Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
16Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Aspecte Ale Intretinerii Unei Nave Maritime

Aspecte Ale Intretinerii Unei Nave Maritime

Ratings:
(0)
|Views: 1,119|Likes:
Published by magdalena24

More info:

Published by: magdalena24 on Sep 08, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/07/2013

pdf

text

original

 
Vizitati www.tocilar.ro ! Arhiva online cu diplome, cursuri si referate postate de utilizatori.
Aspecte ale intretinerii unei nave maritime
PARTEA ÎNTÂICAPITOLUL IIntroducere Nava este un ansamblu de elemente constructive, capabil plutească şi sedeplaseze pe apă în scopul efectuării unui lucru util.Pentru ca nava poată îndeplini în condii optime scopul pentru care a fostconstruită, trebuie să corespundă următoarelor cerinţe:să aibă asigurată o suficienta rezistenţă mecanică;să aibă calităţile specifice unei singure deplasări în condiţii de continuă variaţie şiinfluenţă asupra navei a celor doua medii: APA şi AERUL.De asigurarea rezistenţă mecanice se ocupă ramura ştiiei navale denumi“Construcţia navei”, iar de calităţile nautice se ocupă “Teoria navei”.Cunoaşterea legilor elaborate de teoria navei are o importanţă deosebită pentru proiectant şi constructor şi importanţă “capitală” pentru cei ce exploatează şi manevreazănava, deoarece acestora le dă posibilitatea de a anticipa modul de comportare a navei îndiverse condiţii de exploatare, sub acţiunea forţelor ce acţionează asupra ei şi de a luamăsurile de prevenire a situaţiilor care pot deveni, la un moment dat, dificile sau periculoase pentru navă.1. Geometria naveiPentru a aprecia calităţile nautice şi manevriere ale navei trebuie să se studieze formaacesteia, pe baza următorilor perametrii de construcţie.
Pagina 1 din 126
 
Vizitati www.tocilar.ro ! Arhiva online cu diplome, cursuri si referate postate de utilizatori.
Planul de forme – concretizarea grafică a formelor navei. El se foloseşte la efectuareacalculelor necesare în procesul de proiectare a navei, dar şi în timpul exploatării navei, lareparaţiile ce se execută la corp, la andocarea navei etc.Planul de forme cuprinde proiecţia celor trei plane ortogonale a secţiunilor efectuate prin corpul navei: planul diametral (PD) planul vertical longitudinal care împarte în două părţisimetrice; planul de bază (PB) – planul orizontal care trece prin partea inferioară a carlingiicentrale; planul cuplului maestru (
) planul vertical transversal (PT) care trece prin jumătatea lungimii navei (L/2) împarte nava în două jumătăţi diferite: jumătatea prova şi jumătatea pupa.Vericale se numesc secţiunile paralele cu planul diametral. Se fac 2 la 5 astfel desecţiuni. Intersecţia planului diametral cu corpul navei dă forma etravei, a chilei, etambouluişi liniei punţii.Planuri de plutire se numesc secţiunile paralele cu planul de bază, iar intersecţiileacestor planuri cu suprafaţa corpului navei se numesc linii de plutire. Se fac 4 la 10 linii de plutire.Cuple se numesc secţiunile paralele cu planul maestru. Numerotarea secţiunilor caredefinesc coastele navei se face de la pupa spre prova. La unele nave militare, numărătoarea seface de la prova spre pupa. Se fac 21 de cuple.Longitudinalul planului de forme, în care cuplele (coastele) navei apar în adevăratelelor forme şi mărimi, se obţine proiectând toate secţiunile pe planul cuplului maestru.
Pagina 2 din 126
Fig. 1. Planul diametral longitudinal al navei
 
PTLBPDWL
Fig. 3. Planul cuplului maestru
 
WL
 
PTPDPBLB
 
Fig. 2. Planul de bază al navei
PTPD
 
Vizitati www.tocilar.ro ! Arhiva online cu diplome, cursuri si referate postate de utilizatori.
Orizontalul planului de forme, în care planurile de plutire apar în adevăratele lor forme şi mărimi, se obţine proiectând planurile de plutire, planurile verticale şi cuplele, pe planul orizontal.Linia de plutire (WL) este determinată de intersecţia suprafeţei carenei cu planul plutirii.Aria limitată de linia de plutire formează aria plutirii (S).Aria limitată de conturul carenei în secţiunea maestră şi planul plutirii formeazăsecţiunii maestre (Am).În afară de acestea, se fac adesea şi alte secţiunii în corpul navei care sunt duse subunghiuri oarecare faţă de linia de apă şi care se numesc diagonale.În planul longitudinal este reprezentată în proiecţie şi linia punţii. Ea se ridică sprecapete formând selatura sau curba longitudinală.În general, selatura este variabilă, de la 0,02L până la 0,04L: Navele de război, sau cele fluviale au selatura şi mai mică, putând fi redusă până lazero, iar în unele cazuri, poate deveni chiar negativă, aşa cum erau punţile blindate alefostelor monitoare cuirasate din Flotila de Dunăre. Nu este obligatoriu ca punctul cel mai jos al curbei selaturii să fie chiar la mijloculnavei, el este plasat adesea mai spre pupa.Scopul selăturii este de a favoriza scurgerea apei cât mai rapid, atât a apei îmbarcate pe la prova, la tangajul navei pe mare rea, cât şi a apei îmbarcate peste copastie în bordul dinvânt, în aliura cu vântul şi valul din sectorul pupa, fie la ruliul lent, fie la o viteză a navei maimică decât perioada valurilor.Selatura longitudinală este completată cu săgeata pungii sau curba punţii în secţiunetransversală. Aceasta are în dreptul cuplului maestru valoarea de:1/50…1/48 din lăţimea punii, la navele mari;1/25 din lăţimea punţii, la navele mici;1/20 din lăţimea punţii, la iahturi;1/100…1/50 din lăţimea punţii la navele de război şi la cele de pasageri.Planul de forme se desenează la scările de 1:100 ; 1:50 şi 1:20, iar pentru calculele destabilitate se alege o astfel de scară în care lăţimea navei să fie reprezentată printr-un segmentde cel puţin 300 mm.
Pagina 3 din 126

Activity (16)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Andreea Ragalie liked this
Dny Dany liked this
Gabriela Berlea liked this
HobbyLogic liked this
Oniga Lucian liked this
Striblea Maria liked this
Barna Gheorghe liked this
danvasilis liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->