Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
18Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Tudor Arghezi - Poezii..

Tudor Arghezi - Poezii..

Ratings:
(0)
|Views: 2,212|Likes:
Published by Ana Tanase

More info:

Published by: Ana Tanase on Aug 12, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/22/2013

pdf

text

original

 
Tudor Arghezi
 Nascut la 21 mai 1880 la Bucuresti ; decedat la 14 iulie 1967 la Bucurestia fost un scriitor roman cunoscut pentru contributia sa la dezvoltarea poeziei si aliteraturii pentru copii
1. Primii ani
1880
Epitaful scris de Tudor Arghezi (Ion N.Teodorescu) si daltuit pe lespedea mormantului sau dinMartisor ne certifica ziua exacta a nasteri si obarsia saolteneasca " Nascut in Bucuresti, la 21 mai 1880,cuorigini parintesti in Gorj " Tatal poetului , NaeTeodorescu, s-a nascut la 7 ianuarie 1859, in craiova.Despre mama sa, Maria, al carei nume se afla consemnatin certificatu de nastere al poetului, -certificar controversatsi chiar contestat de unii istorici si critici literari, datoritaunor date eronate-, nu exista nici un alt document ofocialcare sa-i certifice numele care sa contina minime date biografice
1887 - 1891
Este elev al Scolii primare "Petrache Poeteanu" situata in apropiere de PiataAmzei. Numele primului sau dascal, parintele Nicolae Abramescu, revine ca o delicataamintire, ori de cate ori Tudor Arghezi, il evoca in scrierile sale.
1891 - 1896
Urmeaza cursurile Gimnaziului "Cantemir-Voda ", situatia familialaobligandu-l sa locuiasca la internatul "Sfantul Sava", din Bucuresti De la varsta de 11 anieste nevoiit sa se intretina singur, dand meditatii. Vacantele nu si le iroseste , isi gasestediferite indeletniciri ce ii vor completa sursele de existenta
2. Debutul literar
1896
Anul debutului literar.La 25 iulie, publica in ziarul "Liga ortodoxa", condus deAlexandru Macedonski, proza Din ziua de azi, iar in nr. 9, din 30 iulie, poezia Tatal meu ,semnata Ion N. Teodoreanu. In acelasi ziar si in "Suplimentul literar'' al acestuia va mai publica inca 15 poezi, unele semnate Ion Theo. La cenaclul lui Alexandru Macedonski, pe care-l frecventa de cateva luni, il cunoaste si se imprieteneste cu Grigore Pisculescu(Gala Galaction), elev la liceul "Sfantul Sava", prietenie care va dura peste deceni, panala moarte Tot din acest an,dateaza amintirile primelor intalniri cu pictorul Stefan Luchian,I.L. Caragiale si G. Ibraileanu. In decembrie intrerupe colaborarea la "Liga Ortodoxa",deoarece Alexandru Macedonski "intervenea cu pana" in manuscrisele tanarului poet.
 
1897 - 1899
Incepand cu primul numar al "Revistei moderne" (20 iulie 1897) reaparesemnatura lui Ion Theo, sub poezia Clara noapte, urmata de alte pozii . La 1 februarie1898 apare primul numar al revistei "Viata noua" care reuneste in paginile salesemnaturile unor tineri scriitori talentati: Mihail Sadoveanu, Grigore Pisculescu, N.D.Cocea si Ion N. Theodorescu. In numarul 6, din 19 aprilie, apare pentru prima data pseudonimul Ion Th. Arghezzi, cu care semneaza poemul in proza Senar, (In anul 1956, prin actul nr. 75108, de schimbare a numelui, aceste pseudonim, ortografiat, intre timp,Arghezi, depaseste aria literaturii, devenind, pentru poet si familia sa, nume oficial).
3. Perioada monahala
1900
La inceputul lui februarie (5),pleaca la manastirea Cernica, pentru a se calugariiulie 10. Dupa un noviciat de 4 luni este tuns si invesmantat in haina monarhala,primindnumele de Iosif septembrie 8. Este hirotonisit diacon de catre Mitropolitul Primat, inCatedrala Mitropolitana. noiembrie 23. Mitropolitul Iosif Gheorgian il aduce in Bucurestila secretariatul Mitropoliei, tanarul calugar-poet bucurandu-se de protectia si pretuirea sa.Il recomanda "Rreferent de conferentiar pentru religie comparata la Scoala de ofiteri" .
4. Pribegia
1905
La 30 ianuarie se naste, la Paris, Eliazar-Loatar, fiul nelegitim al lui Tudor Arghezi si al Contantinei Zissu. Mama copilului, profesoara este nevoita sa-si ascundamaternitatea. Il lasa in grija unei doici si revine in tara. Ingrijorat de soarta copilului,ramas "pe brat strain", Tudor Arghezi se hotaraste sa mearga in Franta, pentru a-ireglementa situatia. Abia in ultimile zile ale luni noiembrie paraseste Bucurestiul, cudestinatia Paris, impreuna cu mama sa. Dupa implinirea unor formalitati greoaie sicostisitoare, in cele din urma reuseste sa clarifice situatia copilului, plecand toti 3 spreZurich, unde drumurile se vor desparti - Maria Theodorescu intorcandu-se in tara,cuEliazar, iar Tudor Argehzi indreptandu-se spre Fribourg.
1910
Dupa o absenta de 6 ani, oadata cu publicarea poemului Ruga de seara, in nr. 1 alrevistei "Viata sociala", de sub conducerea lui N.D.Cocea, numele lui Tudor Arghezireapare in presa romaneasca. La sfarsitul anului , se reintoarce in tara, chemat pentrureglementarea sericiului militar. In carnetul sau de drum noteaza: "J'y suis depuisdecembre 1910" .
5. Activitatea publicistica si literara.
1911 - 1912
Coalboreaza la o serie de reviste, primare ca "Facla", "Viara sociala',"Rampa", "Viata romaneasca", cu articole in care sunt dezbatute probleme ale vietiiliterare sociale si politice.
 
