
 Ioan:
Doamne cine este?
 Isus:
Acela care va întinde mâna împreună cu mine în blid.(Iuda împreună cu Isus întind mâna în blid şi Isus îi spune:)
 Isus:
Fă ce ai de făcut.
 Povestitorul: Nimeni în afara de Iuda n-a priceput vorbele lui Isus. Ei credeau că l-autrimis pe Iuda, ca pe cel care ţinea punga, să cumpere ceva pentru masă.
(După ce Iuda a plecat, ucenicii încep să mănânce şi în timpul mesei Isus ridicând pâineaşi binecuvântând-o le spune ucenicilor: )
 Isus:
Luaţi şi mâncaţi acesta este trupul meu. (ridică potirul şi spune) Luaţi şi beţi acestaeste sângele meu. Fraţilor, voi mai rămâne încă puţin cu voi, iar acolo unde mă duc euvoi nu puteţi veni.
 Petru:
Doamne, unde te duci?
 Isus:
Unde merg eu acum tu nu poţi veni, dar mai târziu vei veni.
 Petru:
Doamne eu te voi urma oriunde vei merge!
 Isus:
Petre, adevăr îţi spun, că nu va cânta cocoşul, până nu te vei lepăda de trei ori demine, dar când vei reveni întăreşte pe fraţii tăi.
Actul II
1.Grădina Măslinilo2.Arestarea lui Isus
 Povestitorul :După ce au cinat, Isus a ntat împreucu ucenicii ntăriletradiţionale de Paşti şi apoi au plecat cu ei spre Grădina Ghetsemani.
(Urmează o casetă cuun psalm sau o cântare)2
 
(Isus intră în Grădina Măslinilor împreună cu ucenicii pentru a se ruga. Ucenicii nu merg încoloană ci merg în grupuleţe şi cântă. Pe ucenici îi lasă la o oarecare distanţă iar el se duce săse roage. Dar înainte de a pleca le spune:)
 Isus:
(Către discipoli.) „Eu o să merg, să mă rog. Voi rămâneţi aici şi vă rugaţi, vegheaţi căcitrist este sufletul meu!”(Isus se îndepărtează, îngenunchează, se roagă sprijinit de o stâncă. În timp ce se roagă apareun înger care va veni de după dealuri, îngerul coboară încet astfel încât să ajungă la a douarugăciune a lui Isus.)
 Isus:
(Cu umilinţă către ceruri.) „Tată preabun, dacă este cu putinţă, treacă departe de mineaceastă cupă! Însă nu voia mea, ci voia ta să se facă!”(Isus îşi termină rugăciunea, se ridică şi se duce către ucenici pe care îi vede dormind şi pecare mâhnit îi trezeşte. În acest timp îngerul se opreşte, atunci când Isus se întoarce să seroage îngerul îşi continuă drumul.)
 Isus:
(Către ucenici.) „Aşadar nici măcar un ceas nu aţi putut să vegheaţi cu mine! Vă spuniar: vegheaţi şi rugaţi-vă pentru a nu cădea în ispită, căci sufletul este plin de avânt, dar trupul este slab.”(Isus se îndepărtează de grupul de ucenici şi îngenunchează pentru rugăciune, în timpulrugăciunii apare un înger care îl încurajează prin o atingere pe umăr. În timpul rugăciunii adoua arhiereii iau oameni din mulţime şi formează o gloată.)
 Isus:
(În rugăciune aprinsă.) „Tată, voia ta să se facă! A venit ceasul, preamăreşte-l pe Fiultău ca şi el să te preamărească pe tine, precum i-ai dat putere peste orice om, el să ledea viaţă veşnică tuturor acelora pe care tu i-ai dat lui.”[Isus mai stă puţin în semn de rugăciune, după care se ridică şi se întoarce la apostoli. În timpce se ridică îngerul pleacă după dealuri. În timp ce Isus vine către apostoli gloata se apropiede grădină. ( la poartă) În timp ce Isus se adresează apostolilor pentru ultima oară gloata porneşte spre grădina măslinilor.]
 Isus:
(Către apostoli.) „Dormiţi mereu şi vă odihniţi! Ajunge! A venit ceasul. Iată Fiul Omuluieste dat pe mâna păcătoşilor. Ridicaţi-vă! Să mergem! Iată cel ce mă va vinde a sosit!”(În acest timp apostolii se schimonosesc pentru a se scula, în timp ce gloata de oameni seapropie de Isus cu zgomot mare „ Mergem să-l ducem în faţa sinedriului! Oare de ce am venitaici? Oare ce rău a făcut? Nişte galbeni în pungă ne vor face viaţa mai uşoară! Isus le ieseînainte şi-i întreabă)
 Isus:
(Către gloată.) „Pe cine căutaţi?”
 Arhiereu1:
(Către Isus, făcând un pas în faţă.) „Pe Isus Nazarineanul!”
 Isus:
„Eu sunt!”(Gloata se dă puţin înapoi speriată, Isus văzând aceasta întreabă.)
 Isus:
Pe cine căutaţi?3

Activity (4)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Oana Razvan liked this
dumio liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->