Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Aurora Liiceanu 1

Aurora Liiceanu 1

Ratings: (0)|Views: 208 |Likes:
Published by titiridvatidva
presa
presa

More info:

Published by: titiridvatidva on Aug 14, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/19/2010

pdf

text

original

 
Autoarea cartilor ÄPatru femei, patru povesti³, ÄPrin perdea³, ÄRendez-vous culumea³, cea care mi-a facut onoarea de a semna alaturi de mine ÄDincolo de bine,dincoace de rau - despre iubire³ si ÄCare pe care - femei si barbati³, este siraspunzatoare de miezul de luciditate si analiza al revistei Tango. Senior-editor simembru fondator al revistei noastre, Aurora Liiceanu stie mai bine ca oricinealtcineva regulile tangoului de zi cu zi al relatiilor interumane.Mamele sunt extraordinar de posesiveTango: Se tot bate moneda în ultima vreme ca trebuie sa te prezinti cat maiîncrezator si sa spui: Äeu sunt cea mai frumoasa, eu sunt cea mai puternica³... Creziin atitudinea pozitiva?Aurora Liiceanu: In general, o persoana bine stabilizata este cautata si acceptata.Pe oamenii care sunt slabi, frustrati, pe oamenii care iti produc mila poti sa îi vezio data, dar îi eviti, pana la urma. Se cauta oameni langa care sa poti sa te simti si tu puternic. Din cauza asta putem spune ca autopromovarea este, între anumite limite, buna, în sensul ca tu trebuie sa te respecti si sa-ti dai importanta. Dar sa teconsideri centrul universului, sa crezi ca esti extraordinara, sa-ti faci oautopromovare agresiva demonstreaza ca este psihologic ceva în neregula cu tine.De altfel, pana la urma, tine si de cum esti crescut: te supraevaluezi sau tesubevaluezi.
 
Acum catva timp, am cunoscut o femeie care era atat de frumoasa, incat spuneamca daca ar fi vazut-o Fellini, ar fi fost extraordinar de celebra, ar fi stiut-o toatalumea. Dar ea nu simtea niciun pic nevoia sa profite sau sa biberoneze avantaje sisucces din frumusetea ei. Se purta ca si cum nu erau asociate în capul ei ideea defrumusete si faptul ca e o calitate buna, pozitiva, binevenita. In schimb, unii sesupraevalueaza: am cunoscut si femei foarte uratele, dar cu o imagine extraordinaradespre ele - aveai impresia ca nici prin cap nu i-ar fi trecut ca ea nu produce oadmiratie generala. Si asta pentru ca fusese crescuta de mica in ideea ca e superba,ca e cea mai frumoasa.Conteaza mult cum îl cresti pe copil, iar la noi sistemul de educatie e foarte prost, parintii îsi îndoapa copiii cu de toate, îi protejeaza foarte mult si, în acelasi timp, ledau un mesaj contradictoriu: nu esti bun de nimic, nu esti în stare, nu poti sa faciaia. Nu-l maturizeaza ca individ, ci il umplu de obiecte. Insa obiectele nu ajung încap, sunt langa copil, nu-ti dau forta sa cresti cum trebuie sau sa ai o atitudine maistenica fata de viata.Tango: Ce ar trebui sa-i învatam pe copiii nostri ca sa le dam o sansa în plus sa fiefericiti? Eu asta as vrea pentru copiii mei, sa fie fericiti, dar nu stiu ce sa fac pentruasta...Aurora Liiceanu: Important este nu sa-l lipesti de tine, ci sa-l faci sa fie autonom.Si la noi este sistemul asta, mamele sunt extraordinar de posesive... Mama nuspune: ÄAna Maria a facut febra³, ci Ämi-a facut febra³. Toti intra într-un sistem de posesiune: Äai mei nu mananca dulciuri, ai mei nu mananca conopida³, pentru catoti intra în scenariul vietii lor.
 
Trebuie sa-i spui pe nume copilului, nu sa spui Äal meu³, pentru ca, pe dedesubt, ise construieste ideea de individ daca îispui pe nume, nu daca îi spui Äal meu³. Astase întampla peste tot, aceasta supraprotectie. Pe de alta parte, mai avem si modelulnostru traditional, ca barbatul si copiii intra în galetusa femeii. E o maternalizare arelatiei, în sensul ca relatia cu barbatul nu este construita pastrand o distanta. Deexemplu, eu sunt contra ca un barbat sa asiste la nastere. Nu vad la ce foloseste. Nu-mi place nici cuvantul empatie, nu cred în empatia emotionala, eu cred caexista si o empatie rationala. De ce trebuie sa devenim unisex, uni-emotionali, cande foarte frumos sa fim diferiti? Nasterea este un miracol, dar are o baza biologicaadanca, si aceea trebuie sa ramana. Mie îmi plac filmele vechi englezesti, în care barbatul tropaie jos cu tigara în gura si asteapta sa vada ce este copilul. Iar femeile,sus, importante, duc apa calda, cer carpe, iar acolo este un sanctuar al misterului.Mi se pare mult mai frumos, decat el sa urle ÄPush! Push!³ langa tine. Nu stiu, poate sunt conservatoare in perceptii, dar mi se pare mult mai interesant.Tango: In ideea ca misterele intaresc farmecul?Aurora Liiceanu: Da, misterele întaresc o relatie. Daca te descoperi total, total,distrugi relatia, o omori. Mai degraba pastrezi niste zone misterioase, careîntotdeauna întretin atentia, întretin o curiozitate.

Activity (4)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
dor_dora2001 liked this
adrianeluv liked this
getina liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->