Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
VeshtrimPër_Simboli_i_humbur_DanBrown

VeshtrimPër_Simboli_i_humbur_DanBrown

Ratings: (0)|Views: 11|Likes:
Published by Bashkim Fazliu

More info:

Published by: Bashkim Fazliu on Aug 15, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/15/2010

pdf

text

original

 
"Simboli i Humbur" nga Dan Brown me perfundim kontraverz
Edhe ky roman, si edhe romanet tjera e vëjnë pah stilin eshkrimtarit, një narracion të shkëlqyer të kombinuar mjeshterisht meimagjinatën e situatave si dhe informatave mjaft të vyeshme historikedhe shkencore. Ai edhe me të lir, kryesisht është rmasonerinë dhe mbi themelet masone SHBA-së (sipas autorit,kuptohet) na zhveshë shuçka fshehur deri tani, shumësimbole, ide, relikte, teori, e deri tek krijimi i Romës së Re - Amerikës.Ai mjeshrisht na shëtitë r dhënat historike, duke naekranizuar që tash edhe këtë roman. Nuk lë anash edhe hapin mekohën, ku na paraqet të arriturat e fundit shkencore, ku ka sigurishtedhe një futurizëm. Ai ka arritur edhe këtë herë të ketë bashkpunim tëshkëlqyeshëm me rrethe ndryshme profesionale, për t'i dhëlexuesit një ndjenjë të një mini-encikplopedie në duart e tij. Tash nukdua të hy të përmendi gjithë ato shënime të rëndërsishme që ofrohennë këtë roman, baza e të cilit është krijimi i shtetit amerikan, një shteti cili do arrihet superfuqi borore, por edhe superfuqimendërore. rkimi r dijen, është një rkim e ka rcjellëvazhdimisht dhe do ta përcjellë edhe tutje njerezimin. Thesari më irëndësishëm i të gjiha kohërave padyshim se mbetet njohuria, dituria,të cilën autori me mjeshtëri na e përcjellë gjatë tërë veprës, si një Dijee fshehtë, një dije pothuajse universale, të cilën unë do ta titulloja mëtepër si Dija e Ndaluar.Realisht, ajo që më ka bërë të mos ndihem i rehatshëm në përfundimtë romanit, anipse tek e fundit është një imagjinatë, është mesazhi ifundit i fshehur përmes simbolit të humbur, në kuptimin e Dijes Antikedhe që rezulton se e tëra na qenka e vendosur e koduar në një libërfetar e që në këtë rast është Bibla, të cilën autori e vë në themel tëobeliskut të Uashingtonit, duke harruar më parë që masonët nuk kishinfe dhe se Amerika nuk ishte e paracaktuar për të krishterë, por mëtepër për një fe më universale, më të përmbledhur, apo siç thoshteAjnshtajni për një fe kosmologjike. Gjithashtu, parë libër airmense masot jame profile gjitpopujve dhereligjioneve dhe fill për këtë ata nuk presupozojnë animin në njërënnga religjionet apo librat fetarë, pasi që të gjitha i marrin si mesazhe tëurta, si dije e akumuluar antike. Dhe si ndodhë që në fund të stories,autori të vë në themelin e Obeliskut të Uashingtonit vetëm Biblën sisimbol i të gjitha njohurive botërore, kur dihet fare mirë që përpos
 
Biblës, kemi Torën e hebrenjëve dhe Kuranin e muslimanëve, që të triabartin në vete mesazhe të koduara shkencore dhe në njëfarë mënyre jadije antike e akumuluar dhe mesazhe futuriste përcjelluramjeshtërisht deri tek ne nga profetët e njohur tashmë nga historia.Autori në këtë pikë bie në kontradiktë me tërë storien e thurrur nëroman dhe të përcjellur gjërë e gjatë dhe me vetë idetë masone, pasinë themel mbase përveç tre librave të famshem fetarë (Tora, Bibla dheKurani), mbase do të duhej të vendosnin edhe pak më tepër. Mendoj sekjo e ka varfëruar paksa këtë roman, porse ai sigurisht do të vazhdojëtë jetë bestseller padyshim. Si duket autori, ka filluar të mendojë tëafrojë qëndrimet me Vatikanin e Shenjtë, pasi kishte zemëruar atë kaqshumë me Kodin e Da Vinçit, sa që të mos riparohet kurrë, prandaj kjomund të jetë një satisfaksion momental për ta, nje shenjë se djali pofillon të përmirësohet.Duke arritur në fund të librit dhe duke parë që autori vendosi kopjen eBiblës në themelet e obeliskut 555 këmbësh të Uashingtonit, mua mëkalonin ndër mendje vetëtimthi tërë ato papiruse të vjetra e libra tëvjetër që krishterët i kishin shkatërruar gjashekujve, duke ufrikuar se ato kontradiktonin me Biblën dhe se ishin herezi, kujtojaBiblioten e famshme, nënën e të gjitha bibliotekave atë Aleksandrisë, që filloi të digjej nga Cezari e u dogj më shumë nga tëkrishterët më vonë, për tu rrafshuar më vonë e tëra nga muslimanëtvetëm e vetëm se ato dije ose ishin sipas tyre herezi nësekontradiktonin me librat e shenjte ose po të konfirmonin ato, nuk ishtee nevojshmë që ekzistonin, pasi e kishim tre librat tashmë;kujtoja shkatërrimin masiv të kulturës dhe shkrimeve inkase e maja,duke bërë që e tërë ajo dije antike e një kontinenti të zhdukej vetëm evetëm se tashmë ishte një super libër; kujtoja se si njerëzit ishin djegurduke besuar se toka ishte e rrumbullakët dhe se sillej rreth Diellit,kujtoja dhe shumë kujtoja ...Për fund, nëse dija e akumuluar antike qenka vetëm në Bibël, por qoftëedhe në të tria bashkë, atëherë kjo i bjen që të justifikohen veprimet emesjetes e inkuizicionit, duke tentuar të zhduknin gjithë njohurinë eparaardhësve tane. Porse ata nuk kishin arritur ta zhduknin të tërëndhe ta mbanin përjetësisht njerezimin errësirë, megjithëse kemihumbur shumë, bile tepër.Autori bestseller Da Brown dhe cilido autor tjetër që eshtë, ka qenëdhe do të vijë, padyshim se ka të drejtën e tij të hedhë në letërimagjinatën, idetë, perspektivën, botëkuptimin e tij. Ky gjykim i vogël iimi nuk ka r llim ofendimin e asnjë religjioni apo mesazhinnëpërmjet të tria librave të shenjta, të cilat edhe vetë i respektoj dhe izë si pasuri e njerëzimit. Njerëzimi do të vazhdojë kërkimin e dijes, sithesari i ndësism, duke mos anashkaluar ato i kashpëtuar inkuizicionit dhe shkatërrimit mbabotshëm, por dukepërfshirë megjithatë edhe të tre mesazhet e fuqishme si Tora, Bibladhe Kurani. Sa të jetojë njeriu, do të ketë nevojë për mbushjen e

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->