Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
17Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Permohonan Pekerja Asing

Permohonan Pekerja Asing

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 21,063|Likes:
Published by orashie

More info:

Published by: orashie on Aug 15, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2013

pdf

text

original

 
Permohonan Pekerja Asing
Error: Reference source not foundError: Reference source not foundError: Reference source notfoundError: Reference source not foundPermohonan kelulusan kuota hendaklah dibuat diError: Reference source not found,Kementerian Dalam Negeri kecuali Pembantu Rumah Asing, tukang masak warganegaraThailand dan penoreh getah di negeri-negeri Utara dan Pantai Timur tidak memerlukan kelulusantersebut.Tatacara Permohonan Baru1. Mendapatkan Surat Kelulusan dan membuat bayaran levi di Pusat Kelulusan Setempat, KDN.2. Majikan memohon Visa Dengan Rujukan (VDR) dan Pas Lawatan (Kerja Sementara).Dokumen yang diperlukan untuk memohon:• Surat permohonan dari majikan• Borang perakuan permohonan visa dengan rujukan• Surat kelulusan Kementerian Dalam Negeri• Resit asal bayaran leviError: Reference source not found• Borang bayaran• Borang permohonan VDR pekerja asing baru• Bank draf (Bayaran PLKS, PROSES DAN VISA)• Wang cagaran / Insuran Guarantee / Bank Guarantee (sahlaku sekurang-kurangnya 18 bulan)• Salinan pasport pekerja• Gambar pekerja (1 keping)• Personal bond yang dimatikan setem• Laporan pemeriksaan perubatan yang diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia darinegara sumber Dokumen Tambahan:• Salinan borang pendaftaran syarikat (Borang 49/ Borang B&D) /Kad Wakil Syarikat (Kad kuning) untuk Permohonan VDR Pekerja Asing (Majikan / Wakil Syarikat)• Surat kelulusan outsourcing asal pengambilan pekerja asing dansalinan diakui sah sijil outsourcing untuk Permohonan VDR Pekerja Asing (SyarikatOutsourcing)3. Pekerja Asing hendaklah berada di luar negara sementara permohonan diproses. Pekerjatersebut hanya akan dibenarkan masuk selepas permohonan VDR dan PL(KS) diluluskan. Pintumasuk yang dibenarkan:i. Melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA)Pekerja asing hendaklah mendapatkan Visa dari Pejabat Perwakilan Malaysia di luar negara atauKemudahan Visa On Arrival (VOA)ii. Melalui Pintu-pintu Masuk LainPekerja asing dari negara Thailand dan Indonesia hendaklah mendapatkan Visa dari PejabatPerwakilan Malaysia di Negara berkenaan.4. Melakukan pemeriksaan kesihatan di klinik/pusat kesihatan yang berdaftar dengan FOMEMAdan disahkan sihat.
 
5. Mendapatkan Pelekat Pas Lawatan (Kerja Sementara) Di Pejabat Imigresen Negeri Atau DiIbu Pejabat Imigresen Malaysia, Putrajaya. Dokumen diperlukan:• Surat kelulusan asal dari Pusat Kelulusan Setempat, KDN• Resit-resit asal bayaran yang telah dibuat• Pasport pekerja
 Peringatan:
Semua urusan di atas hendaklah dilakukan dalam tempoh sebulan daripada tarikhkemasukan pekerja ke Negara ini.Tatacara Permohonan Lanjutan• Permohonan dilakukan di Bahagian Pekerja Asing, Ibu Pejabat/Pejabat Imigresen Negeri.Majikan perlu memohon 3 bulan sebelum tarikh tamat PL(KS).• Pekerja asing perlu melakukan ujian pemeriksaan kesihatan dengan FOMEMA dan disahkansihat (bagi lanjutan tahun kedua dan ketiga sahaja).• Permohonan perlu dihantar atau dimohon oleh majikan.• Dokumen yang diperlukan :• Borang 49 / Borang B & D / kad wakil syarikat• Borang bayaran• Pasport pekerja asing yang masih sah tidak kurang 12 bulan• Salinan resit bayaran wang cagaran /Jaminan bank/ Jaminan insuran (tidak kurang daripada 18 bulan)Bentuk bayaran• Tunai - bagi bayaran kurang dari RM250• Bank deraf atas nama "KETUA PENGARAH IMIGRESEN MALAYSIA" dan bagi negeri-negeri atas nama "PENGARAH IMIGRESEN NEGERI" berkenaan. (Contoh : PENGARAHIMIGRESEN NEGERI KEDAH)Maklumat Tambahan• Syarikat outsourcing dibenarkan membuat penukaran pekerja-pekerjanya dari satu syarikat kesatu syarikat di dalam sektor yang sama sahaja.• Syarikat outsourcing hendaklah bertanggungjawab mematuhi garis panduan yang telahditetapkan.
 Perhatian:
• Pekerja Asing mestilah dalam lingkungan umur 18-45 tahun.• Pekerja Asing tidak dibenarkan membawa keluarga masuk dan tinggal di negara ini.• Pekerja Asing tidak boleh bertukar sektor pekerjaan atau bertukar majikan tanpa mendapatkebenaran daripada Kementerian Dalam Negeri.Pekerja asing hanya dibenarkan bekerja dalam tempoh tidak melebihi 5 tahun• Pekerja Asing dibenarkan tinggal di negara ini mengikut tarikh pas yang telah ditetapkan.Lanjutan tempoh sah laku PL(KS) hendaklah dikemukakan kepada mana-mana PejabatImigresen 3 bulan sebelum tarikh tamat PL(KS).• Majikan adalah bertanggungjawab sepenuhnya dalam segala hal pembayaran deposit, visa, pasdan levi Pekerja Asing di Jabatan Imigresen Malaysia• Deposit hanya boleh dibayar balik jika majikan telah mengemukakan bukti bahawa PekerjaAsing telah meninggalkan negara atau telah bertukar majikan dengan kebenaran JabatanImigresen.• Pekerja Asing hendaklah dihantar pulang ke negara asal sebaik sahaja tamat tempoh bekerja,dibuang kerja atau apabila PL(KS) telah tamat tempoh atau telah dibatalkan atau disahkan tidak sihat.
 
