Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Vasile Alecsandri - Poezii..

Vasile Alecsandri - Poezii..

Ratings:
(0)
|Views: 915|Likes:
Published by Ana Tanase

More info:

Published by: Ana Tanase on Aug 12, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/28/2013

pdf

text

original

 
Vasile Alecsandri
 Nascut la 21 iulie 1821 la Bacau ; decedat la 22 august 1890 la MirceÅŸti, judeÅ£ulIaÅŸia fost poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, academician roman,creator al teatrului romanesc si a literaturii dramatice in Romania, personalitate marcantaa Moldovei si apoi a Romaniei de-a lungul intreguluisecol al XIX-lea
1. Primii ani
1821-07-21
Se naste cel de al doilea copil, Vasile, almedelnicerului Vasile Alecsandri si al Elenei, nascutaCozoni, in orasul Bacau
1827
Ia primele lectii de la dascalul maramureseanGherman Vida, profesor la Seminarul de la Socola.
1828 - 1834
Isi continua invatatura in pensionul luiVictor Cuenim, deschis la 1828 la Iasi. Verile si le petrecela Mircesti, unde tatal sau cumparase mosia.
2. Anii de formare
1834 - 1839
Impreuna cu altii fii de boieri, Vasile Alecsandri isi face studiile la Paris.Dupa trecerea bacalaureatului literal se pregateste sa intre la medicina, dar abandoneaza.Urmeaza cursurile Facultatii de Drept, insa dupa cateva luni renunta. Se dedica literaturii,scriind primele versuri in limba franceza, intre care poemul Zunarilla.
1839
In drum spre tara, intreprinde o lunga calatorie prin Italia. Viziteaza Florenta,Roma, Padova, Venetia, Triest. Din aceasta calatorie culege impresii necesare scrierii primelor opere in limba romana : Buchetiera de la Florenta si Muntele de Foc.
1840
In revista Dacia literara (nr 3, mai-iunie), este publicata nuvela Buchetiera de laFlorenta. Este numit, impreuna cu Costache Negruzzi si Mihail Kogalniceanu, director alTeatrului din Iasi. Se reprezinta prima lui piesa, Farmazonul din Harlau, o adaptare.
1841
Pe scena teatrului iesean se joaca piesa lui Vasile Alecsandri : Cinovnicul simodista.
 
1842
Alecsandri calatoreste prin muntii si satele Moldovei, fapt care i-a prilejuit"descoperirea tezaurului poeziei populare". Sub influenta acesteia, scrie primele sale poezii romanesti - Doinele.
1844
La 18 ianuarie, are loc premiera piesei Iorgu de la Sadagura, primita de public cudeosebita caldura. Impreuna cu MIhail Kogalniceanu si Ion Ghica, scritorul se afla infruntea revistei Propasirea. Aici sunt publicate o parte a doinelor sale, nuvelele "O plimbare la munti" si "Istoria unui galbin". Aflat pentru cura la Borsec, Vasile Alecsandriscrie nuvela Borsec. Da la iveala "fiziologia" Iasii in 1844
1846 - 1847
O insoteste pe Elena Negri in strainatate, pentru ingrijirea sanatatii. Italia,Austria, Germania, Franta, apoi din nou Italia, ii prilejuiesc impresii profunde. Insa boalaElenei se agraveaza, iubirea poetului stingandu-se din viata la intoarcerea in tara. Scriecomedia cu cantece "Peatra din casa" si nuvela "Balta Alba".
3. Exilul
1848
(martie) - Incepe miscarea revolutionara din capitala Moldovei. Alecsandri scrie"Desteptarea Romaniei" si redacteaza impreuna cu alti patrioti petitia cuprinzandrevendicarile ce trebuiau aduse la cunostinta domnitorului Mihail Sturza. Dupa inabusireamiscarii, se refugiaza in munti, apoi trece la Brasov. Scrie memoriul "Protestatie innumele Moldovei, a Omenirii si a lui Dumnezeu", publicat in brosura. Impreuna cu C. Negri, Alecu Russo, si altii redacteaza programul politic al democratilor moldoveni :Principiile noastre pentru reformarea Patriei. Evocarea acestor intamplari o face infragmentul de proza "Un episod din anul 1848".
1849
Se intoarce de la Paris si este numit in functia de arhivist al statului. Redacteazastudiul "Romanii si poezia lor", sub forma unei scrisori catre A. Hurmuzachi, studiulfiind publicat in revista Bucovina. Colaboreaza la ziarul iesean Zimbrul.
4. Anii de maturitate
1850-04-09
Are loc reprezentatia piesei Chirita in Iasi sau Doua fete s-o neneaca. Inaceasta perioada, incepe publicarea Canticelelor comice care il vor preocupa pana in1875 (Soldan Viteazaul, Mama Anghelusa doftoroaie, Herscul bocceangiul, Surugiul, IonPapusariul, Gura-casca om politic, Cucoana Chirita in voiaj, Haimana, Barbu Lautarul,Paraponisitul, Kera Nastasia sau mama pensiilor, Millo director, La Bucuresti, s.a.)
1851
Scrie libretul operetei "Crai nou", a carui muzica a fost compusa de CiprianPorumbescu. Acum scrie si comedia "Doi morti vii".
1852
In aprilie, apare la Iasi prima fascicula din colectia de opere folcrorice : Poezii poporale. Balade (cantece batranesti) adunate si indreptate de V. Alecsandri. In
 
