Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Corneliu Zelea Codreanu - Viata

Corneliu Zelea Codreanu - Viata

Ratings: (0)|Views: 41|Likes:
Published by Sergiu Puiu
Uploaded from Google Docs
Uploaded from Google Docs

More info:

Published by: Sergiu Puiu on Jul 31, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/19/2012

pdf

text

original

 
CORNELIU ZELEA CODREANU
 
Nascut la 13 Septembrie 1899, a absolvit Liceul Militar Mânăstirea Dealului şi Facultatea deDrept din Iaşi.
 
 În primul război mondial îşi urmează tatăl pe front. În 1919 aderă la
Garda Conştiinţei Naţionale
, organizaţie anticomunistă condusă demuncitorul ieşean Constantin Pancu.
 
Dejoacă cu mult curaj, în 1920, două acţiuni comuniste la Regia din Iaşi şi la Atelierele CFRNicolina. Se opune cu succes deschiderii anului universitar fără serviciu religios. Este alespreşedinte al Societăţii Studenţilor în Drept.
 
La 10 Mai 1922, înfiinţează Asociaţia Studenţilor Creştini. În toamna lui 1922 pleacă să
 
studieze la Berlin şi Jena, dar se întoarce în iarnă pentru a participa la marile mişcăristudenţeşti din Decembrie 1922. Punctul principal al revendicărilor studenţeşti îl reprezintă
numerus clausus
, adică limitarea numărului de locuri alocate evreilor în universităţi laprocentul pe care evreii îl aveau în populaţia românească. Împreună cu profesorul A. C. Cuza, fondează, în 1923,
Liga Apărării Naţional Creştine
.
 
Organizează în acelaşi an, împreună cu Ion Moţa, Corneliu Georgescu, Vernichescu, IlieGârneaţă, Radu Mironovici, Leonida Bardac şi Tudose Popescu un complot împotriva
 
bancherilor evrei şi a capilor corupţiei din lumea politică. Complotul este trădat de clujeanulVernichescu. Îl împuşcă, în legitimă apărare, pe prefectul de poliţie Manciu din Iaşi, în 1924. Este achitat unan mai târziu la Turnu Severin.
 
 Întemeiază la 24 Iunie 1927, împreună cu Ion Moţa, Corneliu Georgescu, Ilie Gârneaţă şiRadu Mironovici,
Legiunea Arhanghelul Mihail 
 
. În 1930 organizează două ample marşuri în Basarabia, cu scopul de a potoli agitaţiilecomuniste. Se constituie organizaţia de tineret
Garda de Fier 
 
.
 
Este ales deputat de Neamţ în 1931.
 
Iniţiază în 1935
Comerţul Legionar 
 
.
 
 Întemeiază partidul
Totul pentru Ţară
, ca expresie politică a Mişcării Legionare.
 
Este arestat în noaptea de 16-17 aprilie 1938 pentru ultragierea lui Nicolae Iorga şi estecondamnat la şase luni detenţie. În luna mai i se intentează încă un proces şi este condamnat
 
la zece ani muncă silnică.
 
 În noaptea de 29-30 Noiembrie 1938 este asasinat de jandarmi împreună cu Nicadorii şiDecemvirii, în timp de erau transportaţi către Jilava
 
ORIGINEA LUI CORNELIU ZELEA CODREANU
 
Prin cele ce vom arãta mai jos, nu voim sãcontribuim cu nimic la ofensa care se aduce fãrã nici unmenajament unor personalitãti din viata publicã aRomâniei, purtãtoare de nume cu sonoritãti strãine.
 
Acei care pun în discutie publicã originea etnicã alui Corneliu Zelea Codreanu, nu s-au gândit ei oare cã
 
prin aceasta pun implicit în discutiune si origineaetnicã a unui impresionant numãr de dregãtori ai tãrii ?
 
Ce vor zice despre aceastã campanie, bunãoarã, d-niiministri Iamandi, Franasovici si Cancicov ? Sau d-niigenerali si ofiteri superiori ai armatei rone, caIlasievici, Gorski, Sidorovici, Macarovici, Samsonovici,Cihoski, Iacobici, Dombrovski ?
 
Ce vor zice apoi altii care, desi poartã numeronesti, stiu în vinele lor curge destul ngestrãin, de exemplu, cazul d-lui prof. N.Iorga, care dupãafirmatia sa este de origie greacã ?
 
