Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
58Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
MASURAREA SI EVALUAREA NIVELULUI DE DEZVOLTARE AL FORŢEI - teste

MASURAREA SI EVALUAREA NIVELULUI DE DEZVOLTARE AL FORŢEI - teste

Ratings: (0)|Views: 4,535 |Likes:
Published by Adriana Mateescu
Comprehensiunea nivelului de dezvoltarea al forţei este fundamentală în procesul instructiv educativ, deoarece de nivelul acesteia depinde dezvoltarea celorlalte calităţi motrice.
Teste pentru masurarea forţei maximale, forţei relative, forţei explozive, forţei în regim de rezistență musculară
Comprehensiunea nivelului de dezvoltarea al forţei este fundamentală în procesul instructiv educativ, deoarece de nivelul acesteia depinde dezvoltarea celorlalte calităţi motrice.
Teste pentru masurarea forţei maximale, forţei relative, forţei explozive, forţei în regim de rezistență musculară

More info:

Published by: Adriana Mateescu on Jul 15, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/02/2013

pdf

text

 
MASURAREA SI EVALUAREA NIVELULUIDE DEZVOLTARE AL FORŢEI
Comprehensiunea nivelului de dezvoltarea al foei estefundamentală în procesul instructiv educativ, deoarece de nivelulacesteia depinde dezvoltarea celorlalte calităţi motrice.După cum consemnează Adrian Dragnea în 2002, pag.98, ”ideeamăsurării forţei nu este nouă. Încă din secolul al XIX-lea, antropologiifrancezi au construit dinamometre pentru măsurarea forţei (J. Amar,1820); mai târziu, în 1873, Sargent a alcătuit un test de măsurare a forţei,adoptat în 1897 de 15 colegii şi universităţi americane”. Cu trecereaanilor metodele de măsurare a forţei s-au înmulţit, ajungându-se ca înzilele noastre să se utilizeze mijloace mecanice şi electronice din celemai complexe.Având în vedere că forţa în termenii fizicii reprezintă „măsuraacţiunii mecanice a unui corp asupra altui corp, măsură determinată prin produsul dintre masa corpului şi acceleraţia lui, imprimată de acţiuneaacestei forţe: F=m x a, în absenţa forţelor de frecare sau a altor forţeexterioare”
1
, şi datorivarietăţii sale, foa poate fi suraşiînsemnată prin divers aparate şi teste de evaluare.Test înseamnă proşi vine de la
testis = martor, rturie
 ,
folosit cu precădere în
1
Mihai Epuran,
Metodologia cercetării activităţilor corporale –Exerciţii fizice, Sport, Fitness
,Ediţia a 2-a, FEST Bucureşti, 2005, p355.
 
investigaţiile cu caracter aplicativ, fiind un instrument de bază al metodeiexperimentale.Testul este deci o probă standardizată sub aspectul conţinutului, acondiţiilor de aplicare şi a tehnicii de evaluare a rezultatelor, (etalonul).
EVALUAREA FORŢEI ŞI PUTERII MUSCULARE
 
seface în general în următoarele scopuri:- de a cuantifica relevanţa semnificativă şi contribuţia forţei şi puteriimusculare în diferitele acţiuni specifice;- de a identifica deficienţe şi a prescrie corecţii programelor de pregătire pentru o apropiere maximă de cerinţele competiţiei şi de potenţialulmaxim individual;- de a identifica talente pentru activitatea sportivă sau de a face o selecţiecontinua, pe baze obiective a sportivilor din componenţa echipelor;- de a monitoriza efectele intervenţiilor în programul de pregătire şirefacere.Metodele curente de dinamometrie pot măsura puterea muscularăasociată unei sarcini în care încărcătura şi viteza mişcării sunt ţinuteconstant. Aceasta este însă în contrast cu cerinţele reale. Discrepanţaîntre realitatea sportivă şi testarea de laborator este un subiect de mareactualitate în cercetarea ştiinţifică din domeniul sportului.Testarea poate fi confuză atunci când tipul de contracţie, direcţiaacţiunii, şi natura testării sunt diferite faţă de activitatea sportivă. Aceste probleme apar când se imită mişcarea sportivă şi în consecinţă multedintre protocolurile de testare sunt limitate la sarcini nespecifice. Există
 
astfel o dificultate de a aplica teste cu caracter general în lipsa unor cerinţe specifice. Capacitatea de mişcare specifică se poate pierde încazul testării nespecifice cu teste generale.
INSTRUMENTE PENTRU MĂSURAREA FORŢEI
Se ştiu şi se folosesc mai multe feluri de dinamometre, toate având la bază calitatea unor materiale de a se deforma sub acţiunea foeimusculare şi de a-şi recăpăta din nou forma iniţială. Cele mai uzitate aşacum preciza A.Dragnea, în 2002, pag.98, sunt: dinamometrul palmar,dinamometrul cu arc, manometrul. Astfel dinamometria devine metodaspecifică pentru măsurarea forţei.
EXISTĂ 3 METODE DE DINAMOMETRIECUNOSCUTE
2
:
1. Dimamometrie izometrică – 
 
măsoară cantitatea de forţă ce poate fiaplicată pe o rezistenţă fixă (MVC - maximal voluntary contraction).Caracteristica importantă a contracţiei izometrice este viteza cu care forţamaxipoate fi dezvolta(RFD - rate of force development).Susţinătorii acestei metode afirmă că metoda presupune un înalt nivel decontrol în condiţiile evaluării. Oponenţii afirmă metoda prezintădezavantajul asemănării cu natura dinamică a probei
2
Abernethy, P., Wilson, G., & Logan, P. (1995). Strength and power assessment.
SportsMedicine, 19,
401-417

Activity (58)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Ciulea Laura liked this
Natalia Faureanu liked this
Mihai Zamfir liked this
ly_____ liked this
Cristea Adrian liked this
ionica964 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->