Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Pengangkutan Di Malaysia

Pengangkutan Di Malaysia

Ratings:
(0)
|Views: 282|Likes:
Published by Skjelai Gemas

More info:

Published by: Skjelai Gemas on Aug 17, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/04/2013

pdf

text

original

 
Pengangkutan awam di Kuala Lumpur
dan kawasan sekitar Lembah Klangmernagkumi pelbagai jenis pengangkutanseperti  bas, rel dan teksi.kerajaan Malaysia telah berbelanja  berjuta-jutaringgit untuk meningkatkan mutu dan kesediaadaan pengangkutan awam di Lembah Klang, termasuk membina aliranLRTbaru.Kini, cuma 16 peratus populasi menggunakan pengangkutan awam. Antara punca kadar  penggunaan yang rendah ialah para komuter mendapati mutu perkhidmatan rendah.
Jenis Pengangkutan
Pengangkutan rel, termasuk 
o
transit aliran ringan (LRT) yang dikendali Rapid KL 
o
o
o
 Express Rail Link 
 
Teksi
Perkhidmatan antarabandar lain
Pengangkutan setempat
Sebuah teksi diKuala Lumpur .
Teksi
Teksibermeter boleh didapati di merata bandar. Namun, kesesakan lalulintas,terutamanya pada waktu 
kerap berlaku di KL dan pada waktu sebegitu mungkin sukar untuk mendapatteksi. Terdapat banyak insiden melibatkan pemandu teksi yang mengenakan tambang yang
 
keterlaluan, terutamanya terhadap pelancong, maka, para pelancong dinasihatkan agar menaikiteksi yang mengenakan tambang berdasarkan meter, atau bertegas untuk menggunakan meter.
Bas
Bas
merupakan sebuahkenderaan  jalan rayayang besar serta direka bentuk untuk membawa penumpang yang ramai sebagai tambahan kepada pemandu dankadang-kadang konduktor bas. Perkataan bas berasal daripada perkataanLatin 
omnibus
, yang bermaksud 'untuk semua'. Nama penuh
bas
ialah 'KenderaanOmnibas' - bermaksud 'kenderaan untuk semua'.
Jenis perkhidmatan bas
Bas transit tempatan
- Menyediakan perkhidmatan pengangkutan awam bagi kawasandalam sesuatu bandar, dengan jarak sekitar beberapa kilometer sahaja.
Bas antara bandar
- Juga dikenali sebagai bas henti-henti, bas ini menyediakan perkhidmatan di sepanjang laluannya di antara dua bandar utama, termasuklah dikawasan kampung atau pekan-pekan kecil di sepanjang laluannya.
Bas shuttle
- Menyediakan perkhidmatan pengangkutan di antara dua destinasi, misalnyadari lapangan terbang ke pusat bandar raya. Bas-bas oleh pusat pelancongan serta kolejdan universiti juga dikategorikan sebagai bas shuttle.
Bas persiaran
- Disediakan bagi menunjukkan tempat-tempat menarik kepada pelancongdengan menaiki bas tersebut. Biasanya apabila bas persiaran melalui tempat-tempatmenarik, pemandu pelancong akan memberi penerangan mengenai tempat-tempattersebut kepada pelancong. Bas-bas persiaran jarak jauh biasanya membenarkan pelancong untuk turun seketika di beberapa tempat menarik.
Bas sekolah
- Menyediakan perkhidmatan pengangkutan transit tempatan kepada pelajar- pelajar sekolah.
Jenis bas
.
Bas sekolah
juga serupa seperti bas komuter, tetapi disesuaikan untuk kegunaan pelajar sekolah.
atau
koc
adalah lebih berat, selalunya mempunyai tiga gandar dengan hanyasatu pintu utama dan tiada ruang berdiri. Kerusi penumpang di dalam bas ekspres pulaadalah lembut, selesa serta boleh dilaras. Ketinggian lantainya juga tinggi, membolehkanruang meletak yang besar turut disediakan. Di samping itu, terdapat juga rak kecil di ataskepala bagi menempatkan barang-barang yang lebih kecil.
 
Pengeluaran bas
Asalnya kebanyakan pembina bas terdiri daripada pembina badan kereta kuda, dan kemudiannya pengeluar keretadanlori. Bas terawal biasanya terdiri daripada badan bas yang dipasang pada sistem kerangka lori. Pendekatan badan campur kerangka ini berterusan sehingga membawakepada pengeluar moden khusus, di mana enjinbas yang menggunakanenjin diesel dibina oleh sesebuah syarikat tertentu, manakala kerangka dan badan dibina oleh syarikat yang berlainan.Walau bagaimanapun, terdapat juga syarikat khusus yang membina sepenuhnya bas, daripadaenjin sehinggalah kepada badan bas.Pengeluar bas moden kini turut menyertakan peralatan berteknologi canggih seperti alatGPS,mesin tiket elektronik serta sistem maklumat penumpang elektronik di dalam bas bagimenambah kecekapan operasi sistem pengangkutan bas.
Rel
Peta Rangkaian Transit Aliran Ringan Kuala Lumpur 
dan
23 ste sen sepanjang laluan 29 km, dikendali Rapid KL
 dan
18 ste sen sepanjang laluan 15 km, dikendali Rapid KL
 dan
18 ste sen sepanjang 15 km, dikendali Rapid KL
and 
22 ste sen sepanjang laluan 153 km, dikendali KTM  B
and
Seremban]]
23 ste sen sepanjang laluan 153 km, dikendali KTM  B
Antara
dan 

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
rchandrakhala liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->