Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
11Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Program Kelas Tambahan

Program Kelas Tambahan

Ratings:
(0)
|Views: 1,717|Likes:
Published by zm_zuramalieki

More info:

Published by: zm_zuramalieki on Aug 24, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/13/2013

pdf

text

original

 
SITI NOOR BAIZURA BINTI ABD RAHIM890521-02-5172PISMP PEMULIHAN
PROGRAM KELAS TAMBAHAN
Program kelas tambahan ini berobjektif untuk meningkatkan lagi keupayaan muridagar mempunyai daya tahan diri yang kuat. Di samping itu, murid didedahkandengan seberapa banyak soalan berkaitan dengan mata pelajaran UPSR. Kelastambahan ini dibahagikan kepada tiga kumpulan murid:-a. Kelas Murid Cemerlangb. Kelas Murid Sederhanac. Kelas Murid GalusProgram kelas tambahan di Sekolah Kebangsaan Tok Mat Salleh dilaksanakanmengikut skim baucer sekolah. Program ini melibatkan murid tahap dua iaitu tahun4, tahun 5 dan tahun 6. Program ini diadakan pada setiap hari jumaat dan sabtubermula dari pukul 8.00 pagi sehingga pukul 12.00 tengah hari.Bagi murid tahun 6, mereka akan diadakan kelas tambahan 3 bulan sebelumpeperiksaan ujian penilaian sekolah rendah (UPSR) sebagai latih tubi. Antara kelastambahan yang dijalankan ialah kelas Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematikdan Sains. Selain itu, kelas tambahan turut diadakan pada sebelah malam bermula jam 8.00 malam sehingga pukul 11.00 malam. 
 
SITI NOOR BAIZURA BINTI ABD RAHIM890521-02-5172PISMP PEMULIHAN
PROGRAM KELAS INTENSIF
Program ini bertujuan untuk meningkatkan prestasi murid-murid cemerlang. Iamerupakan satu bentuk tutorial bagi murid-murid dalam Siri Bimbingan Cemerlangsemasa musim cuti semester dan penggal. 
PROGRAM GERAK GEMPUR UPSR
Program ini bertujuan untuk memberi bimbingan mengikut kumpulan murid. Semuaguru terlibat menjayakan program ini. Masing-masing guru akan memberi bimbingankepada lima orang pelajar. Selepas itu, murid-murid akan diberi ujian pada akhir pembelajaran. Murid-murid diwajibkan menduduki 10 ujian bagi setiap matapelajaran. Markah-markah akan dihantar kepada ibu bapa / penjaga masing-masing.Sebagai konklusinya, murid-murid dapat dibimbing dan diberi tunjuk ajar berkesandan menyeluruh
Program lain
Program ini ialah program dimana murid banyak membaca buku-buku sama adaberunsur ilmiah, cerita, fakta dan lain-lain. Selain itu, terdapat juga program GALUSdan Mulus yang pernah diperkenalkan oleh jabatan pendidikan negeri Kedahbeberapa tahun yang lalu. Selainitu, terdapat juga bebeerpa program di sekolahtersebut. Antaranya ialah program Kuarantin dimana guru, pelajar dan ibu bapaberkhemah di sekolah sebulan sebelum peperiksaan UPSR. Menjelang peperiksaanakan diadakan program hayati yassin, program solat sunat hajat pada malamseminngu sebelum UPSR. Disamping itu, terdapat juga program 5 Bintang dimana 5orang pelajar yang dikategorikan calon 5A akan dikuarantin selama seminggu disatu tempat yang melibatkan semua sekolah di daerah Yan. Antara aktiviti bagiprogram tersebut ialah seminar 5A, bengkel latih tubi soalan,dan seminar jati diri.Terdapat juga program khas UPSR menngilap permata yang pudar.
 
SITI NOOR BAIZURA BINTI ABD RAHIM890521-02-5172PISMP PEMULIHAN
PROGRAM KECEMERLANGAN UPSR
RASIONAL1. Guru-guru akan mengajar lebih tekun dan dengan cara yang lebih berkesan dimana pelbagai corak aktiviti pengajaran digunakan bagi menambahkan minat murid-murid.2. Diharap berlakunya perubahan positif terhadap pembelajaran murid denganadanya Program ke Arah Peningkatan UPSR.3. Program ini dijangka menambahkan lagi pengetahuan dan pengalaman muridterhadap pelajaran mereka.4. Murid-murid lebih sedar dan prihatin terhadap pelajaran mereka dengan adanyadoa, motivasi dan nasihat oleh guru-guru secara tidak langsung dalam prosespembelajaran. 
OBJEKTIF
1. Bagi mencapai target dan matlamat yang ditetapkan oleh pihak sekolah.2. Mendedahkan murid-murid tentang kepentingan ilmu dan menggunakan masabelajar secara berkesan.3. Memberi dan membangkitkan semangat ingin berlumba-lumba bagi mencapaikejayaan dalam pelajaran.4. Melahirkan semangat kerjasama di kalangan murid-murid, kasih sayang guru dansekolah serta sanggup bertungkus lumus bagi memastikan matlamat dicapai olehmurid-murid.5. Menanam sikap tidak ada perkara yang susah kalau kita sanggup berusaha.6. Melahirkan murid-murid berdikari dan bermotivasi untuk majukan diri.

Activity (11)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Maza Umimaz liked this
ybtansw liked this
ybtansw liked this
Aee Chibon liked this
cikgumariam liked this
cikgumariam liked this
Wan_Sulaiman_9277 liked this
ABD MOMEN JITUN liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->