Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
49Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Pagini Despre Sanatate - II

Pagini Despre Sanatate - II

Ratings: (0)|Views: 717|Likes:
Published by lorin

More info:

Published by: lorin on Jul 31, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/26/2012

pdf

text

original

 
Pagini despre sanatate -
De prin presa adunatePartea II Nota: Pentru navigare rapida in document afisati optiunea “Document Map”din meniul
View1. VitamineleGeneralitati
Vitaminele reprezinta un grup de substante organice naturale, necesareorganismului (desi in cantitati mici), pentru realizarea in conditii optime aunor procese metabolice esentiale. Vitaminele, prin moleculele lor, nuelibereaza energie si nu au nici roluri plastice, insa sunt esentiale ingenerarea acesteia. Deoarece majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate decatre organism, acesta trebuie sa le primeasca prin dieta (fie ca atare, fie subforma de provitamine). Exista 13 vitamine esentiale (lipsa lor afecteazafunctionalitatea normala a organismului): A, C, D, E, K, tiamina (B1),riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic, biotina, vitamina B6,vitamina B12, acidul folic.Functiile vitaminelor sunt complexe, incluzand aici: functie de hormoni sauhormon-like (vitamina D), antioxidanti (vitamina E), rol in cresterea sidiferentierea tisulara (vitamina A) si lista poate continua.Vitaminele sunt grupate in doua categorii (aceasta clasificare fiind utila maimult din punct de vedere nutritional):- liposolubile (A, D, E, K), acestea depozitandu-se in tesuturi liposolubile siin ficat- hidrosolubile (C, P, B) pe care organismul le foloseste imediat, altfel se pierd prin urina. Singura vitamina hidrosolubila ce poate realiza depoziteeste vitamina B12 (la nivel hepatic), aceste depozite mentinandu-se ani dezile. Vitaminele liposolubile sunt solubile in lipide si insolubile in apa, iar utilizarea (digestia si absorbtia lor) depinde de capacitatea organismului de a procesa lipidele alimentare.Vitaminele hidrosolubile se absorb in proportii mari din tubul digestiv, insaau nevoie de prezenta acidului clorhidric in sucul gastric. Excesul lor esteeliminat urinar, organismul nerealizand, cu o singura exceptie, deja amintita,depozite (in caz de insuficiente, carentele lor apar foarte repede).
Rolurile si functiile vitaminelor
1
 
Fiecare vitamina are anumite roluri bine stabilite in economia organismului.
Vitamina A
- este un nutrient esential si se gaseste in natura sub mai multeforme chimice, in functie de compozitie si structura indeplinind anumitefunctii. In general, se considera ca vitamina A intra in structura pigmentilor retinieni responsabili de vederea la lumina slaba si distingerea culorilor. Esteesentiala pentru mentinerea integritatii si sanatatii tegumentelor simucoaselor, dar are si importanta in mentinerea sanatatii oaselor, dintilor (mai ales in perioada de crestere). Studii recente au demonstrat ca are roluritrofice genitale.
Vitamina B6
- se prezinta sub 3 forme: piridoxina, piridoxal, piridoxamina,insa specialistii au integrat toate formele sub denumirea de piridoxina.Vitamina B6 face parte din complexe enzimatice implicate in metabolismul proteinelor si aminoacizilor (deci, cu cat consumul de proteine va fi mairidicat, cu atat necesarul va fi mai mare). Alte roluri asociate vitaminei B6sunt stimularea cresterii si dezvoltarii, cresterea capacitatii de aparareimpotriva infectiilor, favorizarea activitatii cerebrale.
Vitamina B12
- se mai numeste ciancobalamina si, ca si restul vitaminelor din grupul B, indeplineste roluri in complexele enzimatice asociatediverselor metabolisme. De asemenea, promoveaza reepitelizarea mucoaseidigestive (rol important in ulcer), stimuleaza dezvoltarea si intretineactivitatea maduvei hematoformatoare.
Vitamina C
- acidul ascorbic este un antioxidant cu importanta indezvoltarea normala a dintilor si gingiilor, in procesul de mineralizare ascheletului. Ea promoveaza vindecarea si cicatrizarea plagilor si ranilor tegumentare (prin sinteza de colagen), fortifica sistemul imun, asigurandastfel protectie impotriva infectiilor microbiene si virale. Este implicata infacilitarea absorbtiei fierului si in cresterea rezistentei organismului fata dediverse substante toxice din mediu.
Vitamina D
- forma naturala a vitaminei apare prin actiunea razelor ultraviolete asupra unui constituent al sebumului secretat de piele. Expertiisunt de parere ca expunerea de 3 ori/saptamana la soare timp de 10-15minute, este suficienta pentru a stimula sinteza acestei vitamine, cuasigurarea cantitatii necesare organismului. Vitamina D faciliteaza absorbtiacalciului si depunerea sa in oase si dinti (asigurand astfel o rezistentacrescuta acestor structuri) si intervine in homeostazia fosforului.
2
 
Vitamina E
- sau tocoferol, este o substanta cu importante proprietatiantioxidante. Este o vitamina cu roluri in mentinerea structurii si functieinormale a organelor de reproducere, in asigurarea troficitatii sistemuluimuscular. Are dovedit efect hepatoprotector (prin sinteza unor produsi), rolde a stimula proliferarea celulara si de a forma hematiile, si faciliteazautilizarea vitaminei K in organism.
Vitamina K 
- desi nu este o vitamina esentiala, rolurile sale in procesulcoagularii (efecte procoagulante) o fac indispensabila organismului. Studiirecente demonstreaza ca vitamina K este implicata si in mentinerearezistentei si integritatii structurilor osoase la persoanele in varsta.
Biotina
- sau
vitamina B7
, face parte din grupul vitaminelor B si are rolesential in metabolismul proteinelor si carbohidratilor, in procesul degluconeogeneza, precum si in producerea unor hormoni si sinteza decolesterol si acizi grasi. Alte functii importante ale biotinei sunt: mentinereain limite normale a glicemiei si promovarea sanatatii fanerelor (par siunghii).
Niacina
- sau
vitamina PP
(B3) apartine complexului B. Apartenenta lafamilia vitaminelor B explica functiile ei in procesele metabolice, avand rolesential in eliberarea energiei din moleculele de glucide, lipide si proteine.Printre alte functii se numara: scaderea nivelului colesterolului din sange,mentinerea sanatatii pielii si promovarea functionalitatii la randamentmaxim a structurilor nervoase.
Acidul folic
- folatul functioneaza in organism in stransa legatura cuvitamina B12, fiind implicat in formarea hematiilor. Prezenta lui estenecesara si sintezei de AND (iar prin aceasta, acidul folic este implicat in procesul de crestere si dezvoltare tisulara, pe care il controleaza strict).Acidul folic are roluri protectoare pentru fat, pe care il protejeaza impotrivaaparitiei diverselor anomalii congenitale, de aceea femeile insarcinate ar trebui sa fie foarte atente la nivelul acestei vitamine. Printre cele maifrecvente malformatiii legate de insuficienta acidului folic se numara sispina bifida.
Acidul pantotenic
- sau
vitamina B5
, este o vitamina hidrosolubilaesentiala, implicata in metabolismul si sinteza carbohidratilor, proteinelor,lipidelor, in special colesterolului (prin intermediul unei coenzime la a carei
3

Activity (49)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
nickname777333 liked this
nickname777333 liked this
Dan liked this
nickname777333 liked this
Coral737 liked this
victorb liked this
daniela120 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->