octombrie, apare, in doua volume, prima culegere a pieselor sale : Teatrul Romanesc -Repertoriu dramatic. Are loc reprezentatia piesei Chirita in provincie.
1853
La Paris, Vasile Alecsandri publica primul volum de poezii originale, Doine silacramioare, dispuse in trei cicluri : Doine, Lacramioare, Suvenire. La Iasi ii apare ceade-a doua fascicula de Poezii poporale. Vasile Alecsandri intreprinde o lunga calatorie insudul Frantei, in Spania si in nordul Africii. Relatarea partiala a acestei calatorii estecuprinsa in "ziarul de calatorie" : Calatorie in Africa.
1854
Moare tatal scriitorului. Prelundu-si mostenirea, Alecsandri elibereaza tiganii robide pe mosiile sale.
1855
Apare, sub conducerea poetului, revista "Romania literara", in care se publica"Anul 1855". Tot aici apar fragmente din "Calatorie in Africa" si nuvela "Balta Alba".
1856
Alecsandri se dedica integral luptei pentru Unire, facand parte din ComitetulUnirii, la Iasi. In "Steaua Dunarii", ziar condus de Mihail Kogalniceanu, apare la 9 iunie"Hora Unirii"
1857
Vede lumina tiparului culegerea de proza "Salba literara", continand povestiri,impresii de calatorie si cateva scrieri dramatice. In ziarul "Concordia", din Bucuresti,apare poezia "Moldova in 1857".
1858
Este ministru de externe intr-un guvern care trebuia sa vegheze la buna desfasurarea alegerilor de domn; in aceasta calitate, restabileste libertatea presei; figureaza pe listacandidatilor la domnie.
1859
Dupa alegerea ca domnitor a lui Cuza, scriitorul pleaca intr-o lunga misiunediplomatica la Paris, Londra si Torino, pentru a obtine recunoasterea Unirii Tarilor Romane sub un singur domn. La Paris, il viziteaza pe Lamartine si pe Merimee si cautasa castige bunavointa ambasadorului Rusiei, contele Kiseleff, fostul guvernator alPrincipatelor intre 1829 si 1834
1860
Abandoneaza activitatea politica si se retrage la Mircesti, in mijlocul familiei,unde se dedica scrisului, compunand piese de teatru, printre care "Rusaliile" si catevacantecele comice.
1862
Scrie "Istoria misiilor mele diplomatice".
1863
La Iasi, apare editia a doua a volumului Doine si lacramioare, la care se adauga siciclul "Margaritarele". Apare partea a doua a "Repertoriului dramatic, cuprinzandultimele piese ale scriitorului. Pleaca intr-o noua misiune diplomatica, trimis de Cuza.
1866
Apare intr-un volum intreaga colectie a "Poeziilor poporale". E numit membru alSocietatii literare romane pentru cultura limbii, care in 1879 avea sa devina AcademiaRomana, luptand impotriva latinistilor, pentru impunerea pincipiului fonetic in scriere.

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
homeycd liked this
Bianca Biia liked this
biocatalizator liked this
monicatimus liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->