Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
928Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Ion de Liviu Rebreanu - Rezumat

Ion de Liviu Rebreanu - Rezumat

Ratings:

3.0

(1)
|Views: 37,871|Likes:
Published by bordei

More info:

Published by: bordei on Aug 27, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/04/2015

pdf

text

original

 
 ION 
de Liviu Rebreanu 
 Volumul I-Glasul pământului
I.Începutul
1.Aflăm cum este aranjat satul, mai precis casele. Ni se prezintă casa domnuluiHerdelea, învăţătorul satului, cea a lui Alexandru Pop Glanetaşu, a lui Macedon Cercetaşu, aprimarului Florea Iancu. Este prezentată şi cârciuma lui Avrum.2.Este duminică şi este horă la Todosia, văduva lui Maxim Oprea, o femeie ce aprăpădit agoniseala soţului ei. Cei trei lăutari: Briceag, Holbea şi Găvan cântau de zor.Băieţii şi fetele dansează, în timp ce mamele şi babele stau şi privesc. Mai departe sunt bărbaţii, cum ar fi bătrânii fruntaşi. Ştefan Hotnog “un cheabur cu burta umflată”, TrifonTătaru, Alexandru Glanetaşu, un fost învăţător, Simion Butunaru, Macedon Cercetaşu,Simion Lungu, Toader Burlacu, straja Cozma Ciocănaş, Ştefan Ilina. Apare şi Savista, oloaga satului, vară cu Florica, cea mai frumoasă fată din sat şi neamcu nevasta lui Trifon Tătaru la care şi lucra, având grijă de copii.3.Ion, fiul Glanetaşului, dansează cu Ana lui Vasile Baciu. Jocul se termină. Tinerii sedespart, Ion îi spune Anei să vină în locul ştiut numai de ei. Mama lui Ion este Zenobia,mama Floricăi este văduva lui Oprea.4.Ion şi Ana se întâlnesc în spatele cârciumii lui Avrum. Ion îi oferă rachiu, Ana îispune că tatăl ei o vrea măritată cu George a Tomii. Ion o iubea pe Florica foarte mult, darera săracă, şi Ana era bogată, avea “locuri şi case şi vite multe”. Îi vede Ilie Onu, frate decruce a lui George a Tomii, care îl ura pe Ion.5.Preotul Belciug, Maria Herdelea cu Laura şi Titu, fiul învăţătorului Herdelea de 23de ani, vin la petrecerea oamenilor. George îi invită la horă, iar Titu întreabă de Ion, cel mai bun prieten al său, la care Ilie răspunde că este împreună cu Ana sub nuc.6.Soseşte Baciu Vasile beat criţă şi întreabă de Ana. George îi spune unde este şi Vasile vrea să-l lovească pe Ion, în numeşte “sărăntoc”. Ion se abţine, dar furia lui nu mai era destăpânit. Totuşi cu ultimele puteri se stăpâneşte. Ana fuge acasă plângând iar Baciu esteţinut de oameni. Băieţii pleacă la cârciumă.7.Aici apare şi Titu(la cârciumă), care din curiozitate vrea să vadă ce se va întâmpla.Ion i se plânge şi îi spune că se va răzbuna pe George.8.Ion se ia la bătaie cu George pe care îl lasă inconştient şi se simte uşurat. A făcut ce atrebuit.9.Ana îl vede pe Ion şi e bucuroasă că nu a păţit nimic. Titu întreabă ce s-a întâmplat,iar Ion îi spune că “s-a răcorit oleacă”. 
II.Zvârcolirea
1.Ion este sculat de mama lui să meargă la cosit.2.Aflăm că Zenobia a fost bogată, dar s-a căsătorit cu un băiat sărac, căruia îi ziceauGlanetaşu, “că ştia să zică din trişcă”, ca dintr-un clarinet. Ea era muncitoare spre deosebirede el, din cauza căruia au pierdut mult pământ. Ion semăna cu mama lui, era harnic şideştept. Era favoritul domnului Herdelea la şcoală şi din rugămintea acestuia a fost la liceula Armandia. Ion iubea pământul, se simţea legat de el şi unica lui dorinţă era să aibă câtmai mult pământ pe care să-l lucreze. Ana îl vede şi vorbesc că Ion e la coasă. Ea merge la
referat.clopotel.ro
 
