Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
11Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kesan Tsunami

Kesan Tsunami

Ratings: (0)|Views: 3,477|Likes:
Published by 欣 怡

More info:

Published by: 欣 怡 on Aug 21, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/10/2013

pdf

text

original

 
KESAN TSUNAMI
 
Kerosakan dalam konteks sejarah :
 
Gempa terparah dalam jumlah kematian ( sejak 1900an) adalah :
 
 
"
Di Tangshan, China, pada 1976 yang membunuh 240 000 orang.
 
"
Di Tsinghai, China, pada 1927, yang mengorbankan 200 000 orang.
 
"
Di Tokyo, Jepun, pada 1923, yang memakan korban 140 000 orang.
 
"
Di Turkmenistan, pada 1948, di mana 110 000 orang meninggal.
 
Pada tanggal 26 Disember 2004, telah berlaku gempa bumi di Utara Sumatera danmenyebabkan beberapa negara telah dilanda ombak besar dan merupakan hari yangpaling dasyat di dunia dalam tempoh 40 tahun. Malapetaka ombak besar yang dikenalisebagai tsunami yang terbentuk daripada gempa berukuran 8.9 skala Ritcher tersebutturut melibatkan beribu-ribu nyawa hilang serta kemusnahan teruk di Bandar serta pulauperanginan di Malaysia, Thailand, Sri Lanka, India, Myanmar serta di Sumatera sendiri.Ombak besar setinggi hingga 6meter menerjah pesisir pantai negara-negara terlibat jugayang mendatangkan malapetaka, merupakan yang kelima terbesar sejak tahun 1900.Selain itu, jumlah kematian meliputi juga di Kepulauan Maldives, Bangladesh sertasebuah negara di Pantai Timur Afrika dan Somalia.
 
KESAN TSUNAMI
(sambungan)
MalaysiaDua negeri yang paling teruk terjejas ialah Pulau Pinang dan Kedah. Keadaan mulamenjadi panik kira-kira pukul 9 pagi apabila bangunan tinggi di beberapa negeri serta diibu negara turut bergegar, kesan daripada gempa tersebut, menyebabkan orang ramaibergegas menyelamatkan diri sebagai langkah berjaga-jaga. Para pesakit terpaksadipindahkan keluar daripada bangunan hospital di beberapa negeri sebagai langkahberjaga-jaga. Kebanyakan mangsa di Pulau Pinang sedang berkelah dan memancing ditepi pantai. Di Kedah, ombak besar telah melanda 9 kampung dan memusnahkan 1000rumah di kawasan tersebut. Manakala di Perlis, lebih 70 buah bot nelayan rosak dankebanyakkannya tenggelam dalam kjadian itu. Beberapa bangunan di beberapa pinggirmuara sungai turut roboh.
 
Sri Lanka
 
Jentera-jentera berat tidak boleh memasuki kebanyakan kawasan perkampungan danperlancongan yang diselaputi lapisan lumpur tebal, dengan mayat-mayat reput dan berbaubusuk dan bergelimpanagn di merata tempat. Sri Lanka merupakan negara yang keduapaling teruk dan kematian mencecah hingga 30 000 orang. Mayat-mayat itu agak sukardiuruskan berikutan kebanyakan jalan dan jambatan menuju ke kawasan pedalamantelah musnah. Kawasan paling teruk dilanda ombak besar adalah di Timur daerahAmpara di mana 8300 orang dilaporkan terbunuh.
 
 
 
Thailand
 
Ombak besar dan banjir kilat yang melanda kawasan Phuket, Koh Pi Pi, Songkhla, Krabi,Phang Nga dan Surat Thani telah memusnahkan rumah-rumah serta premis lain dikawasan pantai. Di Thailand, didakwa bahawa 80% daripada kematian melibatkan rakyatasing.
 
KESAN TSUNAMI
(sambungan)
Indonesia
 
Tragedi ombak besar tsunami yang berpunca dari gempa bumi di utara Sumatera dandisifatkan paling dasyat di dunia dalam tempoh 40 tahun ini telah mengorbankan lebih 120000 orang di Acheh dan merupakan wilayah yang paling dasyat terjejas akibat tsunamiberbanding rantau lain Asia. Dilaporkan beribu-ribu mayat terus dibiarkanbergelimpangan di tepi pelabuhan bercampur dengan serpihan kayu dan sampah sarap diAcheh dan keadaan itu menyayat hati. Mayat-mayat telah mula bengkak dan berbau,sekaligus mengundang malapetaka baru iaitu penyakit berjangkit. Kelambatan banciankematian terjadi di Acheh kerana bencana itu telah memusnahkan semua infrastruktur dipantai barat wilayah itu, komunikasi terputus dan kawasan-kawasan itu hanya bolehdihubungi melalui udara dan laut. Lebih teruk lagi apabila fungsi pentadbiran pihak kerajaan tempatan lumpuh berikutan banyak bangunan kerajaan yang lenyap dan ramaipetugas terkorban dalam malapetaka yang dasyat itu. Selain itu, mayat-mayatyangbergelimpangan dibiarkan kerana masalah pengangkutan dan bekalan bahan bakar yangmencukupi. Paling membimbangkan pakar-pakar kesihatan seluruh dunia ialah bahayawabak penyakit seperti malaria dan denggi yang berpunca daripada keadaan di luarkawalan itu. Memburukkan lagi keadaan. apabila bekalan makanan dan ubat-ubatan jugadilaporkan berkurangan di kebanyakan kawasan yang terjejas teruk akibat bencana alamitu. Anggaran korban dibuat berdasarkan tinjauan udara yang menunjukkan kemusnahanbesar di banyak lagi kawasan bencana yang tidak dapat dimasuki bagi kerja mencari danmenyelamat manakala sejumlah pulau lagi tidak wujud lagi pemantauan dari udara olehpihak berkuasa Indonesia mendapati tiada `tanda-tanda kehidupan' di beberapapenempatan seperti Kota Meulaboh, Pulau Simeulue dan Tapaktuan, manakala beberapapulau di sekitar barat Sumatera sudah lenyap. Sebahagian dari beberapa pulau di UtaraSumatera yang dilanda oleh ombak besar tsunami dijangka kekal tenggelam keranahakisan ombak dan pulau terbabit terletak dalam sempadan pergerakan bumi tersebut.Kota Melauboh terletak 140kilometer sahaja dari pusat gempa di dasar laut utaraSumatera. Kehancuran infrastruktur dan kehilangan nyawa di bahagian barat PulauSumatera yang begitu luar biasa ini hanya diketahui selepas tiga hari berlakunya

Activity (11)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Sabaq Duding liked this
Wong Ah Chin liked this
Kausalya Ravi liked this
Helga Julie liked this
siti_nabilah_17 added this note
woa
Sumathi Shan liked this
Ha Ra liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->