Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Handout 5 Strategieen

Handout 5 Strategieen

Ratings: (0)|Views: 32 |Likes:
Published by Joitske Hulsebosch
In this handout we describe the 5 main strategies for online professionalisation via the web. Professionals can use that the strategies to think about their current and future professional use of social media
In this handout we describe the 5 main strategies for online professionalisation via the web. Professionals can use that the strategies to think about their current and future professional use of social media

More info:

Published by: Joitske Hulsebosch on Aug 27, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/27/2010

pdf

text

original

 
5 strategieën voor online persoonlijke ontwikkeling
Uit het boek: En nu online.... sociale media voor professionals, organisaties enfacilitatorenVerschijnt in november 2010 via Uitgeverij Bohn Stafleu Van Loghum.
Joitske Hulsebosch en Sibrenne Wagenaar 
1.Informatie scannen, zoeken enverwerken2.Participeren in onlineconversaties3.Online netwerken4.Personal branding5.Samenwerken
1
 
Strategie 1: Informatie scannen, zoeken en verwerken
Google is een bekend startpunt als je informatie op internet zoekt.Via sociale media kun je ook op andere manieren informatie zoeken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de sociale netwerken waarbinnen je actief bent. Dit betekent dat je dekracht van een menselijk filter van informatie gebruikt, want je vindt bronnen die jouw netwerkbelangrijk vinden. Deze strategie is aanvullend aan het zoeken via zoekmachines.Ook is het gebruik van een RSS-lezer en daarbij de juiste keuze van sites om te volgen, eengoede manier om snel informatie te scannen en verwerken.Een aantal concrete voorbeelden:
Via een expert of collega in je social bookmarking netwerk (bijvoorbeeld via Delicious)kun je in zijn of haar bookmarks zoeken. Ook kun je ieders tags gebruiken om te zoeken.Stel dat je zoekt naar “afvalverwerking” (in het engels ‘waste management’) dan kun je bijwww.delicious.com/tag/wastemanagementzoeken naar wat mensen bewaard hebbenover dit onderwerp. Als je de bookmarks van een expert gebruikt, gebruik je in feite hetfilter van zijn of haar expertise. Zo is Nancy White een expert op het gebied van onlinefaciliteren. Haar bookmarks zijn te vinden opdelicious.com/choconancy. Voor een uitleghoe je kunt werken met delicious zie oefening 1.8 bij Tips & Tools.
Via Twitter kun je zoeken naar informatie over een bepaald onderwerp(search.twitter.com/). Twitter wordt wel gebruikt om elkaar links naar waardevollewebsites te sturen. Je zult vaak weer verwijzingen naar andere internetbronnen vinden.Ook kun je je Twitternetwerk vragen naar bepaalde informatie.
Je kunt op LinkedIn zoeken naar vragen die al eens gesteld zijn. Surf naar LinkedInanswers (www.linkedin.com/answers) en klik op de tab ‘advanced answers search’ en typ je vraag. De vraag ‘How to select the best elearning software?’ levert bijvoorbeeld eenflink aantal resultaten op. Ook kun je zelf vragen stellen en vragen van anderenbeantwoorden.
Ook zoekmachines kun je inzetten om naar bepaalde informatie in sociale media tezoeken, zoals bijvoorbeeld het gebruik van Google blogs (blogsearch.google.nl/) om inweblogs te zoeken of via een vraag tussen aanhalingstekens te zoeken of deze vraag aleens in een forum is gesteld.
Er zijn ook sites die de inhoud van verschillende blogs verzamelen en makkelijk zoekbaar maken. Een aantal voorbeelden zijn een site over workliteracy(browse.workliteracy.com/), een vergelijkbare site over elearning(www.elearninglearning.com/) en een site over communities en networks(cc.fullcirc.com/).
2
 
Strategie 2: participeren in online conversaties
Het starten, reageren of lezen van interessante conversaties kun je op verschillendemanieren aanpakken.1. Ga op zoek naar interessante mensen op jouw vakgebied en de online plekken waar conversaties plaats vinden. Een begin van online activiteit kan zijn collega’s en experts die jeal kent te vragen of ze een weblog of een Twitter account hebben en van welke onlinecommunities ze lid zijn. Gebruik mensen met vergelijkbare interesses die online actief zijn alsingang en kijk wat zij doen. Kijk bijvoorbeeld eens van welke LinkedIn groepen je contactenlid zijn en zoek er één uit die ook voor jou interessant kan zijn.2. Een gestructureerdere aanpak is op zoek te gaan naar weblogs via het zoeken optrefwoord. Op veel vakgebieden zijn waardevolle weblogs te vinden. Zoek via Google blogs(http://blogsearch.google.com/) of Technorati (www.technorati.com), een zoekmachine voor blogs, op namen van voor jou bekende professionals of onderwerpen en je vindt vast eenpaar weblogs.3. Volg linkenAls je een interessant weblog hebt gevonden om te volgen, zul je zien dat de blogger in dezijkant van zijn/haar blog vaak een aantal linken laat zien, bv. een lijst van blogs die hij/zijvolgt. Hier kunnen sites bij zitten die voor jou ook interessant zijn. Ook kan het zijn dat je viaandere kanalen wordt geattendeerd op een interessant artikel. Kijk of er een RSS feedbeschikbaar is. Bij weblogs zijn eigenlijk altijd feeds beschikbaar.4. Wordt lid van een communityHeb je via een bepaalde aanpak een community gevonden die je interessant lijkt, dan kan hetwaardevol zijn je voor te nemen in die community actief te worden. Je kunt beginnen met hetlezen van wat discussies. Of besluiten mee te doen aan een lopende discussie die jeaanspreekt. En natuurlijk heb je ook de mogelijkheid om zelf een discussie te starten.
Nederlanders die schrijven over sociale media en/of het nieuwe werken
Frankwatchingfrankwatching.com/ Nieuws en opinie over digitale trends Lifehackinglifehacking.nl/ Nieuws en tips om met informatie overload om te gaan Ambtenaar2.0 ambtenaar20.nl/ Over web2.0 en de overheidCommunity Managers communitymanagers.nl/ Een blog voor online community managersVernieuwing in werk vernieuwinginwerk.nl/ over het Nieuwe WerkenHet Nieuwe Werken blog hetnieuwewerkenblog.nl/Steven Kop stevenkop.com/ Over het nieuwe werkenErwin Blomerwinblom.nl Gespecialiseerd in ICT en media/journalistiek Willem Karssenberg trendmatcher.nl Gespecialiseerd in ICT en onderwijsErno Hannink ernohannink.nl/ Over Klanten krijgen via internetWilfred Rubens: wilfredrubens.typepad.com/wilfred_rubens_weblog/ over ‘technology enhancedlearning’
3

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->