Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Leonardo Davinci

Leonardo Davinci

Ratings: (0)|Views: 283|Likes:
Published by aleale7

More info:

Published by: aleale7 on Sep 08, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/17/2014

pdf

text

original

 
Rusu Liliana
1
 
Cuprins:
Cuvinte cheie
Renasterea
Artele
Leonardo da Vinci- Gioconda omenirii
2
 
Renasterea
Renasterea trebuie vazuta ca o perioada de ruptura in evolutia ideilor si doctrinelor care audominat Evul Mediu. Descoperirile stiintifice, geografice, inovatiile tehnologice vor determina odezvoltare economica si demografica deosebita. Mentalitatile vor fi atinse de aceste schimbari: elitase va angaja in aceasta puternica miscare, plecata din Italia si care va cuprinde intreaga Europa.Renasterea este epoca de afirmare plenara a omului si reprezinta si o impresionanta inflorire aartei, prin contrast cu Evul Mediu, vazut ca o perioada a dogmei si fanatismului cuprinde secoleleXIV-XVI in Italia, secolul al XVI-lea in Franta, Germania si Tarile de Jos, iar in Anglia si Spaniainclud si inceputul secolului al XVII-lea.
Artele
Publicul artistic al Renasterii este constituit in esenta din burghezia citadina si societatea de lacurtea principilor. Personalitatea artistului iese din anonimat. Colectiile de opere de arta devin totmai importante ornand palatele. Paralel cu instaurarea sistemului bancar european, incepe sa semanifeste pentru intaia oara libera concurenta intre artisti.Pentru perioada Renasterii, trebuie retinute numele a cinci mari pictori.
Leonardo da Vinci (1452-1519)
deseneza perfect si isi aureoleaza personajele princlarobuscur. Cele mai cunoscute din capodoperele sale: “Fecioara intre stanci”, “Cina cea de taina”,“Leda”, tabloul disparut si “Gioconda”. Ultimii ani petrecuti in Franta vor fi consacrati desenului.
Michelangelo (1457-1564)
a fost pictor, sculptor, poet convins ca toate artele “se reduc laforma ideala”. El afirma ca pictura este cea mai buna daca se apropie de sculptura. Aceasta segaseste in “Judecata de Apoi” si in “Geneza”.
Raffaelo Sanzio (1483-1520)
picteaza in Florenta, apoi la Roma. Armonia si echilibrul seregaasesc in opere ca “Fresca Glateii”, “Scoala din Atena”, “Portretul lui Iuliu”.
Tiziano Vecellio (1477-1576)
a fost doar pictor. Opera sa respira cand ardoare (“Fecioara intemplu”) cand senzualitate (“Venus”, “Amorul sacru si amorul profan”).
Benvenuto Cellini (1500-1571)
este recunoscut pentru cizelarea bijuteriilor si pieselor deorfevarie. A gravat si un numar mare de medalii. A sculptat “Perseu taind capul Meduzei”.3

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
Raluca Andreea liked this
1 hundred reads
Jeffery Mullins liked this
Catalina Dinu liked this
oanabunila liked this
amy_c liked this
Ana Vasile liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->