Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
GA_137 Човекът в св. на окултизма

GA_137 Човекът в св. на окултизма

Ratings: (0)|Views: 11|Likes:
Published by hristo vatev

More info:

Published by: hristo vatev on Aug 25, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/25/2010

pdf

text

original

 
GA-137РУДОЛФ ЩАЙНЕР
Ч О В Е К Ъ ТВ СВЕТЛИНАТАН АОКУЛТИЗМАТЕОСОФИЯТАи ФИЛОСОФИЯТА
Цикъл от 10 лекции изнесени в Кристияния /Осло/от 2. 6. до 12. 6. 1912 г.
превод от немски: д-р ДИМИТЪР ДИМЧЕВ
 
С Ъ Д Ъ Р Ж А Н И ЕСТР.1.ПЪРВА ЛЕКЦИЯ. Кристияния (Осло), 3 юни 1912….................6Как изглежда човекът от гледните точки на окултизма, теософията ифилософията. Окултизъм: Развитие на ясновиждащото познание чрезпреодоляване на егоизма; изграждане на символен език. Теософиятаслужи за разпространяването на окултните познания с помощта наобикновения език. Религията като познание, идващо от вярата ичувствата. Философията като познание, опиращо се на мозъка и сетивата.Окултните познания за реинкарнация и Карма като задача на теософията.Буда и Христос.2.ВТОРА ЛЕКЦИЯ, 4 юни 1912………………………....................19Степените на окултното обучение в древните Мистерии; Помирение съссобствената Карма; Отказ от предимствата, които окултните средствадават в обикновения живот; Еманципираният от егоистичната воля разум;Ограничаване на вътрешния душевен живот върху паметта и спомените;Вътрешно душевно спокойствие.3.ТРЕТА ЛЕКЦИЯ, 5 юни 1912……………………….....................30Окултното изживяване на „неизявената светлина". Философските идеикато сенки на претелуричните (пред-Земни) сили от предишнитепланетарни състояния на нашата Земя, описани в „Тайната Наука" катоСтарата Луна, Старото Слънце и Стария Сатурн. Връзката междуфилософското мозъчно мислене и силите на Яхве. Философът катонесъзнавано ясновиждащ човек. Философията стига само до определенипринципи, но не и до Христос. Връзката между „неизговореното слово" ипред-Земните сили на сърцето. Теософските истини като отзвук от„неизговореното слово". Теософия и наука.4.ЧЕТВЪРТА ЛЕКЦИЯ, б юни 1912……………………….............43Описание на обикновеното Азово съзнание. Посветеният като основателна религии (Буда, Питагор). Запазване на Азовото съзнание в религиите.Преодоляване на Азовото съзнание в мистиката. Разновидност намистиката. Мистици с предимно сърдечни и мозъчни изживявания:Плотин, Скотус Еригена, Майстер Екхарт. Мистици с предимно сърдечниизживявания: Франциск от Асизи и с предимно мозъчни изживявания:Хегел. Мистичните опитности на света Тереза, света Хилдегард и светаМехтхилд от Магдебург. Мистикът, който се стреми към окултизъм, сестреми към „съзнание, лишено от външен обект".
39004770.doc // Copyright издателство Даскалов
2
 
5.ПЕТА ЛЕКЦИЯ, 7 юни 1912……………………...........................56Мистични опитности и окултно съзнание. Същност на представата заАзът. Човешката фигура като израз на Азът. Съответствие междучовешката форма и човешкото същество. Двойната промяна в човешкатафигура: гордостта видоизменя „горната част", страстите „долната част".Дванадесетте части на човешката фигура в съответствие с дванадесеттезнаци на Зодиака.6.ШЕСТА ЛЕКЦИЯ, 8 юни 1912…………………...........................67Привидната цялост във външния облик на човека. Необходимотоструктуриране и обособяване на „седем членните" горен, среден и доленчовек. Зодиакални зависимости. Двете страни на Мистерия магна:вътрешното единство между Азовата природа на човека и неговиявътрешен облик. Разпадането на вътрешната Азова природа в „мислеща",„сетивна" и „волева" душа след като човек премине през Прага надуховния свят. Формулата: Трите са едно и едното е три като израз наМистерия магна.7.СЕДМА ЛЕКЦИЯ, 9 юни 1912…………………...........................79Въздействията на „средния" човек върху „горния" човек в хода наобикновеното, сънищно и ясновиждащо съзнание. Зависимостта между„средния" човек и Слънцето; между „горния" човек и звездния свят.Съзерцаване на Слънцето в „среднощния час" на древните мистерийнишколи. В религиите се отразяват вътрешните опитности на посветените:Преклонението пред Слънцето е характерно за смелите, войнственинароди, при които акцента пада предимно върху „средния" човек;преклонението пред звездите е характерно за народите, предразположеникъм мисловна дейност; преклонението пред Луната за народите, коитозапазват старото ясновидство. Култът на древноеврейския народ към Яхве като одухотворен култ към Луната.8.ОСМА ЛЕКЦИЯ, 10 юни 1912……………...................................94 Човешката фигура като най-надежден изходен пункт на окултното развитие, защото тук влиянията на Луцифер и Ариман са застъпени внай-слаба степен. „После образът" на човешката фигура и неговотоизживяване в етерното тяло. Срещата със смъртта и с Луцифер.Изживяването на смъртта. Изкушението чрез Луцифер: първоначалноЛуцифер показва на човека крехката неустойчивост на човешката фигура;а после нейната безсмъртна същност под формата на животински образ,включващ Лъв, Телец, Орел и Дракон. Споменът за Азът и живата връзкас Христовия Импулс означават опора и помощ.
39004770.doc // Copyright издателство Даскалов
3

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->