Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
178Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Contoh Karangan Pmr

Contoh Karangan Pmr

Ratings:

3.5

(1)
|Views: 38,427|Likes:
Published by tominahjeny

More info:

Published by: tominahjeny on Jul 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/10/2014

pdf

text

original

 
PUNCA-PUNCA DAN LANGKAH MENGATASI KEMALANGAN JALAN RAYAAssalamualaikum. Yang dihormati Tuan Pengerusi Majlis, yang berbahagia TuanPegawai Daerah Kubang Pasu, pegawai polis trafik, dan hadirin yang dihormatisekalian. Saya mengucapkan ribuan terima kasih kerana diberi kesempatan untukmenyampaikan ceramah dalam majlis ini.Tuan-tuan dan puan-puan,Kes kemalangan jalan raya menjelang hari raya semakin meningkat sejakkebelakangan ini. Pada tahun-tahun lepas kadar kemalangan jalan raya pada musimperayaan khususnya Hari Raya Aidilfitri tidak sebanyak pada tahun lepas. Terdapatbanyak punca yang menyebabkan berlakunya peningkatan kes kemalangan jalan rayadi negara kita.Antara punca utama kemalangan itu ialah kebanyakan pemandu tidakmempunyai lesen memandu. Sesetengah pemandu juga menggunakan lesenmemandu yang palsu. Oleh itu, apabila tidak memiliki lesen yang sah, maka pemandutersebut sudah semestinya tidak cekap dan tidak biasa memandu kenderaan. Hal iniakan mengakibatkan kemalangan. Setiap pemandu harus mempunyai lesen kenderaankerana sebelum seseorang itu memperoleh lesen memandu, mereka telah didedahkandengan teknik pemanduan yang betul. Malah apabila mereka lulus ujian pemanduanbarulah mereka dianggap layak memandu kenderaan. Oleh itu seseorang yang masihtidak mempunyai lesen memandu dinasihatkan agar tidak memandu kenderaan di jalanraya.Selain itu, kebanyakan kes kemalangan jalan raya juga berpunca daripadakecuaian pemandu kenderaan itu sendiri. Ramai pemandu yang memandu dalamkeadaan mengantuk. Biasanya keadaan mengantuk ini berlaku ketika tengah hari dansebelah malam. Mereka yang memandu dalam keadaan mengantuk besakemungkinan terlelap seketika semasa memandu. Seterusnya mengakibatkankenderaan mereka terbabas ataupun melanggar kenderaan lain pada arah yangbertentangan. Saya amat berharap agar para pemandu memastikan mereka tidakmengantuk semasa memandu kenderaan mereka. Sekiranya pemandu mengantukmereka dinasihatkan supaya berehat sebentar sebelum meneruskan perjalanan.Para hadirin sekalian,Kemalangan juga boleh berlaku apabila pemandu dalam keadaan mabuk.Kemampuan pemandu untuk mengawal kenderaan mereka akan menjadi berkuranganapabila mereka mabuk. Hal ini kerana mereka memandu dalam keadaan berkhayal.Kenderaan yang dipandu mungkin akan membelok ke kiri dan ke kanan sehinggamenyebabkan kemalangan. Lebih malang lagi jika kecuaian pemandu ini melibatkankemalangan kepada pihak lain. Saya juga berpesan kepada semua hadirin agar tidaksekali-kali memandu dalam keadaan mabuk. Ia bukan sahaja membahayakan nyawaanda malahan pengguna jalan raya yang lain.
 
