Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
76Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Designul de cercetare

Designul de cercetare

Ratings: (0)|Views: 4,813 |Likes:
Published by klau_anefs

More info:

Published by: klau_anefs on Sep 07, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/03/2013

pdf

text

original

 
Metodologie curs 5Designul de cercetareClasificari. Tipuri. CaracteristiciClasificare:1.design descriptiv2.design experimentalOricare din cele doua categorii permite clasificari in functie de tipul de desfasurare a cercetarii,numarul de subiecti, s.a.m.d.Exemplu: putem spune despre un design ca este descriptiv daca este longitudinal ca timp si areun numar de subiecti; sau ca este experimental daca este transversal ca timp (ca un flash) cumulti subiecti.In cadrul designului se folosesc ca - metode de culegere a datelor observatia siexperimentul- metode de prelucrare a datelor -cantitative -> metode\ statistice\calitative -> frecventade aparitie a unui raspuns- metode de interpretare a datelor Tipuri de design, functie de criteriile folosite: 
I
functie de tipul relatiei dintre cercetator si subiecti1.cercetari experimentale unde cercetatorul intervine provocand aparitia unor reactii2.cercetari cvasiexperimentale in care cercetatorulnu intervine pentru a provoca reactii; ca exemplu poate folosi interviul, chestionarul ca metoda3.cercetari observationale in care cercetatorul observa se este necunoscutsubiectilor folosind observatia, studiul arhivelor, actelor, urmelor, s.a.m.d. 
II
functie de caracteristicile metodelor:1.cercetari cantitative cu un caracter riguros matematic al metodelor cuesantionare ferma (clara si exacta) si permit controlul rezultatelor sigeneralizarea lor 2.cercetari calitative care nu apeleaza ;a metode statistico-matematice iadatele nu pot fi generalizate
 
Metodologie curs 5 -2- 
III
functie de scop:1.cercetari descriptive care au ca scop descrierea evolutiei unor procese saufenomene;exemplu: invatarea si dobandirea mersului la copiii mici; Cercetarile descriptive pot fi cu abordare - nomotetica, cu definirea unor grupuri cu numar marede subiecti- idiografica in care cercetarea se centreaza pe individ,pe caz2. cercetari corelationale in scopul predictiei aparitiei unor evenimente;exemplu: modul cum performantele scolare conditioneaza perfomanteleuniversitare3. cercetari explicative care urmaresc sa explice cauza aparitiei unor procesesau fenomene folosind metoda experimentala 
IV
functie de numarul subiectilor:1.cercetari statistice cu un numar mare de subiecti folosind ca metoda ancheta,mai ales ancheta pe baza de chestionar 2.cercetari cazuistice cu un numar mic de subiecti folosind ca metoda studiulde caz, biografia, anamneza Designul descriptiv foloseste metode de tipul observatie, ancheta, test, proba. Cercetarea cudesign descriptiv masoara caracteristicile unei populatii asa cum exista ele in mod natural. De aceeacercetatorul nu intervine pentru a declansa anumite reactii. Poate fi folosit designul transversal sau cellongitudinal. Designul experimental foloseste metoda exeperimentala si evalueaza, masoara, apreciazacaracteristicile unui proces. Cercetarea experimentala apeleaza la o serie de designuri specifice cumsant: - cu mai multe grupuri (multigrup)- cu un grup (monogrup)- complex folosind atat metode descriptive cat si experimentale 
 
Metodologie curs 5 -3- 
Designul descriptiv
Clasificare in functie de criteriul temporal:
 –
cercetare transversala
 –
cercetare longitudinala
 –
cercetare esantioanelor succesive independente 
Designul transversal
presupune analiza unui esantion o sungura data. Se efectueaza la unmoment dat bine precizat si foloseste ca metode observatia, ancheta, teste, probe. 
Cercetari ale esantioanelor succesive independente
presupun o succesiune de evaluaritransversale. Foloseste ca metode - observatia- teste- aparatura sau instrumente identice la fiecare testareMetodologie curs 5 -2- - se fac masuratori pe loturi succesive de subiectiExemplu: se determina nivelul capacitatii de performanta pe parcursul a cinci ani la sportiviide performanta care au 20 de ani. Astfel se aplica in fiecare an o baterie de teste speciala.( A nu se confunda cu designul longitudinal care priveste evaluarea caracteristicilor aceluiasi esantionde subiecti pe parcursul unei perioade determinate.) 
Designul longitudinal
studiaza evolutia unor fenomene si evalueaza acelasi grup desubiecti in momente diferite de timp. Se lucreaza cu acelasi grup de subiecti iar, in cea mai maremasura, probele raman aceleasi. 
Design experimental
In cercetare se foloseste metoda experimentala pentru a delimita un proces, o caracteristica princonstruirea unei situatii controlate artificial.Tipuri de design experimental:
 –
design multigrup
 –
design monogrup
 –
design complexStudentii apeleaza la metoda experimentala pentru a controla situatii artificiale (in laborator) pentru a izola procese, functii sau trasaturi pe care vor sa le cerceteze. 

Activity (76)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
activiorel liked this
Antal Sorina liked this
Clara Bianca liked this
Ixtlan liked this
Andrada Tulai liked this
Dana Nicoleta liked this
Aura Mateiu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->