Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
7Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
14176963 Pertanian Di Malaysia

14176963 Pertanian Di Malaysia

Ratings:
(0)
|Views: 964|Likes:
Published by akhyarnis febrialdi

More info:

Published by: akhyarnis febrialdi on Sep 03, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/19/2013

pdf

text

original

 
PERTANIAN DI MALAYSIA
JENIS-JENIS PERTANIAN
1.Pertanian pindah2.Pertanian kebun kecil (sara diri)3.Pertanian ladang1.
Pertanian Pindah
a.
Ciri-ciri utama
i.Diusahakan oleh orang asli di kawasan pedalaman Sarawak, Sabah danSemenanjung Malaysia.ii.Tanaman yang diusahakan adalah tanaman kering seperti padi huma, keledek,sayur-sayuran dan buah-buahan.iii.Menggunakan cara-cara penanaman dan peralatan tradisional (kaedah primitif) seperti cangkul, tugal, kapak, parang dan batang kayu.iv.Hasil tanaman adalah untuk kegunaan sendiri.v.Diusahakan oleh ahli keluarga sendiri.vi.Petani akan berpindah ke kawasan baru apabila kesuburan tanah yang telah di-tinggalkan akan ditumbuhi oleh hutan belukar (hutan sekunder) b.
Peringkat kerja dalam pertanian pindah
 i.Hutan dibersihkan dan dibakar. Abunya dijadikan baja tanah.ii.Tanaman ditanam oleh ahli keluarga gunakan alat dan cara penanamantradisional dan mudah.iii.Hasil tanaman dituai oleh ahli keluarga gunakan alat tradisional.iv.Berpindah ke kawasan lain yang lebih subur - keburukannya kawasan yangditinggalkan ditumbuhi belukar.2.
Pertanian Kebun Kecil / Sara DiriCiri-ciri utama:
i.Keluasan tapak 1- 2 hektar.ii.Diusahakan oleh ahli keluarga yang bermodal kecil.iii.Kegiatan pertanian yang terpenting - paling luas diusahakan oleh petani Malaysia.iv.Ditanami dengan tanaman sara diri untuk keperluan keluarga dan selebihnya dijualkepada penduduk tempatan sahaja.v.Menggunakan jentera-jentera kecil dan kemudahan pemprosesan serta pemasaranyang disediakan oleh kerajaan. Masih ada yang mengamalkan cara pertaniantradisional.vi.Tanaman yang ditanam seperti padi, buah-buahan, sayur-sayuran dan jagung
 
(tanaman sara diri) serta tanaman dagangan seperti kelapa sawit, getah, lada hitamdan koko.3.
Pertanian LadangCiri-ciri utama:
i.Keluasannya melebihi 40 hektar.ii.Dijalankan secara besar-besaran oleh syarikat besar.iii.Menanam tanaman dagangan seperti getah, kelapa sawit dan tehiv.Menggunakan tenaga buruh yang ramai, peralatan moden, racun serangga, baja ureadan biji benih yang bermutu tinggi.v.Mengeluarkan hasil yang tinggi dan keba-nyakannya diekspot.
KEPENTINGAN PERTANIAN
1.Peluang pekerjaan kepada 35% penduduk Malaysia (melebihi 2 juta orang penduduk Malaysia terlibat dalam pertanian).2.Menggunakan hampir 70% kawasan di Malaysia yang ditanami dengan berbagai hasil pertanian.3.Menyumbang kira-kira 45% daripada pendapatan negara.4.Pertanian juga menyebabkan Malaysia menjadi pengekspot utama bagi getah danminyak kelapa sawit dunia.5.Membekalkan bahan makanan seperti beras, sayur-sayuran, buah-buahan, kopi dansebagainya.6.Hampir 1/4 daripada pertukaran wang asing datangnya daripada hasil pertanian (hasilekspot kelapa sawit, getah, lada hitam, nanas, kelapa kering).7.Menggalakkan perkembangan sektor industri pemprosesan hasil pertanian.8.Pembukaan kawasan-kawasan baru di luar-luar bandar seperti rancangan FELDA.9.Menggalakkan pertumbuhan bandar baru terutamanya di kawasan yang baruditerokai.10.Mengurangkan kadar kemiskinan di kalangan penduduk Malaysia terutamanya dikawasan luar bandar.
FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KEGIATAN PERTANIAN
1.
Faktor Fizikal
 a.
Muka bumi
o
Dataran, delta dan lembangan sungai yang sesuai untuk penanaman padi.
o
Kawasan bukit yang beralun, bersaliran baik sesuai untuk penanaman getah,kelapa sawit dan koko.
o
Cerun-cerun bukit sesuai untuk penanaman teh dan padi huma.
 
 b.
Tanah-tanih
 
o
Tanah lanar di lembangan dan delta sungai sesuai untuk penanaman padisawah.
o
Tanah laterit sesuai untuk tanaman seperti getah, kelapa sawit, koko (kaki bukit).
o
Tanah berpasir sepanjang pinggir pantai untuk tanaman kelapa.
o
Tanah gambut untuk tanaman nanas (kawasan berpaya).c.
Iklim
 
o
Hujan tahunan melebihi 2500mm setahun dan suhu yang tinggi sepanjangtahun sesuai untuk tanaman seperti getah, kelapa sawit, koko, kopi, tembakaudan lada hitam.
o
Hujan yang banyak dan suhu rendah kira-kira 18
o
C sesuai untuk penanamanteh dan buah-buahan serta sayur-sayuran hawa sederhana di CameronHighlands.d.
Saliran
 
o
Kawasan bersaliran buruk (paya) sesuai untuk penanaman padi sawah.
o
Yang bersaliran baik sesuai untuk tanaman seperti getah, kelapa sawit, nanas,koko, tembakau dan lada hitam.2.
Faktor Teknikal : Teknologi moden
a.Penggunaan baja kimia dan racun serangga telah meningkatkan lagi produktiviti hasil pertanian. b.Penggunaan jentera seperti jentolak, jentuai dan traktor telah membantumeningkatkan daya pengeluaran hasil.c.Sistem pengairan yang moden telah membolehkan penanaman padi 2 atau 3 kalisetahun - hasil semakin meningkat.d.Penggunaan benih yang bermutu tinggi, racun serangga dan baja urea.e.Sistem pengangkutan yang maju telah memudahkan dan mempercepatkan pema-saranhasil pertanian.3.
Faktor Ekonomi
a.Bantuan modal dan pelaburan dalam teknologi melalui skim ansuran oleh kerajaan. b.Adanya agensi-agensi kerajaan seperti FELDA, FAMA, RISDA yang ditubuhkanuntuk membantu petani dalam penggunaan peralatan moden, cara penanaman modenserta mengatasi masalah pertanian.4.
Faktor Tradisional
Sering merupakan penghalang kepada cara-cara pertanian moden namun cara pertanian

Activity (7)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
husna269 liked this
pgsr liked this
Ibmsaad Saad Saad liked this
Petani Dini Dian liked this
Petani Dini Dian liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->