Kita seharusnya memandu kenderaan yang sempurna sifatnya. Sebelummemandu kenderaan, kita mesti memeriksa kenderaan kita supaya selamat untukdipandu. Contohnya, keadaan minyak hitam, brek, bateri, air, dan lampu berada dalamkeadaan baik. Terdapat pemandu yang tidak menghiraukan masalah ini. Merekamengabaikan kesempurnaan kereta mereka. Contohnya, mereka tidak mengganti tayar yang haus. Apabila tayar kita sudah haus, sudah tentu daya cengkaman kenderaan ituakan berkurangan. Hal ini lebih membahayakan ketika hujan kerana sewaktu hujan,cengkaman tayar dengan jalan raya semakin berkurangan. Jelas di sini, tayar yanghaus boleh menyebabkan berlakunya kemalangan jalan raya.Tuan-tuan dan puan-puan,Bagi mengatasi masalah ini, pihak polis trafik telah mengadakan pelbagai usahabagi mengurangkan lagi kadar kemalangan jalan raya. Usaha yang dilakukannampaknya masih kurang berkesan. Pihak kami sering mengadakan kempenkeselamatan jalan raya terutama sempena sambutan hari raya. Hal ini kerana kamitelah mendapat maklumat bahawa kejadian kemalangan jalan raya semasa musimperayaan meningkat dengan mendadak berbanding hari-hari lain. Hal ini kerana semuarakyat di Malaysia akan melakukan perjalanan jauh sarna ada pulang ke kampungataupun pergi melancong. Kempen-kempen yang dilakukan tertumpu di jalan-jalanutama di seluruh negara. Melalui kempen ini sedikit sebanyak dapat memberikankesedaran kepada pengguna jalan raya.Pada tahun lepas, Menteri Besar Kedah telah menyertai kempen keselamatan jalan raya. Kempen ini telah diadakan di lebuh raya Bukit Kayu Hitam-Sungai Petani.Ketika beliau berucap, beliau telah menekankan kesedaran kepada para pemandu agar memandu kenderaan mereka dengan cermat. Malah beliau juga turut memberikan bajukeselamatan kepada penunggang motosikal. Kempen ini sekurang-kurangnya berjayamemberikan sedikit pengetahuan kepada pengguna jalan raya.Pihak polis trafik juga telah memasang kamera perangkap kelajuan. Kami telahmemasangnya di tempat-tempat yang strategik iaitu kawasan yang biasanya dipandulaju oleh pemilik kenderaan. Jika mereka memandu dengan kelajuan melebihi 110 kmsejam, justeru kamera perangkap kelajuan ini akan merakam gambar kereta danpemandunya. Selepas disemak oleh pegawai kami, dan didapati mereka telahmelanggar had kelajuan yang dibenarkan, pihak kami akan menghantar surat samakepada pemiliknya. Cara ini telah dapat mengurangkan kadar kemalangan jalan rayaterutama di Lebuh Raya Utara-Selatan.Tuan-tuan dan puan-puan,Pasukan polis trafik bertugas selama 24 jam di sekitar jalan raya utama di negara ini.Mereka akan memastikan agar pemandu tidak membawa kenderaan mereka denganlaju atau secara berbahaya. Jika para pemandu memandu kenderaan mereka denganlaju, mereka boleh disaman ataupun kenderaan mereka boleh ditahan. Banyak samantelah dikeluarkan oleh pasukan polis trafik melalui cara sebegini terutamanya di sekitar bandaraya Kuala Lumpur, Pulau Pinang, dan di Johor Bahru.
 
Jelaslah bahawa kemalangan jalan raya sebenarnya berpunca daripada sikappemandu itu sendiri. Seandainya pemandu itu berhati-hati ketika memandu makakemalangan jalan raya dapat dikurangkan. Tetapi seandainya pemandu itu masih lagiberdegil dan tidak mematuhi undang-undang jalan raya justeru kadar kemalangan iniakan terus meningkat dari semasa ke semasa. Oleh itu saya berharap agar setiap yanghadir ini menyedari pentingnya kita berhemah semasa memandu di jalan raya. Saya juga berharap perkara ini dapat disebarkan kepada orang lain yang tidak menghadirimajlis ini.Sebelum saya mengundurkan diri besarlah harapan saya agar kemalangan jalanraya di negara ini dapat dikurangkan. Sekian, terima kasih.

Activity (178)

You've already reviewed this. Edit your review.
shashailla added this note
shasha illa
Shiva Rider added this note
thank to upload this all karangan couz easy to searh.............thank again
Durrattun Nasyeihahh added this note
hurrrrrrrmmmmmmmmmmmm
1 thousand reads
1 hundred reads
Amierul Hakimi added this note
bgos...
Pistachio Iyka added this note
untuk thOn 2012 ke...
irapit liked this
Muhammad Arief added this note
tq
Alam Kingdomheart added this note
mseh

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->