Noi ne întrebãm, în orice caz, cum de se trece asade usor peste ei ?
 
Pentru oamenii de bunã credintã, dãm aceste lãmuririasupra originei Cãpitanului :
 
Dinspre ta, Cãpitanul îsi trage obârsia dintr-ofamilie de rãzesi moldoveni, din satul rãzãsesc Igesti,situat în tinutul Storjinetului din Bucovina.Strãbunicul sãu dinspre tatã se numea Simeon Zelea, dela zale, trãgându-si probabil numele de la îmbrãcãminteastmosilor i, ostasi moldoveni, care mergeau larãzboi îmbrãcati în zale.
 
În timpul ocupatiei austriece si anume în epocaposterioarã anului 1786, nd Bucovina a trecut subadministratie polonezã, devenind, dupã expresiunea d-luiprof. N.Iorga, în
Histoire des Roumains de Bucovina
,pag.61 : "Un simplu district al Galitiei", numeleacesta de Zelea a fost transformat de autoriti, înscoalã sau în armatã, în acel cu rezonantã polonezã deZelinski.
 
Operatia aceasta de polonizare a numelormoldovenesti era, de altfel, generalã în acea epocã înBucovina. Sistemul cea parte dintr-un ansamblu maivast de "persecutiuni sistematice împotriva oricãruilucru care amintea în administratii, în scoalã si chiarîn viata socialã, epoca Domnilor Moldoveni".(N.Iorga,op.cit.pag.62).
 
Cel mai important obiectiv urmãrit de Polonezi erade a obtine pe orice cãi pãrãsirea credintei ortodoxe siconvertirea Românilor la catolicism. D-l prof. Iorga nespune Ronii nu puteau intra în înnt detpãrãsind credinta ortodoxã, iar acei care tineau totusiîmbrãtiseze aceastã profesiune, erau nevoiti treacã în Moldova.
 
Al doilea obiectiv urmãtit de Polonezi eraschingiuirea limbii ronesti, pe care o considerau
 
nedemnã de a fi vorbitã, ca si limba tigãneascã.
 
Limba roneas, ne spune un autor, ConstaninMorariu, în
Istoria Românilor Bucovineni
, pag.30, "nuera suferinicãieri în Bucovina pe timpul polecilor(Polonezilor), iar în scoalã era chinuitã si batjocoritãcu o sãlbãticie fãrã margini".
 
Pãstrarea credintei ortodoxe si a limbii strãmosestiera, asa dar, pentru românii bucovineni în acele vremuride umilire, o problemã de viatã si de moarte nationalã.Si era, bineînteles, totodasi semnul ducare sedeosebea Ronul bucovinean ortodox de Polonezii siAustriecii catolici.
 
Orice om de bucredin, care a citit în ziareactul de botez al profesorului Ion Zelea Codreanu,publicat în facsimil, a fost izbit de patru elementecare dovedesc împotriva titlurilor senzationale culitere de o schioapã, calitatea lui de Român.
 
1.
 
Actul este scris în limba româneascã. Cusigurantã cã unui polonez nu i-ar fi venit înminte ideea sã întrebuinteze la botezul fiuluisãu limba noastrã "tigãneascã".
 
2.
 
Numele de botez al talui, bunicului sicopilului sunt pur românesti : Neculai, Simion,Ion.
 
3. Copilul era botezat în credinta ortodoxã.
 
4. Actul de botez poartã viza consulatului romândin Cernãuti (polonizat Czernovitz), ori laconsulatul român nu aveau dreptul sã se adresezedet cetenii austrieci de origine etniromânã.
 
Singurul element strãin este deci terminatiapolonezã a
 
numelui
 
Zelinski. Iatã ce ne spune autorulnostru în aceastã privintã :
 
"Darã polecii nu sugrumau numai limba româneascã,ei si schimonoseau pe polecie si numele românesti aleoamenilor nostri, nd din Ron, Romanovicz, dinPietrar, Piertrarscki, din Andrei, Andriczuc, pentru cãvedeti dvs, coditele vicz, ski, uc, sunt codite alenumelor rusesti si domnii poleci le aninau la numeleronilor ca nu mai fie Roni în Bucovina si poatã zice : iatã cã si cei ce vorbesc româneste nu-sRoni, doar Romanovicz si Andriczuc nu sunt numeromânesti".
 
Si astfel se întâmplã, cã sub administratia polonezãde pomi, dintre anii 1786 si 1848, aproape trei

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->