Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
56Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Konsep Negara Maju Wawasan 2020

Konsep Negara Maju Wawasan 2020

Ratings: (0)|Views: 4,773 |Likes:
Published by Akhi Muhammad Aiyas
Esei Konsep Negara Maju Wawasan 2020 oleh PPISMP Kajian Sosial Semester 3/2010 di IPG KDRI
Esei Konsep Negara Maju Wawasan 2020 oleh PPISMP Kajian Sosial Semester 3/2010 di IPG KDRI

More info:

Published by: Akhi Muhammad Aiyas on Jul 24, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/18/2013

pdf

text

original

 
Mukasurat|
1
KPM IPG KDRI 
KONSEP NEGARA MAJUBERTERASKAN 9 CABARAN WAWASAN 2020
Malaysia merupakan sebuah negara yang masih muda usia merdekanya. Dekkerana kemudaan itulah, pelbagai usaha dilakukan demi mematangkan kekuatannegara di persada dunia dari segenap aspek sama ada ekonomi, sosial dan politik demimenghadapi arus permodenan dan kemajuan yang semakin pesat menyesakkan dada.Bermula dengan Perdana Menteri Malaysia pertama iaitu Tunku Abdul Rahman,melewati pentadbiran pimpinan Tun Abdul Razak dan Tun Hussien Onn. 1001kenangan pahit dan manis dikecapi negara akibat dari pelbagai peristiwa yang sedikitsebanyak mematangkan negara dan segenap isinya.Perdana menteri Malaysia ketiga iaitu Tun Hussein Onn yang juga dikenalisebagai bapa perpaduan negara telah meletak jawatan atas sebab kesihatan pada 16Julai 1981 ketika menjalani pembedahan pemintasan koronari akibat penyakit jantungyang dialami beliau.
[1]
Beliau telah diganti oleh Timbalan Perdana Menteri sewaktu iaituTun Dr. Mahathir Mohamad yang memulakan tugas pada 17 Julai 1981. Dr. Mahathittelah mencurahkan khidmat yang begitu cemerlang sepanjang pentadbirannya sebagaiperdana menteri selama 22 tahun iaitu bermula pada 16 Julai 1981 sehingga 31Oktober 2003. Beliau juga telah dikenali sebagai Bapa Permodenan kepada Malaysiadengan pelbagai projek mega yang dilaksanakan sepanjang pemerintahannya yangmemberikan impak yang begitu besar kepada kepesatan ekonomi dan pelbagai aspeklain lagi. Antaranya ialah pembinaan Menara Kuala Lumpur, Menara Berkembar,pembesaran Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dan sebagainya.Kesemua projek ini telah mengangkat nama Malaysia di persada global.
[1]
Tun Hussein menghembuskan nafas terakhir pada hari Selasa, 29 Mei 1990, sewaktu berumur 68tahun di Pusat Perubatan Seaton, San Francisco, Amerika Syarikat kerana serangan sakit jantung, dandisemadikan pada hari Jumaat di Makam Pahlawan, Masjid Negara, Kuala Lumpur 
 
 
Mukasurat|
2
 
KPM IPG KDRI 
Selain itu, beliau turut melancarkan sebuah dasar hala tuju negara yang begitufuturistik sesuai dengan kemampuan Malaysia ketika itu. Dasar yang dimaksudkanadalah Wawasan 2020 yang dilancarkan pada 28 Februari 1991 sewaktupembentangan beliau di Mesyuarat Majlis Perdagangan Malaysia.
[2]
Beliaumenegaskan bahawa matlamat pembangunan negara ialah menjadikan Malaysia³..sebagai sebuah negara industri..´ dan ³...pembentukan sebuah negara Malaysiabenar-benar maju menjelang menjelang tahun 2020 ...menurut acuan kita sendiri...´Kemajuan yang dimaksudkan meliputi aspek ekonomi, politik, sosial, kerohanian dankebudayaan. Menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka,
[3]
wawasan bermaksudbayangan penglihatan dan gambaran.satu himpunan idea yang membentuk tujuan atauobjektif bagi individu dan kumpulan bertindak. Bukan sahaja menggariskan keadaandan iklim semasa, tetapi menggariskan aspek-aspek pembangunan masa depan didalam semua bidang penghidupan. Menurut Dr. Mahathir, Malaysia setelah 30 tahuniaitu pada 2020 harus menjadi sebuah negara yang maju berdasarkan acuan sendiridengan mengambil kita perkembangan dari sudut ekonomi, politik, sosial, kerohaniandan kebudayaan yang kesemuanya sudah terkandung dalam sembilan cabaran yangharus dicabar negara menjelang tahun 2020. Malaysia turut harus berupayameningkatkan pendapatan negara dari RM 119 bilion pada tahun 1990 kepada RM 920bilion pada tahun 2020.
[4]
 Untuk merealisasikan wawasan 2020, terdapat sembilan cabaran yang telahdiutarakan oleh Tun Dr. Mahathir untuk Malaysia penuhi sebelum bergelar negara majumengikut acuan sendiri. Antara sembilan cabaran yang harus ditempuh denganbijaksana oleh negara ialah mewujudkan sebuah negara bangsa yang bersatu padu.Iaitu mewujudkan sebuah negara yang bersatu yang mempunyai matlamat yangdikongsi bersama.
[2]
Tun Dr. Mahathir telah membentangkan kertas kerja yang bertajuk
Laluan ke Depan
(
The Way Forward 
) ketika Majlis Perniagaan Malaysia mengenai Wawasan 2020.
[3]
Hajah Noresah Bt. Baharom et. al (2007),
amus Dewan Edisi 
eempat 
, Kuala Lumpur, DewanBahasa dan Pustaka
[4]
KDNK Malaysia pada tahun 1990 ialah RM 115 bilion, dengan sasaran kira-kira RM 920 bilion dalamnilai sebenar menjelang tahun 2020. Pertumbuhan pesat ini memerlukan pertumbuhan pada kadar puratakira-kira 7.0% KDNK menjelang tahun 2020.
 