• Pekerja Asing tidak dibenarkan berkahwin dengan penduduk tempatan atau pekerja asing yang bekerja di negara ini.• Majikan bertanggungjawab melaporkan kepada Jabatan Imigresen Malaysia sekiranya PekerjaAsing melarikan diri dari tempat sepatutnya dia bekerja.Kelulusan PL(KS) boleh ditarik balik atau dibatalkan jika ianya bertentangan dengan syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh Jabatan Imigresen Malaysia. NOTA :Untuk permohonan pekerja asing di Negeri Sabah dan Sarawak, sila rujuk Pejabat Imigresen Negeri berkenaan.
Jenis-jenis Visa
Error: Reference source not foundError: Reference source not foundError: Reference source notfoundError: Reference source not foundError: Reference source not foundTerakhir dikemaskini (Selasa, 13 Oktober 2009 20:15)Tiga (3) jenis Visa dikeluarkan oleh Kerajaan Malaysia kepada warganegara asing.1) Visa Sekali Masuk Dikeluarkan kepada warganegara asing yang memerlukan visa untuk masuk ke Malaysia bagitujuan sosial atau perniagaan. Biasanya berlaku untuk sekali masuk bagi tempoh tidak melebihitiga(3) bulan dari tarikh dikeluarkan.2) Visa Beberapa Kali Masuk Dikeluarkan kepada warganegara asing yang memerlukan visa untuk masuk ke Malaysia bagitujuan perniagaan atau urusan-urusan Kerajaan. Biasanya berlaku untuk tiga(3) hingga dua belas(12) bulan dari tarikh dikeluarkan.Warganegara India dan China yang ingin memasuki Malaysia bagi tujuan Lawatan Sosial layak untuk memohon Visa Beberapa Kali Masuk.Tempoh sahlaku Visa Beberapa Kali Masuk adalah satu (1) tahun. Setiap kemasukan adalahuntuk 30 hari sahaja dan lanjutan tempoh tinggal tidak dibenarkan.Syarat-syarat bagi Visa Beberapa Kali Masuk adalah:Pemohon perlu menunjukkan bukti kewangan yang mencukupi semasa tinggal di MalaysiaMempunyai tiket balik yang telah disahkan.Lawatan secara berkumpulan tidak layak memohon Visa Beberapa Kali Masuk.Bayaran bagi Visa Beberapa Kali Masuk ialah RM50.00 bagi Warganegara India dan RM30.00 bagi Warganegara China.3) Visa TransitDikeluarkan kepada warganegara asing yang memerlukan visa untuk singgah sementara diMalaysia sebelum meneruskan penerbangan ke negara lain. Warganegara asing yang singgahsementara tanpa meninggalkan kawasan lapangan terbang untuk ke destinasi berikutnya dengan pesawat yang sama tidak memerlukan Visa Transit.

Activity (17)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
anep_yahaya liked this
Karl Qusairy liked this
norfarahini_1 liked this
Nur Yati liked this
Liyana NAna liked this
fathiriskandar liked this
Myra Masaki liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->