Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
35Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Tembikar

Tembikar

Ratings:
(0)
|Views: 5,498|Likes:
Published by Paklong Cikgu

More info:

Published by: Paklong Cikgu on Aug 02, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/07/2013

pdf

text

original

 
58
 
 
TOPIK 6 TEMBIKAR
Topi 
6
Tembikar
4.
 
HASIL PEMBELAJARAN
Di akhir topik ini, anda seharusnya dapat:
 
1. Menerangkan tentang latar belakang tembikar;2. Menerangkan motif dan ragam hias dalam tembikar;3. Menghasilkan alat dan bahan untuk menghasilkan tembikar; dan4. Menghasilkan tembikar.
PENgENALAN
Tembikar merupakan salah satu daripada kraf tradisional. Anda akandidedahkan dengan secara mendalam tentang asal usul, rekabentuk, rekacorak,alat dan media, dan teknik untuk penghasilan tembikar. Anda juga akan pelajari bagaimana untuk menghasilkan satu reka bentuk baru tembikar melalui satuproses stailisasi berdasarkan kepada satu bahan semula jadi yang disarankan.Akhir sekali anda akan menghasikan satu karya tembikar dengan menggunakan bahan yang mudah bersuaian dengan aktiviti untuk dijalankan sekolah rendah.Penilaian juga dibuat terhadap setiap karya yang dihasilkan berdasarkankemasan, kemahiran mengaplikasi alat, media dan teknik. Sesi apresiasi juga diadakan di dalam kelas untuk memberi peluang kepada pelajar untukmemperbincangkan tentang hasil kerja masing-masing dan juga hasil orang lain.
6.1DEfINISI TEMBIkAR
Tembikar tradisi Melayu menjadi kesenian yang asli.telah wujud di negara inisejak beribu tahun dahulu. Ragambentuk dan ragam hias yang terdapat pada seitembikar melambangkan keunikan penciptaan tukang pandai Melayu. Terdapat
 
TOPIK 6 TEMBIKAR
 
59
pelbagai bentuk dan jenis tembikar yang dihasilkan di Malaysia. Kebanyakantembikar yang dihasilkan ini mempunyai ciri-ciri kegunaan harian.Barangan tembikar yang dihasilkan oleh setiap negeri di Malaysia dapatdibezakan antara satu sama lain melalui reka corak, reka bentuk atau warnanyakerana setiap negeri mempunyai teknik pembuatannya yang tersediri sertadipengaruhi oleh budaya dan latar belakang si pembuat.Menggunakan bahan tanah liat yang dibentuk, dibakar dan digilap untukdijadikan alat kegunaan harian seperti bekas menyimpan air, balang dan lain-lainlagi. Ia juga dikenali sebagai porselin wares dan seramik.
6.1.1 Sejarah
Seni tembikar telah wujud di Malaysia sejak beribu tahun dahulu. Ini terbuktidengan penemuan tembikar di Gua Cha, Kelantan. Bukit Tambun, Ipoh, Perak,Bukit Tengku Lembu, Perlis dan Ulu Tembeling, Pahang.Kebanyakan tembikar yang dijumpai mempunyai ciri-ciri barangan harian.Tembikar berbentuk periuk, belanga dan kukusan merupakan yang paling awaldicipta oleh tukang tempatan. Bentuk tembikar yang dijumpai mempunyaipersamaan dari segi susunan motif, ketebalan, dan dibuat melalui teknikpembakaran bersuhu rendah yang bewarna coklat, hitam dan kelabu gelap.Walau bagaimana pun, barangan tembikar yang dihasilkan oleh setiap negerimempunyai teknik pembuatannya yang tersendiri serta dipengaruhi oleh budayalatar belakang si pembuat.Hari ini masyarakat masih meminatinya kerana nilai estatik yang terdapat padatembikar tersebut sendiri sama ada untuk hiasan atau cenderamata. Sebagaicontoh ialah labu hitam yang rupa bentuknya diilhamkan daripada buah labudan masih mengekalkan ciri pembuatan secara tradisional.Terdapat beberapa kawasan di Malaysia yang terkenal dengan penghasilanseni tembikar. Antaranya ialah Sayong dan Pulau Tiga di Perak, Mambong diKelantan dan di Serawak.
6.2JENIS-JENIS TEMBIkAR
Berikut adalah jenis-jenis tembikar:(a)
Geluk
Pada asalnya diperbuat daripada tempurung dan berfungsi sebagai bekas air. Geluk mempunyai ragam hias dari motif-motif yang kecil danringkas.
 
60
 
 
TOPIK 6 TEMBIKAR
(b)
Buyung
Pada asalnya buyung dibentuk tanpa bahagian kaki seperti labu lesap.Buyung berkaki hanya diperoleh dari Sayong. Umumnya buyungmempunyai bahagian leher dan badan. Kebiasaannya permukaan buyungdibiarkan licin tanpa dihias. Saiznya besar dan bahagian badan atau perut berbentuk bulat penuh.(c)
 Jambangan
Jambangan berfungsi sebagai tempat meletak bunga. Saiznya bolehmencapai sehingga ketinggian 0.6 m -0.9 m. bahagian badannya seperti labuyang ditinggikan menjadi seperti tempayan atau buyung berkaki.(d)
Labu
Bentuk labu diilhamkan daripada buah labu. Bahagian pucuk berbentukseparti kubah masjid. Berfungsi sebagai bekas untuk mengambil air ataumenyimpan air. Corak hiasan labu bersumberkan alam sekeliling dan berupa bentuk geometri. Labu ini hanya dihasilkan oleh kaum wanita diSayong, Perak.(d)
Bekas Perasapan/Bekas Bara
Dalam kepercayaan magis, bekas ini digunakan untuk membakar kemiyan.Ia masih digunakan sehingga hari ini dalam upacara pengubatan dankematian masyarakat tertentu.
6.2.1 Moti Raam Hias
Ragam hias merupakan aspek penting dalam tembikar tradisional. Motif yangdigunakan terdiri daripada unsur persekitaran tempatan berdasarkan motifgeometri dan organik. Motif ragam hias berunsurkan geometri terdiri daripadagaris, titik dan bentuk-bentuk yang berunsur garis (contohnya susunan garispanjang yang melilit pada seluruh permukaan tembikar dan bersilang antarasatu garis dengan garis yang lain) selalunya dijadikan motif tembikar.(a)
Motif Geometri
(i) Garisan bersilang - seli.(ii) Titik susun kisi-kisi(iii) Titik tahi alat(iv) Garis keluh(v) Garis berkotakBincangkan jenis-jenis tembikar tradisional.
AkTIvITI 6.1

Activity (35)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Grace Tcc liked this
nas5566 liked this
Fuza Zubir liked this
Mummy Qimi liked this
Iena Chan liked this
Nurul Illyana liked this
Izrul Faiz liked this
Claire Lee Chai Khim liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->