Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
47Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
AURA DAN TENAGA

AURA DAN TENAGA

Ratings:

4.97

(1)
|Views: 7,874|Likes:
Published by DR IZHAM NAYAN
Pengetahuan ringkas tentang tenaga dalam dan sifat-sifatnya.
Pengetahuan ringkas tentang tenaga dalam dan sifat-sifatnya.

More info:

Published by: DR IZHAM NAYAN on Jun 25, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC or read online from Scribd
See more
See less

05/28/2013

 
Aura dan Tenaga1.APA ITU TENAGA DALAM
 Tenaga Dalam adalah suatu tenaga atau aliran kuasa yang terdapat dalamtubuh kita. Tenaga tersebut tersimpan atau mengeram dalam diri kita sertabelum terbentuk ke sifat yang sepatutnya sama sekali. Tenaga tersebut akanbangkit dan terbentuk apabila kita menggerakkannya dengan latihan yang kitabuat.
AURA
yang sudah mengembang dan menyelubungi tubuh juga di sebutsebagai Tenaga Dalam. Tenaga ini dapat dimanafaatkan baik untuk diri sendirimahupun orang lain contohnya untuk pertahanan diri, pengobatan danberbagai bagai keperluan lainnya. Banyak orang yang mempunyai tanggapanbahawa Tenaga Dalam itu adalah tenaga batin. Fahaman ini adalah salah.Kenapa? Tenaga Dalam sebenarnya adalah berbeza dengan tenaga batin cumaianya mempunyai persamaan dari segi kegunaannya.
 APA ITU AURA ?
Aura ialah suatu awan radiasi bercahaya yang mengelilingi tubuh. Awanini akan menahan tenaga prana atau mencegah bocornya tenaga prana keluar.Dengan kata lain aura ini bertindak sebagai lapisan sekat untuk tenaga lemah,dan aura ini berbeza dari satu orang kepada orang lain dalam warna, ciri–cirinyayang mencerminkan kesihatan, sifat emosional, dan spiritual seseorang itu.Gambaran bentuk aura ini adalah lapisan udara yang menyekat prana daridalam tubuh, dengan bahagian di luar tubuh, dan mempunyai bentuk sepertitelur terbalik.
PERBEZAAN TENAGA DALAM DENGAN ILMU KEBATINAN
Ramai orang yang keliru akan Tenaga Dalam dan memberi berbagai-bagaitafsiran kepadanya. Akibatnya Tenaga Dalam disamakan dengan ilmu-ilmukebatinan yang memerlukan amalan kerohanian seperti zikir, puasa, mutih danpertapaan untuk mendapatkannya. Lebih teruk daripada itu, ada yangmenyatakan pengamal Tenaga Dalam menggunakan jin, iblis, syaitan roh ataumakhluk-makhluk ghaib yang telah dicapkan sebagai syirik. Ada pula yangmengatakan ianya perbuatan sihir, magik ataupun silap mata.Sebabnya masyarakat bertanggapan begitu ialah kerana kurangnyapendedahan dan kefahaman masyarakat kita terutamanya di Malaysia ini akan
 