tatăl ei cu prânzul. Ion îşi spunea în gând că Ana este “urâţică şi slătuţă”. Florica vine şi ea,apoi apare Zenobia, care o surprinde săruntându-l pe Ion.3.Vasile Baciu, în tinereţe a fost exact ca Ion, un băiat sărac, dar care s-a căsătorit cu ofată bogată. Mama Anei a murit la naşterea ultimului copil (care era ea), şi de aceea Baciu oura pe Ana, dar era singurul copil care îi trăia. El ar fi vrut să aibe băiat, ca averea să rămână în familie. Se tot gândea cum să păstreze averea până ce va muri şi să nu i-o dea Anei cândse va mărita. Ana îi vede pe Ion şi Florica îmbrăţişaţi.4.Este prezentat Titu. Era mândria familiei Herdelea. A făcut şi liceul, dar nu a dat bacalaureatul. De aceea nu a putut să o ia pe urmele tatălui său. Surorile lui, Ghighiţa şiLaura, au hotărât să-l facă notar, dar nu era vocaţia lui. A început şă citească şi să scrie şi i-afost publicată o peozie în revista “Familia”., de atunci lumea îl ştia ca poet. Titu se pregăteasă plece la Armandia sau Jidoviţa. Era îndrăgostit de Lucreţia Dragu, fiica unui profesor dematematică, Valentin Dragu, dar îi făcea ochi dulci şi nevestei învăţătorului lang dinJidoviţa.Toma Bulbuc a răspândit în tot satul despre bătaia ce a avut loc la cârciumă şi l-a puspe Belciug să-i promită că-l va certa pe Ion.Titu merge la Jidoviţa, dar nu o întâlneşte pe Rozica Lang, soţia învăţătorului.5.Este prezentată familia Herdelea. Toată lumea care trecea pe lângă casa lor se oprea, îi saluta şi mai discutau. Maria cu fiicele Laura şi Ghighi cântau. Apare Toma cu fiul şi learată ce i-a făcut Ion lui George, dar îl alungă Zenobia, care avea casa lângă familiaHerdelea. Belciug şi Vasile au vorbit urât de Ion, chiar când a trecut pe lângă el i-a spus vreodouă să-l ţină minte. Familia Herdelea era alături de Ion, iar Belciug împotriva lui, a începutun conflict între preot şi învăţător.6.Herdelea şi-a dat seama că nu e bine să fie certat cu popa din Pripas, deoarece maiavea nevoie de el la câte ceva, iar femeile nu erau de acord. Titu vine acasă şi îi îmbună petoţi. Ion spune că trebuie să o ia pe Ana de nevastă, râvnind la pământurile pe care aceastale deţinea.
III.Iubirea
1.George s-a împăcat cu Ion, dar cu toate că tata lui George l-a rugat pe preot să-lierte, acesta l-a făcut de ruşine prin tot satul, mai ales în biserică când a ţinut o predică. Ions-a îmbătat şi nu s-a mai ţinut după Ana mult timp. Se gândea să o ia pe Florica, dar seenerva când auzea că George îi dădea târcoale Anei. El nu vroia să piardă averea Anei. Ionmergea la Florica şi tot îi spune că se va căsători cu ea.2.Aflăm de casa lui Herdelea că era construită pe un teren al bisericii, dat însuşi deBelciug. Cum treburile mergeau între ei destul de u, înşătorului îi era frică de“Pămătuful”(porecla popii) să nu-i vină ideea să-i dea afară.Laura(19) era peţide doi ieţi: George Pintea-student la teologie şi AurelUngureanu- student la medicină. Ea îl iubea pe Aurel, dar părinţii îl simpatizau pe Pintea,deoarece scria răvaşe de iubire impresionante. A 8-a scirsoare a lui Pintea era o cerere încăsătorie. Părinţii erau hotărâţi să o dea, mai ales că Pintea o lua fără zestre, dar Laura nudorea nici în ruptul capului. Se certau în fiecare zi şi Titu era pe post de împăciuitor.3.A venit toamna. Ion a muncit toată vara, dar nu a strâns mare lucru, iar când o vedea pe Florica parcă uita totul. Totuşi, când văzuse ce sărac este a hotărât să umble dinnou după Ana.4.La casa fam. Herdelea a avut loc o sindrofie, fetele de familie bună se adunau aici.Elvira, fiica doctorului Filipoiu din Armandia întreabă de Titu, fiind îndrăgostită de acesta.Laura îl aşteaptă pe Aurel care soseşte cam târziu şi le spune despre balul care s-a amânat înluna noiembrie( trebuia să fie în octombrie). Apoi Laura şi Ghighi le conduc pe fete, dar Aurel nu dă nici un semn că ar lua-o pe Laura de nevastă.5.Titu o întâlneşte pe Roza Lang şi îi mărturiseşte dragostea pe care o poartă pentruea.
referat.clopotel.ro
 
