Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
46Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
MENAXHIMI I SJELLËJES ORGANIZATIVE

MENAXHIMI I SJELLËJES ORGANIZATIVE

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 5,349|Likes:
Published by Veton Sopjani
Nga ligjeratat
Nga ligjeratat

More info:

Published by: Veton Sopjani on Jul 27, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/27/2014

pdf

text

original

 
 
MENAXHIMI ISJELLËJESORGANIZATIVE
NGA LIBRIinfotech[Pick the date]
 
PERSONALITETI
Pershkrimi I karakteristikave ndryshimet ne mes njerzve shprehen :a)ndrushimet ne karakteristikave b) ndryshimet ne aftesi personalePersonalitetin e determinojn – perkufizojn :1.trashigimija natyrore (biologjike-gjenetike) pervoja – ndikimi I siuatcionev te ndryshme
Teorit qe merren me studimin e personalitetit jan :
 1. teori e identifikimit te personalitetit dhe krahas me te tjeret2. teorit e te kuptuarit dhe te zhvillimit te konceptit personal
Modeli i 5 vetive
 deshira per te shiuar gjendjen pozitive .
1). afeksionit pozitiv
– shpirtror (ekstra vertical – shum kumonikativ )(intra vertical me pak kumonikativ )miqsia,shoqrija,afersia,te knaqurit per me pundeshirat per te shiuar chendjen negative shpirtrore .
2). afeksioni negativ
(te pa knaqur me pun),pak te shoqruar ,vetija e lart,te jet korrekt,-mendohetqe ka problema psekologjike .
3). Kendshmerija-besimi ndaj te tjerve
, bemirsia,kujdesi,deshira ,per ndikim, sinqeriteti,zhvillon mardhenje te mira nder njerzoreE kunderta : pa kendshmeria , antogonizmi, mos besimi ,simpatija
4). Vetedija
- kujdesi I shkruar ndaj te tjeritKem nguls nivel I vet organizimite kunderta : vedija e ulet te pa kujdesshumindivid original I hapur , kureshtar 
5). I hapur per vedije
– imagjinus ,pranon sfida,leviz –per paralel e kunderta
Llokus kontrolla
 - Kontrolla interm = beson- extreme = nuk besonvet kontrolla : rekflekton shkall te lart te kontrollushme te dijes se sit u prezentohet te tjerve(marketing,konsolltingu)vet besimi : rekflekton shkall te lart te mundimit per vet veten (veti shum positive)“A”-ka deshir te teper per pun dhe per sukses “B”e kunderta e “A”Makjarelli (filozofi nikolla makjarelli )Princi 1512-1513(betimi I tij)
principet:
 1. Mos u trego human2.morali e etika per te dobtit3. Njerzit duhet tju frigohen
AFTESIA
nocioni-aftesia definohe si kapacitet mental dhe fizik per kryrjen e ni pune burimet-biologjike dhe pervoja
Llojet e aftesive:
 1. kognitive2. fizike3. intelegjenca motive
 
AFTESIT KOGNITIVE
:a) aftesi verbale – aftesi per te kuptuar dhe shfrytzuar gjuhen (te folurit dhe te shkruarit) b) Aftesit numerike aftsit per zhgjedhjen e problemeve matematikorec) aftesit e rezonimit -aftesit per zgjedhjen e problemeve logjiked) aftesit e dedukimit –aftesit per vendime ne baz te vrojtimite) aftesit e relacioneve – aftesit qe te caktohen raporetet (relacionit)f) aftesit e mbajtjes men – aftesit per asocime – negociatag) aftesit e orjentimit - aftesit per tu orjentuar ne hapsir h)aftesit e percepcionit aftesit e te kuptuarit
AFTESIT FIZIKE
 1. Motorike – shpejtisia e levizjes te trupit dhe pjeseve te trupit2. Fizike – format e ndryshme te fuqis (bartje e peshave ,ngarkesave fizike ) 
Intelegjenca e motive
 aftesit per te udhhequr per dijen e vet dhe te tjerve ne interest e organizates
Percepcioni:
  Nacioni : percepcioni esht vrojtim I te gjitha gjendjevE shpirtrore qe I ngacmojn shqisat e indivitit.
Regullat e percepcionit :
“shof ate qe e besoj” – rregull e subjective “besoj ne ate qe e shof” – rregull objective-percepcioni esht process I seleksionimit,organizimit dhe I interpretimit te me qellim te percaktimit te rendesis se tyre
stimulanset :
 jane ngacmimet dhe ndjenjat qe vijn nga mjedisi te cilat atukojn shqisat ndjenjat tona.stumulanset bartin porosi te caktuar nga mjedisi
Sistemi I percepcioni kalon neper keto periudha:
-seleksionimi-organizimi-interpretimi
Elementet e percepcionit :
-vetvrojtusi-lenda e vrojtimit-situacioni nente cilen kryhet vrojtimi
Faktoret e percepcionit
 1) faktoret intern:a. Dija niveli I shumes interpretivea1. sh.l jane filter neper te cilen kalojn informacionet.a2. sh.l e thjeshtesojn realitetina3. Sh.l. plosojn logjiken perceptusea4. sh.l.ndihmojn ne percepcionit (ushtari dhe perceptimi per te: b)Motivi(arsyet)c)pervojat me duleri te njejta te ndryshmed)interesi-profesioni (mjeku dhe pacienti)e)disponimi.
FAKTORET EXTERN:
a) Intensiteti I stimulansve ( zeri,zhurma, drita, ngjyra, market) b) Madhesia e stimulansve ( parat, germat,ngjyrat e ndezura, market)

Activity (46)

You've already reviewed this. Edit your review.
Dylber Llapanji liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Elizabeta Murati liked this
Xhemajl Bunjaku liked this
jonalaci liked this
fshta liked this
Arlind Sadiku liked this
Bashkim Latifaj liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->