Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
14Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Menadzment i Poslovna Etika

Menadzment i Poslovna Etika

Ratings: (0)|Views: 1,818|Likes:
Published by saulas

More info:

Published by: saulas on Jul 22, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/09/2013

pdf

text

original

 
Uvodni dio
U posljednjih nekoliko godina poslovna etika je sve češće tema razgovora u poslovnimkrugovima. Na popularizaciju i učestalo promišljanje o poslovnoj etici uticalo je višemotiva. Jedan od najvažnijih je poslovni neuspjeh ili gubitak ugleda te pad vrijednosti natržištu nekih svjetski poznatih preduzeća. Neodgovorni pojedinci i same organizacijesvojim odlukama i djelovanjem nanose velike gubitke. Te propuste je vrlo teško iligotovo nemoguće nadoknaditi.Ko može garantovati da će poduzeće povratiti jednom izgubljeni ugled? Svjesniistinitosti činjenice, mnogi su započeli ozbiljnije voditi brigu o etici u poslovanju. U prilogtomu ide i činjenica da se svake godine provodi i izbor preduzeća koje svoje poslovanjenajuspješnije vodi u skladu s poslovnom etikom.Faktori za uspješno izvođenje etike poslovanja :
postavljanje jasnih pravila – kodeksa djelovanja
sistematska implementacija postavljenog kodeksa
redovan nadzor u provođenja postavljenih pravila
definiranje sankcija u slučaju nepoželjnog ponašanja
Menadžeri
su danas suočeni sa stigmom da im se ne vjeruje da rade u interesupotrošača, dioničara, zaposlenika već isključivo da rade za svoj vlastiti napredak iinteres. Etički kodeksi bi trebali biti obvezujući i za privatni i za državni sektor kakobismo izbjegli eskalaciju neželjenih situacija i nečasnih radnji.
Odgovore na pitanja kako stati na kraj birokratiji i neefikasnost, ne preuzimanjuodgovornosti, nepotizmu, korupciji, neodgovornosti za okoliš i svim nehumanim inakaradnim radnjama zasigurno treba triti u implementaciji etkogmenadžmenta.
Moral i profit ne trebaju biti na suprotnim stranama jer je upravo etičkiangažman poveznica i sinergija s kapitalom, a javnost je je ogledalo dobrog ili lošegposlovanja.
2
 
Inovativne kompanije i kompanije koje imaju viziju veliku pažnju pridaju socijalnimkriterijima i odgovornostima za razvoj društva u cjelini što nije samo pitanje sponzorstvai i donacija.
AA 1000 standard
– AccountAbility za društvenu i etičku odgovornost jestandard kojim se određuju načela kvalitete kao što su poštenje, pravednost,objektivnost i neovisnost, stručno i profesionalno ponašanje, povjerljivost, poštovanjesvih koji sudjeluju u poslovnim procesima te stručna vještačenja.
3

Activity (14)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Ivana Zlatkovic liked this
Zoran Tadic liked this
Aca Micic liked this
Aca Micic liked this
Ivica Krnežić liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->