istilah dan keujudannya Tenaga Dalam itu. Perguruan ini telah berusaha danakan terus berusaha untuk menyedarkan masyarakat semuanya akan apa itu Tenaga Dalam.Saya berharap kepada anda dan semua murid saya yang pernah berguru danbelajar dengan saya supaya meneruskan perjuangan ini bagi kepentinganagama kita dan kefahaman kita dari di sogok oleh perkara-perkara yang bukan-bukan.Ilmu Kebatinan adalah suatu kebolehan yang didapati dari pada amalankerohanian yang dibina daripada tiada kepada ada.Seseorang yang mempunyai Tenaga Dalam belum tentu mempunyaitenaga batin dan begitulah sebaliknya, seseorang yang mempunyai tenagabatin belum tentu mempunyai tenaga dalam. Cara latihannya juga berbezasekali. Akan tetapi, seseorang yang mempunyai Tenaga Dalam, apabila iamempelajari dan mengamalkan ilmu kebatinan maka, hasilnya akan menjadilebih cepat dan keberhasilan dari amalannya akan menjadi lebih memuaskan.Ini bermakna, Tenaga Dalam itu menjadi suatu pemangkin atau sebagai suatukuasa menolak yang sungguh efektif terhadap keberhasilan sesuatu ilmu yangdipelajari. Tenaga dalam pula diperolehi daripada pembukaan dan penjanaan chakrayang sudah tersedia dalam tubuh seseorang daripada latihan jurus pernafasandan meditasiSeseorang manusia itu lahir tanpa sebrang ilmu, apabila ia meningkat dewasadan membesar, segala pengalaman dan pembelajarannya menjadikan iaseorang yang berilmu. Sementara Tenaga Dalam ialah sesuata tenaga yangbersumberkan dari dalaman tubuh seseorang, bukannya diperolehi daripadaluar.Gautama Buddha dikatakan memiliki aura sejauh 1 kilometer dan NabiMuhammad S A W pula memiliki aura yang terpancar dari chakra-chakranyaatau Nur-nur Muhammad sehingga ke seluruh alam hinggakan awan dapatmengesan dan mengikuti kemana sahaja baginda pergi. Pohon kayu danbinatang yang beratus-ratus batu jaraknya pula mula berMarhaban mengucap
 
selamat datang kepada baginda apabila mula mengesan kehadiran aurabaginda Rasulullah.
TENAGA DALAM , TENAGA PRANA DAN AURA
Dalam bahasa Yunani Prana disebut Pneuma, dalam bahasa Polinesiadisebut ‘mana’, dan dalam bahasa Yahudi disebut ‘ruah’yang berarti nafaskehidupan“.Pada dasarnya, terdapat tiga sumber utama prana iaitu:
PranaMatahari, Prana Udara dan Prana Bumi.Prana Matahari
berasal dari sinar matahari. Prana ini memperkuat seluruhtubuh dan membentuk tubuh sihat. Prana matahari dapat diperolehi denganmenghadap dan berjemur di bawah sinar matahari dan meminum air yang telahdisinari matahari. Akan tetapi penyinaran yang lama atau terlalu banyak pranamatahari akan membahayakan tubuh fizikal maupun tubuh bioplasmik keranasifatnya yang sangat kuat.
Prana yang terdapat di dalam udara disebut 
Prana Udara
atau butir butir tenaga udara. Prana udara diserap paru paru melalui proses pernafasan dan juga diserap langsung oleh pusat energi tubuhbioplasmik.
Pusat pusat energi ini disebut Chakra
. Prana Udara dapat lebihbanyak diserap dengan pernafasan berirama yang lambat dan dalam.Prana Udara juga dapat diserap melalui pori pori kulit oleh orang yangtelah menjalani latihan tertentu.
Prana yang terdapat di dalam bumi disebut
Prana Bumi
atau butir butirtenaga bumi. Prana ini diserap melalui telapak kaki. Ianya dilakukan secaraotomatik, dan secara tidak disedari. Berjalan dengan telapak kaki tidak beralas,akan meningkatkan jumlah prana bumi yang diserap oleh tubuh. Kita bolehbelajar untuk menyerap lebih banyak prana bumi bagi meningkatkan tenagadan kemampuan untuk berfikir secara lebih cergas.Air menyerap prana dari cahaya matahari, udara, dan bumi yangberhubungan dengannya. Tanaman dan pokok menyerap prana dari cahaya

Activity (47)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
syarif2008 liked this
pretender liked this
pretender liked this
Herfian Ridho Saputra liked this
pretender liked this
pretender liked this
Toto Hery Musthofa liked this
Al Bayat Sulaiman liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->