1913
Ca prim poet redactor al ziaruli "Seara", care apartinea lui Bodan-Pitesti, inarticole de fond ale ziarului Tudor Arghezi militeaza pentru neutralitatea Romaniei .
1915
Scoate revista "Cronica", impreuna cu Gala Galaction, directorul literar, afirmadu-si aceleasi convingeri .
1916
La 5 noiembrie se casatoreste cu Paraschiva Burda, pe care o cunoscuse in anul1911, dupa intoarcerea in tara. In timpui primului razboi mondial ramane in Bucuresti,sub ocupatia trupelor germane. Colaboreaza la "Gazeta Bucurestilor", o anexa a gazeteigermane "Bukarester Tageblatt".
6. Intemnitarea
1919
In urma procesului ziaristilor, invinuit de tradare si colaboritionism, Tudor Arghezi este condamnat la 5 ani de recluziune si intemnitat la Vacaresti, impreuna cuIoan Slavici, S. Grossman, D. Karnabatt si Dem. Theodorescu. Cei cinci ziaristicondamnati au fost gratiati prin decretul regal nr. 51392 din 31 decembrie
1919
Colaborarile de la revista "Hiena" (1919-1921), insipirate din parioada petrecuta ininchisoare, vor intra alaturi de alte proze si versuri, in volumele Flori de mucigai si Poartaneagra.
7. Maturitatea
1922 - 1924
Este chemat sa conduca revista "Cugetul romanesc". Lucreaza timp de 2 aniin redactia revistei. Aici publica poeme si proze cu o tematica variata. In 1923 isi asumaconducerea ziarului "Natiunea", pe care il scie singur, aproape in intregime. Tot inaceasta perioada colaboreaza la mai toate publicatiile din tara "Viata romaneasca","Adevarul literar si artistic" , "Lumea", "Gandirea", "Lamura"' , "Rampa", "Cuvantu","Contimporanul" si altele . La 10 decembrie se naste al doilea copil, Iosif Barutu .
1926
Cumpara un teren de 17.250 mp pe dealul Martisorului, in vecinatatea inchisorivacaresti, pe care incepe sa sadeasca pomi fructiferi si vita de vie. Constructia casei sianexelor gospodaresti, inclusiv tipografia , s-a prelungit timp de cincisprezece ani, infunctie de disponibilitatile financiare, devenind o adevarata "fortificare" a unei familistrans inchegate.
1927
La varsta de 47 de ani, dupa exact 31 de ani de la debut si dupa aproape 20 de anide ,,arghezianism" in poezie publicistica, Tudor Arghezi tipareste primul sau volum deversuri, Cuvinte potrivite. Critica literara, prin reprezentantzi ei de marca- EugenLovinescu, Pompiliu Constantinescu, G. Calinescu, M. Ralea, Serban Cioculescu, Tudor Vianu, Perpessicius- saluta aparitia volumului ca pe un eveniment de maximainsemnatate pentru lirica romaneasca .

Activity (18)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Beatrice Niculae added this note
LiKe DacA gAsItI ScOaLa
Onofrei Adriana liked this
Chelban Andreea liked this
Violeta Cristina Grefelian liked this
Cosmin Dany liked this
Dragos Spataru liked this
Laura Laurette liked this
Mery Catargiu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->