Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
26Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
FJALOR EKONOMIK

FJALOR EKONOMIK

Ratings:

3.0

(1)
|Views: 4,849|Likes:
Published by Klodian Sula
FJALOR EKONOMIK
FJALOR EKONOMIK

More info:

Published by: Klodian Sula on Aug 04, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/17/2013

pdf

text

original

 
AUTOR ZYHDI AXHEMIENGLISH - ALBANIAN -SERBIAN VOKABULAR I FJALËVE DHEVOCABULARY TERMEVE NGA LËMI I SHERBIMITWORDS & IDIOMS DOGANOR FROM THE FIELD OF ANGLISHT-SHQIP-SERBISHTCUSTOMS SERVICE
RECENSENT:
PROF. DR. PARTIZAN SHUPERKAPROF. DR. MURTEZA SHLLAKUPROF. ABDYL ZHAVELI
LEKTYRA:
PROF. BURHAN GJERQEKUPROF. ANDREJ SEVER 
DIZAJNI I BALLINËS:
FATLUM HALITI
TEKNIKA:ECC.I DIPLOMUAR 
VAHEDIN QERIMI
 
P A R A T H Ë N J E
Përvoja ime e gjatë 3o vjeçare dhe dashuria ndaj profesionit të doganierit ishin shkas dhe inspirim për qasje të përkushtuar të përzgjedhjes dhe grumbullimit në një vend, të termeve, nocioneve, shprehjevedhe instituteve juridike doganore, tregtisë së jashtme dhe të transportit ndërkombëtar të mallrave, papretendim se e kam përmbyllur këtë koleksionim në tërësi.Në ligjëratat që kisha fat t'iu mbaj gjeneratave të reja të doganierëve, pos tjerash, ata i kam përgëzuar për pozitën e tyre të rëndësishme në organet e administratës shtetërore dhe të privilegjit të tyre, duke ushprehur figurativisht "të ambasadoreve" në kufijtë e territorit doganor të Kosovës,kufinjë jo të ndarjes,por të afrimit dhe të bashkimit me botën e progresit.Njohja e termeve dhe e shprehjeve nga fusha e këtij trajtimi mendoj që është imperativ për sajimin enjë gjuhe profesionale, të kuptueshme dhe decidive, çfarë e përdorë ligjdhënësi në hartimin e dispozitaveligjore, por të një stili të standardizuar që ngërthen në veti specifikat gjuhësore të Kodit doganor si "LegsSpecialis" (Ligj Special) dhe të dispozitave të tjera që pasojnë.Komunikimi gojor dhe me shkrim me fjalor profesional e të kuptuar mirë i jep shërbimit imazhindhe kulturën e artit gjuhësor.Duke ushtruar punët dhe detyrat, në dokumentacionin që e përcjell mallin, doganierët shpeshndeshen me terma dhe nocione të panjohura,andaj njohja solide gjuhëve të huaja, e sidomos e gjuhësangleze, i eviton barierat procedurale duke mundësuar qarkullimin më të shpejtë të vlerave materiale dheshpirtërore, në njërën anë,e në anën tjetër atribuon në afrinë e njerëzve të racave,kombeve dhe tëkonfesioneve të tjera.Synim kryesor imi është që përmes këtij fjalorthi t’i paraqes në mënyrë sa më besnike idiomat ecekura më lartë, si dhe përcaktimin e tyre sa më me vend e autentik. Këtu janë kapur mbi 4ooo fjalë eshprehje,duke konsultuar literaturë dhe fjalore të ndryshëm, nga të cilët do ta veçoja atë të kolegut tim të vyer,Silvester Varga.Është kënaqësia ime t'iu shpreh mirënjohje dhe falendërim kolegeve te punës: Lulëzim Rafunës, Arben Spahiut, Blerim Halimit, Dardan Shales dhe Lumnije Ahmetit si dhe birit tim, Virgjil Axhemit, për përkrahje në literaturë, kurajo dhe inspirim.Me gjuhë të pastër profesionale, shpresoj që edhe Shërbimi ynë i kontribuon një çik periudhës së rëndëtë transicionit dhe të afrimit më të shpejtë kah Evropa dhe në përgjithësi kah globalizimi. Bota me tëvërtetë po bëhet një " Fshat i Madh".Të gjitha vërejtjet dhe plotësimet e arsyeshme e qëllimmira nga lexuesit e nderuar i mirëpres, dhe ato dozënë vend në ndonjë ribotim eventual të mëvonshëm. Autori
P R E F A C E
My experience for more than thirty years and the passion for the profession of the customs officer were the reason and inspiration for one dedicated approach on gathering and electing in one place thewords, notions and institutional idioms from the field of Customs service, international trade andinternational transport, not pretending that I have over closed the collection as whole.I had the honor to give lectures to the new generations of the customs officers, except other,I expressed my congratulations for their very important position within the administration and their privilege, figuratively saying to be ambassadors at the borders of Kosova territories, borders which do notseparate but bring it close to the civilized world.

Activity (26)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Tiki Rexha liked this
Anthraksi liked this
Dëshire Pireci liked this
Adelina Selmani liked this
Juli Vlonjati liked this
Berat Foniqi liked this
Berat Foniqi liked this
Belzana Mustafi liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->