Mukasurat|
3
 
KPM IPG KDRI 
Iaitu sebuah negara yang aman, berintegrasi di peringkat wilayah dan kaum,hidup dalam harmoni, bekerjasama sepenuhnya, secara adil dan didokong oleh satubangsa Malaysia yang mempunyai kesetiaan politik dan dedikasi kepada negara.Cabaran kedua ialah melahirkan sebuah masyarakat Malaysia yang bebas, teguh danmempunyai keyakinan diri. Ia bermaksud mewujudkan sebuah negara berjiwa bebas,tenteram dan maju dengan keyakinan terhadap diri sendiri, bangga dengan apa yangada, dengan apa yang dicapai, gagah menghadapi pelbagai masalah. MasyarakatMalaysia yang mudah dikenali dari sikap ingin mencapai kecemerlangan, sedar semulakemampuannya, tidak mengalah kepada sesiap dan dihormati oleh rakyat negada lain.Selain itu cabaran ketiga ialah Mewujudkan masyarakat demokratis
[5]
yangmatang bermaksud mewujudkan dan membangunkan masyarakat yang demokratik
[6]
 dan mengamalkan satu bentuk persefahaman matang iaitu demokrasi Malaysia yangboleh menjadi contoh kepada banyak negara membangun. Cabaran keempat pulamembicarakan mengenai mewujudkan masyarakat yang kukuh moral dan etikanya danutuh nilai keagamaannya iaitu mewujudkan masyarakat yang bermoral dan beretika,kukuh dalam nilai agama dan kejiwaan dan didorong oleh tahap etika yang tinggi.Cabaran kelima pula membicarakan Mewujudkan masyarakat yang bersifat matang dantoleran bermaksud mewujudkan masayarakat yang liberal
[7]
dan bertolak ansur, dimana masyarakat pelbagai kaum di Malaysia bebas mengamalkan adat, kebudayaandan kepercayaan agama mereka dan pada masa yang sama meletakkan kesetiaanmereka pada satu negara. Cabaran keenam mengungkapkan mengenai caraMewujudkan masyarakat yang bersifat sains serta progresif 
[8]
iaitu mewujudkanmasyarakat yang saintifik dan progresif, masyarakat yang mempunyai daya perubahanyang tinggi yang memandang ke hadapan yang bukan sahaja menjadi penggunateknologi tetapi juga sebagai penyumbang kepada pembangunan saintifik dan teknologimasa depan.
[5]
Demokratis mempunyai maksud yang sama dengan demokratik (sila lihat [6])
[6]
Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, Demokratik bermaksud menjunjung atau menyokongdemokrasi atau hak rakyat dalam negara.
[7]
Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, Liberal bermaksud masyarakat yang berfikiran bebas danterbuka dan tidak terkongkong dengan pemikiran jumud.
[8]
Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, Progresif bermaksud bergerak menuju kebaikan dan kemajuanduniawi.

Activity (56)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Ainieyna Nmy liked this
Siew Ling Chong liked this
nlchaudhari liked this
Nur Adibah liked this
Najlaa Zulkiffli liked this
Kyrana Evans liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->