6.Titu se întâlneşte cu Ion şi îi spune că Simion Lungu l-a dat în judecată că l-a bătutpe şi popa îi ţinea partea. Ion a vrut să fure câteva loturi de pământ şi a tras cu brazda pesteo parte din pământul lui Simion, care la început a fost a lui şi acum este a lui Simion. Ion îispune că ar vrea să o ia pe Ana de soţie să scape de sărăcie.7.Laura plânge şi este decisă să se mărite cu George Pintea, aşa că tatăl ei îi scrie băiatului. 
IV.Noaptea
1.George tot venea acasă la Ana, dar nu vorbea cu ea, deoarece Ana nici nu-l băga înseamă. Vorbea toată ziua cu Baciu Vasile. Într-o noapte, Ion a venit să o vadă pe Ana şi ea s-a bucurat foarte mult.2.Ion primeşte o citaţie să meargă la judecată. Se împacă cu Simion Lungu, darintervine iarăşi popa care-l învrăjbeşte pe judecător împotriva lui Ion, şi-l determină să-ltrimită în temniţă pentru bătăile şi scandalurile provocate.3.Soseşte telegrama lui Pintea în care anunţă că soseşte în Pripas sâmbăta. Vine Ioncu familia să ceară sfatul lui Herdelea cu privire la judecată. Acesta i-a spus că va face oplângere la ministerul justiţiei şi să-l scape pe Ion de la ispăşirea pedepsei.4.Soseşte Pintea în Pripas şi toată familia Herdelea îl acoperă cu atenţii. A doua zi va fi bal şi el se oferă să conducă fetele .5.Titu cere trăsura lui Belciug. Îl ia pe Ion ca vizitiu fără ca acesta ştie. Tinerii ajung la bal, dansează, Titu se şine după Lucreţia, care nu-l bagă în seamă. Ion priveşte la acest bal,dar inima lui fuge acasă la dragostea pentru pământ şi muncă, care este mai mare decâtorice.6.Ion este apărat de toţi sătenii, Herdelea face plângere la minister.7.Herdelea petrece cu prietenii lui într-o cârciumă.8.Titu petrece toată noapte cu Roza Lang.9.Ion vine la Ana în fiecare zi şi noapte până reuşeşte ce şi-a propus- se culcă cu ea, iarGeorge află acest lucru.
 V.Ruşinea
1.Familia Herdelea a iat doi porci, fiind ajuti de familia Glanetaşu. Ion îipovesteşte lui Titu tot ce a făcut.2.Are loc logodna lui George Pintea cu Laura Herdelea. Familia băiatului este invitată îpreună cu câţiva prieteni. Toţi sunt fericiţi că pe capul Laurei a căzut aşa noroc.3.Tot satul a aflat că Ana a rămas însărcinată, şi Baciu ştia, dar credea că copilul este alui George. Ion nu se mai întâlnea cu Ana.4.Un copist, Ghiţă Pop, îi spune că judecătorul a aflat de jalba trimisă de Ion laminister şi s-a jurat să-i bage pe toţi în puşcărie, inclusiv pe cel care a scris jalba. Înfricoşat,Herdelea l-a sfătuit pe Ion să nu zică nimic despre ce a făcut. Între timp învăţătorul găseşteo slujbă pentru Titu în satul Gârgălău, funcţia de subnotar. Acesta nu prea este de acordpentru că trebuia să o lase pe Rozica Lang. Primesc o scrisoare de la Pintea, care le spune cădata nunţii este în Dumineca Tomii.5.Baciu merge la George şi-l ceartă că a lăsat-o aşa pe Ana, dar acesta îi spuneadevărul: Ana a rămas însărcinată cu Ion. Baciu, cu o falcă în cer şi cu una în pământ s-a întors acasă şi a bătut-o pe Ana, lăsând-o aproape moartă. Pe Ion nu-l interesează ce a făcut. Vestea se răspândeşte în tot satul.6.Baciu o bate pe Ana şi o trimite la Ion să vorbească cu el. Acesta este nepăsător şi îispune Anei că Baciu Vasile trebuia să vină să vorbească cu el şi nu ea. Ana îi zice lui VasileBaciu aceste lucrurişi acesta o bate în fiecare zi tot mai tare. Ion nu vroia să o ia de nevastă.Pentru Ana, viaţa se transfornă într-un coşmar care nu se mai termina.
referat.clopotel.ro

Activity (928)

You've already reviewed this. Edit your review.
Razvandarky liked this
Rares liked this
Nina Botnari liked this
Holter Larisa liked this
Stoica Contantin Romica liked this
Nicusor Nicu liked this
Filip Radu Cristian liked this
Filip Radu Cristian liked this
xuedezu liked this
Robert Ohler liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->