Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
82Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
BAB 3-cerun

BAB 3-cerun

Ratings:
(0)
|Views: 18,224|Likes:
Published by afend

More info:

Published by: afend on Sep 07, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/21/2013

pdf

text

original

 
 BAB 33.0 CERUN3.1 PENGENALAN
Dalam pembinaan jalan, terutama sekali di kawasan yang berbukit pemotongan ceruntidak dapat dielakkan bagi menjimatkan kos. Jalan yang dibina di tebing-tebing cerunmendatangkan banyak masalah dalam soal kegagalan cerun. Kegagalan ini adalah disebabkankeadaan cuaca di Negara kita yang sentiasa menerima hujan yang lebat. Maka untuk mengurangkan atau mengawal masalah kegagalan cerun ini, pelbagai asas-asas utama yangdigunakan dalam mekanik tanah dan geologi akan digunapakai. Dalam menangani masalah ini, jurutera akan merekabentuk cerun dengan rekabentuk yang selamat dan praktikal bagimengurangkan masalah kegagalan cerun. Perkara penting yang perlu difahami dalam bab iniialah RISIKO kegagalan cerun tidak dapat dihapuskan sama sekali samada secara ekonomi atau praktikal. Merekabentuk cerun secara praktikal adalah bertujuan untuk mengurangkan RISIKOkegagalan cerun sedikit yang mungkin.
 
 
3.1.1 Definisi tanah
Tanah merupakan komponen yang terdiri daripada agregat butiran galian yang boleh diasingkan secara mekanikal seperti pengocakan dalam air. Pengkelasan tanah berdasakan sifat-sifat meliputi kelas tanah berasaskan perkara berikut:a.
 
Tanah Berbutir Halus b.
 
Tanah Berbutir Kasar c.
 
Tanah Organik Sistem pengkelasan tanah boleh didefinisikan sebagai penyusunan tanah yang berbeza, tetapi mempunyai sifat-sifat yang sama kepada kumpulan dan sub-kumpulan bergantung kepada kepentingan, penggunaan dan keperluan berkenaan.
3.2 JENIS-JENIS CERUN3.2.1 Cerun Semulajadi
 
Cerun ini wujud sendiri di permukaan bumi tanpa dibentuk oleh manusia.Kebiasaannya cerun ini wujud dikawasan berbukit. Cerun semulajadi terbentuk melalui proses jangka panjang dan masih aktif untuk berubah bentuk dan juga terbentuk melalui proses jangka pendek dan tidak aktif untuk berubah bentuk.Cerun ini yang telah stabil untuk tempoh yang lama juga boleh mengalamikegagalan secara tiba-tiba dan ini mungkin disebabkan beberapa faktor, antaranya:a.
 
Gangguan luaran disebabkan pemotongan dan penambakan pada permukaantanah atau cerun yang berdekatan yang akan mengakibatkan perubahankeseimbangan daya-daya. b.
 
Gangguan luaran (gempa bumi/ gegaran)c.
 
Peningkatan tekanan air liang di dalam cerun yang disebabkan keadaan sekeliling.d.
 
Faktor luluhawa di mana proses boleh berlaku dengan kadar yang cepat dan perludipertimbangkan dalam proses rekabentuk. Oleh itu, penting untuk mengambilkira kemungkinan kesinambungan luluhawa di masa hadapan
3.2.2 Cerun Buatan
Cerun Buatan terdiri daripada tiga kategoria.
 
Cerun Potong b.
 
Cerun Tambak c.
 
Cerun Timbusan

Activity (82)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Reena Kunaskaran liked this
amiralokman liked this
Syamimi Suraya liked this
Wan Muhammad Arshad liked this
Norhafiza Ramli liked this
Kong Mei Chyi liked this
Daphne Rodgers liked this
Syamimi Suraya liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->