Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Despre Grecia

Despre Grecia

Ratings: (0)|Views: 41|Likes:
Published by sorina11

More info:

Published by: sorina11 on Sep 08, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/31/2011

pdf

text

original

 
DESPRE GRECIA
Traducerea textului realizată de
Ileana Nistor şiLaurenţia Voroneanu
Editarea
Biroul de Presă şi Comunicare al Ambasadei Elene în RomâniaBucureşti 2006
 
CARACTERISTICI GENERALE
GEOGRAFIA
Grecia, cunoscută oficial ca Republica Elenă, este situată la graniţa sud-estică a Europei. În nord se învecinează cu Albania, cu Fosta RepublicăIugoslavă Macedonia, cu Bulgaria, iar la est cu Turcia.Are o suprafaţa de 131957 km², constituită fiind dintr-o peninsulă şipeste 2000 de insule.Deşi este o ţară destul de mică, Grecia se mândreşte cu o varietateuimitoare de peisaje - începând cu legendarii munţi Olimp, Pind şiParnas şi continuând cu sute de kilometri de coastă. Într-adevăr, datoritănumărului mare de insule, Grecia are o linie de coastă deosebit de lungă(15021 km), cea mai lungă între ţările Mediteranei.Climatul este în general uscat, temperat, cu toate că în zonele muntoaseşi de nord se înregistrează ninsori.Macedonia de Nord şi Epirul de Nord au un climat similar cu alBalcanilor, cu ierni geroase şi veri toride şi umede, pe când Attica,insulele Ciclade, Dodecanezul, Creta şi Peloponezul au un climat multmai apropiat de cel mediteranean, cu veri uscate şi caniculare şi ierni blânde.
1
 
Grecia a fost împărţită convenţional în mai multe zone geografice:
Attica (zona metropolitană ateniană)
Aproape jutate din populaţia ţării trăite în această regiune(3.756.607 persoane, conform datelor provizorii ale recensământului din2001). 
Templul lui Tezeu din cadrul Acropolelor
Atena, capitala Greciei şi principalul ei centru administrativ, este situată în Attica. Ministerele, Curtea Supremă de Justiţie, sediile principale de bănci, companiile de asigurări, o mare parte a industriei, ca şi multe alteafaceri se concentrează în aria capitalei. In plus, Atena atrage o mulţimede turişti din diverse părţi ale lumii, care vin să viziteze Acropola Atenei- simbol al oraşului şi al ţării - Muzeul Naţional Arheologic, dar şi altezone de interes arheologic.
Grecia Centrală (exceptând regiunea Attica)
Delfi, cel mai cunoscut oracol al Antichităţii, se află aici, în inima Greciei.Masivul Pind (cu altitudinea maximă de 2637 - Vf Smolikas) străbateGrecia Centrală.
2

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->