Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
La construcció natural

La construcció natural

Ratings: (0)|Views: 107|Likes:
Published by jamster33
La construcción con materiales naturales y locales, bioclimatismo y autoconstrucción
La construcción con materiales naturales y locales, bioclimatismo y autoconstrucción

More info:

Categories:Types, Brochures
Published by: jamster33 on Aug 23, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/31/2013

pdf

text

original

 
Construcció Natural
Jordi Alemany Textos C- 1 • 12 de Maig 2010
1
 
Construcció Natural
La Bioconstrucció es una arquitectura basada en els principis bioclimàtics,que utilitza materials naturals i locals i compta amb la participació delsusuaris en el procés.
Per què la construcció ha de tornar a ser més natural ?
L'industria de la construcció consumeix el 60 % dels materials que s'extrauende la Terra, genera quasi la meitat del consum energètic al món, i de les emis-sions de CO2 que es llencen a l'atmosfera. També produeix la meitat del totalde residus i de contaminació diversa amb que s'emmalalteix la Terra. D'altra banda el 30 % dels nous edificis, o rehabilitats de nou, pateixen la síndrome del'edifici malalt, per la toxicitat incorporada en algun dels nous materials i pro-cessos.Un altre raó important, que sovint oblidem, es que ni el mercat ni la industriaestan capacitats -ni s'ho plantegen- per afrontar el repte de proporcionar vi- vendes sanes i dignes per a tothom al món. Per alguns experts les creixents ne-cessitats d'habitat als països del Sud -i no només al Sud- tan sols es poden en-carar utilitzant materials locals i naturals i tècniques d'autoconstrucció.
Bioclimatisme
 
L'arquitectura bioclimàtica te en compte el clima i les condicions de l'entornper aconseguir el confort interior. Juga amb el disseny : les orientacions, lesobertures, les característiques dels materials, l'aïllament, l'inèrcia tèrmica... iaconsegueix un confort interior i un grau d'eficiència energètica òptims, ambun mínim de despesa energètica. Amb un bon disseny es poden estalviar finsun 80 % o més del consum energètic. De fet, no es res de nou ni sofisticat, granpart de l'arquitectura tradicional funciona segons els principis bioclimàtics; essimplement una “arquitectura amb sentit comú”. Usant l'enginy i el coneixe-ment, treu el màxim partit de les condicions de l'entorn.
2
 
Materials locals i naturals
De tots els materials de construcciónaturals : pedra, fusta, palla, bambú,canya...la terra es el més antic, impor-tant i abundant en la major part de re-gions del món. Es fàcil d'obtenir; so- vint directament del mateix lloc, quans'excava la cimentació. A quasi tots elsclimes càlits -secs i temperats, la terraha estat ancestralment el material deconstrucció dominant. Actualment unterç de la humanitat viu en vivendesde terra i en les països del Sud això re-presenta més de la meitat.Darrerament s'ha comprovat i s'ha entès que la terra crua te millors qualitatsque materials com el formigó, els maons cuits o els silicocalcaris. Les tècniquesde construcció amb terra convenienment posades al dia mostren el seu valorno només per l'autoconstrucció sinó també per a la construcció industrialitza-da. Al construir amb terra tan sols s'utilitza del 1 al 5 % de l'energia -i per tants'emet moltísim menys CO2, que construint amb ciment i materials indus-trials. Tant el procés com el resultat es de lluny, molt mes sa i ecològic.La terra com a material de construcció pot utilitzar-se i processar-se de diver-ses maneres. La tapia es terra compactada i premsada en encofrats o més mo-dernament també en sacs, llavors se'n diu superadobe, tècnica creada per l'ar-quitecte Nader Khalili per fer refugis autoconstruits i sismoresistents.L'ancestral tècnica de les toves (adobes) maons de terra argilosa sense coure,només assecats al sol; la més moderna del BTC (Bloc de Terra Compactada) :maons compactats amb una senzilla premsa en un motllo metàl.lic*; el baha-reque : entramats de bambú, canya o fusta, farcits d'una barreja de consistèn-cia plàstica, anomenada cob, de terra argilosa, sorra i palla o algun altre fibra vegetal. Un altre procediment es el modelat directe a la paret amb cob i lacombinació de cob i un farcit de troncs transversals, el "tronco-cob"...
*
Les millors premses (per a autoconstrucció) son la CINVA-Ram i la CETA-Ram
.
3

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
ciberclub liked this
jperera12 liked this
Antonio Belli liked this
illich1789 liked this
jaranjo liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->